10 grunner til å legge ferien til Fyn

<p>Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com.</p>
Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com.

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Danske Fyn og øyhavet utenfor er rik på tilbud og opplevelser. Her er ti grunner til hvorfor Danmarks tredje største øy er verdt et besøk.

Fakta om Fyn

• Danmarks tredje største øy
• Har 1/10 av Danmarks innbyggere (488.000)
• Odense er største by (197.000 innbyggere)
• Består av 96 øyer
• 1100 km kystlinje
• 14 fergeruter mellom Fyn og de andre øyene
• 123 slott og herregårder
• 1200 km sykkelruter
• 16 bryggerier og 9 vingårder
• Høyeste punkt ligger 131 m.o.h

(Kilde: Visit Fyn)

FYN, DANMARK (ABC Nyheter): Den danske øya Fyn er skjærgårdsidyll, slott og herregårder, utallige sykkelstier, blide bølger og naturperler. Men den er også storbykultur, street food, shopping, kunst og eventyrforfatter H.C. Andersen.

Her er ti gode grunner til hvorfor du bør unne deg en reise til Danmarks tredje største øy.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Fyn av Visit Denmark. Vi gjør oppmerksom på at denne listen er fri og uavhengig.)

1) ODENSE
Eventyrdikter HC Andersens fødeby er som et København i miniatyr. Byen, som har 200.000 innbyggere, er en kultur og universitetsby med et livlig bymiljø og med trivelige, grønne parker. Vestergade og Kongensgade i sentrum byr på gode shoppingmuligheter og overalt finnes populære nattklubber og barer. Tar du turen til Odenses gamle bydel kan du la deg sjarmere av brosteinsbelagte gater og lave bygninger av bindingsverk. Det er også her du finner HC Andersens barndomshjem, som i dag er gjort om til museum.

Les også: Førjulskos i Odense

(Saken fortsetter under bildet)

I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons.
I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons.

2) SYKLING

At Danmark er ideelt for sykling er nok noe de fleste har fått med seg. Faktisk regnes Danmark som et av verdens aller beste sykkelland, og øya Fyn er ikke noe unntak.

Fyn kan skilte med hele 1200 kilometer med sykkelstier, ikke verst for en øy dobbelt så stor som Senja.

Foto: Visit Fyn.
Foto: Visit Fyn.

Sammenlignet med Norge er Fyn befriende flatt, med kort vei til havet, kort vei til nærmeste by og kort vei til neste deilige måltid. Har du ikke egen sykkel med, er det ingen problem å få leid.

3) SLOTT OG HERREGÅRDER

Fyn har Danmarks største samling av slott og herregårder. Det imponerende antallet er 123. Mange av disse er svært godt bevarte. Riktignok er ikke alle åpne for publikum og besøkende, men må nytes fra utsiden. De to mest kjente og besøkte slottene er Valdemar Slot på Tåsinge og imponerende Egeskov Slot midt på Fyn, en klassisk middelalderborg med vanngrav og vindelbro.

Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Egeskov Slot har vunnet flere internasjonale hagepriser og har fine museer og utstillinger med alt fra veteranbiler til det som etter sigende skal være verdens største dukkehus.

4) HEARTLANDFESTIVAL
Hvert år er Ekeskov Slot (se punktet over) også åsted for et av Europas mest spennende kulturarrangementer. Om du har vokst fra Roskildefestivalen eller ønsker et mer «voksent» alternativ er Heartland Festival midt i blinken. Den årlige festivalen er lagt til en helg i månedsskiftet mai/juni, da det er minst sjanse for regn, og er full av musikk, samtaler, litteratur, mat og vin - og ikke minst svært hyggelige folk. Attpåtil arrangeres festivalen i det som må være et av Europas mest praktfulle festivalområder.

5) MAT OG DRIKKE
Fyns milde klima legger forholdene til rette for et stort mangfold av årtidens råvarer og spesialiteter. Fyn har altså alltid noe som kan friste smaksløkene. Her er det både gourmetmat, spennende markeder, matfestivaler, streetfood og hele 19 mikrobryggerier. I mange av byene på øya arrangeres det også såkalte torgdager et par ganger i uka. Skulle ikke dette være nok, har Fyn også kulinariske ruter som «Den Fynske Chokoladerute», «Den Fynske Vinrute» og «Den Fynske Ølrute».

Les også: Det gode liv på Fyn

(Saken fortsetter under bildet)

Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn.
Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn.

6) ØYHOPPING

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Skjærgården utenfor kysten av Syd-Fyn er nemlig full av sjarmerende øyperler som ligger og venter på deg. Sist de ble telt var det i alt 96 øyer i «Det sydfynske øhav» hvorav 13 av dem er bebodde og knyttet sammen med ferge. Her kan du dra på utflukt for eksempel fra Faaborg til vesle Bjørnø, fra Ærø til Als og Mommark, fra Marstal til mini-øya Birkholm eller fra Svendborg over Skarø til Drejø. Dermed er det stor sjanse for at du finner din egen favorittøy. Info: sydfynskeoehav.dk

Les også: Bli med til 12 populære øyer i Danmark

Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

7) HISTORIE

At Fyn er full av historie er ikke bare HC Andersen et godt eksempel på. Øya er full av historiske bygninger og landskap som får deg til å glemme nåtiden. Unn deg gjerne også et besøk til friluftsmuseet Den Fynske Landsby utenfor Odense. Her trår du rett inn i historien omgitt av bindingsverkshus, vindmøller og folk kledd opp i 1800-tallets klær. Skulle du ønske å bevege deg enda lengre tilbake i tid, kan du besøke Odins Odense, en rekonstruert jernalderlandsby hvor du også kan overnatte og ha full jernalderferie!

Les også: Her kan du reise tilbake i tid

(Saken fortsetter under bildet)

Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

8) FAABORG

Sør på Fyn ligger denne byen som er som snytt ut av nesa på et idyllisk sommerpostkort. Byen, som har 7000 innbyggere, kan skilte med fargeglade gamle hus, brosteinsbelagte gater, stokkroser som vokser oppetter veggene og et utall gallerier, kroer og severdigheter. Det er nesten umulig ikke å bli forført av vesle Faaborg. Likevel har byen gått under radaren til folk flest.

Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Foto: Sverre Bjørstad Graff.

9) BARNEVENNLIG
Mange barnevennlige, rolige strender, populær dyrehage og morsomme aktiviteter, klatrepark og Harry Potter-festival. Joda, Fyn har da nok av tilbud med appell til både små og store.

Les også: 12 tips til ferie på sparket

10) OVERNATTING FOR EN HVER SMAK
58 campingplasser i alt fra en til fem stjerner, designhytter ute i naturen (du trenger bare ta med en hodepute og en sovepose), slott og herregårder med værelser og suiter i sin fordums prakt. Hoteller i alle prisklasser, bed & breakfast - et utall private overnattingssteder full av sjarme og detaljer. Mange av disse er spesielt rettet mot sykkelturistene. Den mest populære overnattingsformen er likevel å booke et sommerhus. På øya Bjørnø kan du sågar leie deg en liten hytte i et tre. Og du bestemmer selv hvor mye du vil betale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Toppolitikere møtes om Oslo-vold11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag
Siste nytt
12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeToppolitikere møtes om Oslo-vold11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag
Populært