10 grunner til å legge ferien til Fyn

<p>Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com.</p>
Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com.

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Danske Fyn og øyhavet utenfor er rik på tilbud og opplevelser. Her er ti grunner til hvorfor Danmarks tredje største øy er verdt et besøk.

Fakta om Fyn

• Danmarks tredje største øy
• Har 1/10 av Danmarks innbyggere (488.000)
• Odense er største by (197.000 innbyggere)
• Består av 96 øyer
• 1100 km kystlinje
• 14 fergeruter mellom Fyn og de andre øyene
• 123 slott og herregårder
• 1200 km sykkelruter
• 16 bryggerier og 9 vingårder
• Høyeste punkt ligger 131 m.o.h

(Kilde: Visit Fyn)

FYN, DANMARK (ABC Nyheter): Den danske øya Fyn er skjærgårdsidyll, slott og herregårder, utallige sykkelstier, blide bølger og naturperler. Men den er også storbykultur, street food, shopping, kunst og eventyrforfatter H.C. Andersen.

Her er ti gode grunner til hvorfor du bør unne deg en reise til Danmarks tredje største øy.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Fyn av Visit Denmark. Vi gjør oppmerksom på at denne listen er fri og uavhengig.)

1) ODENSE
Eventyrdikter HC Andersens fødeby er som et København i miniatyr. Byen, som har 200.000 innbyggere, er en kultur og universitetsby med et livlig bymiljø og med trivelige, grønne parker. Vestergade og Kongensgade i sentrum byr på gode shoppingmuligheter og overalt finnes populære nattklubber og barer. Tar du turen til Odenses gamle bydel kan du la deg sjarmere av brosteinsbelagte gater og lave bygninger av bindingsverk. Det er også her du finner HC Andersens barndomshjem, som i dag er gjort om til museum.

Les også: Førjulskos i Odense

(Saken fortsetter under bildet)

I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons.
I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons.

2) SYKLING

At Danmark er ideelt for sykling er nok noe de fleste har fått med seg. Faktisk regnes Danmark som et av verdens aller beste sykkelland, og øya Fyn er ikke noe unntak.

Fyn kan skilte med hele 1200 kilometer med sykkelstier, ikke verst for en øy dobbelt så stor som Senja.

Foto: Visit Fyn.
Foto: Visit Fyn.

Sammenlignet med Norge er Fyn befriende flatt, med kort vei til havet, kort vei til nærmeste by og kort vei til neste deilige måltid. Har du ikke egen sykkel med, er det ingen problem å få leid.

3) SLOTT OG HERREGÅRDER

Fyn har Danmarks største samling av slott og herregårder. Det imponerende antallet er 123. Mange av disse er svært godt bevarte. Riktignok er ikke alle åpne for publikum og besøkende, men må nytes fra utsiden. De to mest kjente og besøkte slottene er Valdemar Slot på Tåsinge og imponerende Egeskov Slot midt på Fyn, en klassisk middelalderborg med vanngrav og vindelbro.

Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Egeskov Slot har vunnet flere internasjonale hagepriser og har fine museer og utstillinger med alt fra veteranbiler til det som etter sigende skal være verdens største dukkehus.

4) HEARTLANDFESTIVAL
Hvert år er Ekeskov Slot (se punktet over) også åsted for et av Europas mest spennende kulturarrangementer. Om du har vokst fra Roskildefestivalen eller ønsker et mer «voksent» alternativ er Heartland Festival midt i blinken. Den årlige festivalen er lagt til en helg i månedsskiftet mai/juni, da det er minst sjanse for regn, og er full av musikk, samtaler, litteratur, mat og vin - og ikke minst svært hyggelige folk. Attpåtil arrangeres festivalen i det som må være et av Europas mest praktfulle festivalområder.

5) MAT OG DRIKKE
Fyns milde klima legger forholdene til rette for et stort mangfold av årtidens råvarer og spesialiteter. Fyn har altså alltid noe som kan friste smaksløkene. Her er det både gourmetmat, spennende markeder, matfestivaler, streetfood og hele 19 mikrobryggerier. I mange av byene på øya arrangeres det også såkalte torgdager et par ganger i uka. Skulle ikke dette være nok, har Fyn også kulinariske ruter som «Den Fynske Chokoladerute», «Den Fynske Vinrute» og «Den Fynske Ølrute».

Les også: Det gode liv på Fyn

(Saken fortsetter under bildet)

Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn.
Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn.

6) ØYHOPPING

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Skjærgården utenfor kysten av Syd-Fyn er nemlig full av sjarmerende øyperler som ligger og venter på deg. Sist de ble telt var det i alt 96 øyer i «Det sydfynske øhav» hvorav 13 av dem er bebodde og knyttet sammen med ferge. Her kan du dra på utflukt for eksempel fra Faaborg til vesle Bjørnø, fra Ærø til Als og Mommark, fra Marstal til mini-øya Birkholm eller fra Svendborg over Skarø til Drejø. Dermed er det stor sjanse for at du finner din egen favorittøy. Info: sydfynskeoehav.dk

Les også: Bli med til 12 populære øyer i Danmark

Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

7) HISTORIE

At Fyn er full av historie er ikke bare HC Andersen et godt eksempel på. Øya er full av historiske bygninger og landskap som får deg til å glemme nåtiden. Unn deg gjerne også et besøk til friluftsmuseet Den Fynske Landsby utenfor Odense. Her trår du rett inn i historien omgitt av bindingsverkshus, vindmøller og folk kledd opp i 1800-tallets klær. Skulle du ønske å bevege deg enda lengre tilbake i tid, kan du besøke Odins Odense, en rekonstruert jernalderlandsby hvor du også kan overnatte og ha full jernalderferie!

Les også: Her kan du reise tilbake i tid

(Saken fortsetter under bildet)

Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

8) FAABORG

Sør på Fyn ligger denne byen som er som snytt ut av nesa på et idyllisk sommerpostkort. Byen, som har 7000 innbyggere, kan skilte med fargeglade gamle hus, brosteinsbelagte gater, stokkroser som vokser oppetter veggene og et utall gallerier, kroer og severdigheter. Det er nesten umulig ikke å bli forført av vesle Faaborg. Likevel har byen gått under radaren til folk flest.

Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Foto: Sverre Bjørstad Graff.

9) BARNEVENNLIG
Mange barnevennlige, rolige strender, populær dyrehage og morsomme aktiviteter, klatrepark og Harry Potter-festival. Joda, Fyn har da nok av tilbud med appell til både små og store.

Les også: 12 tips til ferie på sparket

10) OVERNATTING FOR EN HVER SMAK
58 campingplasser i alt fra en til fem stjerner, designhytter ute i naturen (du trenger bare ta med en hodepute og en sovepose), slott og herregårder med værelser og suiter i sin fordums prakt. Hoteller i alle prisklasser, bed & breakfast - et utall private overnattingssteder full av sjarme og detaljer. Mange av disse er spesielt rettet mot sykkelturistene. Den mest populære overnattingsformen er likevel å booke et sommerhus. På øya Bjørnø kan du sågar leie deg en liten hytte i et tre. Og du bestemmer selv hvor mye du vil betale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:53 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene
Siste nytt
15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:53NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene
Populært