Meny

Tivoli i København fyller 175 år

Verdens eldste fornøyelsespark og Danmarks store nasjonalsymbol fyller 175 år.

Det var den 15. august 1843 at den 30 år gamle journalisten Georg Carstensen slo portene opp til sin store forlystelsespark for første gang. På det som tidligere hadde vært vollene og vollgravene rundt Københavns gamle festningsanlegg hadde unge Carstensen skapt en eksotisk verden med kinesiske, tyrkiske og Pompei-inspirerte bygninger. Det var lysthus og kulørte lamper, teater, rutsjebane, vakre hager, konsertscener og underholdningstilbud for både store og små. På åpningsdagen strømmet 3000 nysgjerrige københavnere gjennom treporten til Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall.

Mer fakta om Tivoli:

• Georg Carstensen var inspirert av parker han hadde sett i utlandet da han fikk kongens tillatelse til å åpne Tivoli 15. august 1843.
• Eventyrforfatteren H.C. Andersen var tilstede på åpningsdagen i 1843. Besøket inspirerte ham til å skrive eventyret Nattergalen.
• Der Tivoli ligger i dag forsøkte svenskene å storme København natt til 19. februar 1659. Rundt 600 svensker døde i forsøket på storming. Tivoli-sjøen er en synlig rest av den gamle vollgraven. Det ble sagt at det fremdeles ligger skjeletter etter falne svensker på Tivoli-tomten.
• Tivolidirigent Hans Chr. Lumbye ble ofte kalt Nordens Strauss og skrev den kjente «Champagnegaloppen» for Tivoli.
• Navnet Tivoli stammer fra den italienske byen Tivoli, omlag 20 km utenfor Roma.
• I 1914 fikk Tivoli en «rutsjebane» som i dag er en av verdens eldste trerutsjebaner som fortsatt er i drift.
• I 1944 brant en stor del av Tivoli ned etter at nazisympatisører hadde plassert brannbomber flere steder i parken.
• I 1951 besøkte Walt Disney parken for å få inspirasjon til Disneyland i California.
• I forbindelse med Norges grunnlovsjubileum i 1914 var det planer om å gjøre om Hovedøya i Oslofjorden til en gedigen underholdningspark etter modell av Tivoli i København. Planene ble ikke gjenomført - og jubileumsutstillingen ble lagt til det som i dag er Frognerparken.

I dag fyller verdens eldste fornøyelsespark 175 år. Siden åpningen i august 1843 har den unike parken i hjertet av København vokst seg til å bli noe nært et nasjonalsymbol og Danmarks best besøkte attraksjon med tett på fem millioner besøkende årlig.

Men suksessoppskriften er fortsatt den samme i dag som i 1843: Å satse på hageanlegg, forlystelser, kultur og spisesteder.

Les også: 10 grunner til å legge ferien til Fyn

Feiring

– Vi har valgt å feire Tivolis 175 årsjubileum i mangfoldighetens navn. Tivoli er full av eksotisk arkitektur og likevel et dansk ikon. Fødselsdagsprogrammet gjenspeiler alt dette og feirer såvel tradisjonene som de helt nødvendige nyskapinger, som har sikret Tivolis eksistens i 175 år, forteller administrerende direktør i Tivoli, Lars Liebst, i en pressemelding i anledning jubileet.

Les også: Valkyria: Nå åpner Lisebergs største og dyreste attraksjon

Nye attraksjoner

I anledning jubileet vil Købehavns tivoli arrangere en daglig stor jubileumsparade med jøglere, paradevogner og musikk.

Det blir også verdenspremiere på Tivoli sin nyeste attraksjon, Tik Tak. Tik Tak er en slags karusell bygget som en tidsreise, hvor de besøkende setter seg til rette mellom tannhjul, dingsebomser og mekanikk før de dreies rundt både horisonalt og vertikalt og kroppen utsettes for G-kreftene.

I tillegg får fontenen foran Konsertsalen i Tivoli nytt lyshow.

Jubileumsfesten i Tivoli vil gå over to uker, med jubileumskonserter og forestillinger.

Du kan se video av Københavns berømte tivoli og lære mer om parkens historie øverst i artikkelen.

Les også: Bli med til 12 populære øyer i Danmark

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært