Meny

10 grunner til å legge ferien til Fyn

<p>Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com.</p>
Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com.

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Danske Fyn og øyhavet utenfor er rik på tilbud og opplevelser. Her er ti grunner til hvorfor Danmarks tredje største øy er verdt et besøk.

Fakta om Fyn

• Danmarks tredje største øy
• Har 1/10 av Danmarks innbyggere (488.000)
• Odense er største by (197.000 innbyggere)
• Består av 96 øyer
• 1100 km kystlinje
• 14 fergeruter mellom Fyn og de andre øyene
• 123 slott og herregårder
• 1200 km sykkelruter
• 16 bryggerier og 9 vingårder
• Høyeste punkt ligger 131 m.o.h

(Kilde: Visit Fyn)

FYN, DANMARK (ABC Nyheter): Den danske øya Fyn er skjærgårdsidyll, slott og herregårder, utallige sykkelstier, blide bølger og naturperler. Men den er også storbykultur, street food, shopping, kunst og eventyrforfatter H.C. Andersen.

Her er ti gode grunner til hvorfor du bør unne deg en reise til Danmarks tredje største øy.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Fyn av Visit Denmark. Vi gjør oppmerksom på at denne listen er fri og uavhengig.)

1) ODENSE
Eventyrdikter HC Andersens fødeby er som et København i miniatyr. Byen, som har 200.000 innbyggere, er en kultur og universitetsby med et livlig bymiljø og med trivelige, grønne parker. Vestergade og Kongensgade i sentrum byr på gode shoppingmuligheter og overalt finnes populære nattklubber og barer. Tar du turen til Odenses gamle bydel kan du la deg sjarmere av brosteinsbelagte gater og lave bygninger av bindingsverk. Det er også her du finner HC Andersens barndomshjem, som i dag er gjort om til museum.

Les også: Førjulskos i Odense

(Saken fortsetter under bildet)

I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons.
I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons.

2) SYKLING

At Danmark er ideelt for sykling er nok noe de fleste har fått med seg. Faktisk regnes Danmark som et av verdens aller beste sykkelland, og øya Fyn er ikke noe unntak.

Fyn kan skilte med hele 1200 kilometer med sykkelstier, ikke verst for en øy dobbelt så stor som Senja.

Foto: Visit Fyn.
Foto: Visit Fyn.

Sammenlignet med Norge er Fyn befriende flatt, med kort vei til havet, kort vei til nærmeste by og kort vei til neste deilige måltid. Har du ikke egen sykkel med, er det ingen problem å få leid.

3) SLOTT OG HERREGÅRDER

Fyn har Danmarks største samling av slott og herregårder. Det imponerende antallet er 123. Mange av disse er svært godt bevarte. Riktignok er ikke alle åpne for publikum og besøkende, men må nytes fra utsiden. De to mest kjente og besøkte slottene er Valdemar Slot på Tåsinge og imponerende Egeskov Slot midt på Fyn, en klassisk middelalderborg med vanngrav og vindelbro.

Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Egeskov Slot har vunnet flere internasjonale hagepriser og har fine museer og utstillinger med alt fra veteranbiler til det som etter sigende skal være verdens største dukkehus.

4) HEARTLANDFESTIVAL
Hvert år er Ekeskov Slot (se punktet over) også åsted for et av Europas mest spennende kulturarrangementer. Om du har vokst fra Roskildefestivalen eller ønsker et mer «voksent» alternativ er Heartland Festival midt i blinken. Den årlige festivalen er lagt til en helg i månedsskiftet mai/juni, da det er minst sjanse for regn, og er full av musikk, samtaler, litteratur, mat og vin - og ikke minst svært hyggelige folk. Attpåtil arrangeres festivalen i det som må være et av Europas mest praktfulle festivalområder.

5) MAT OG DRIKKE
Fyns milde klima legger forholdene til rette for et stort mangfold av årtidens råvarer og spesialiteter. Fyn har altså alltid noe som kan friste smaksløkene. Her er det både gourmetmat, spennende markeder, matfestivaler, streetfood og hele 19 mikrobryggerier. I mange av byene på øya arrangeres det også såkalte torgdager et par ganger i uka. Skulle ikke dette være nok, har Fyn også kulinariske ruter som «Den Fynske Chokoladerute», «Den Fynske Vinrute» og «Den Fynske Ølrute».

Les også: Det gode liv på Fyn

(Saken fortsetter under bildet)

Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn.
Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn.

6) ØYHOPPING

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Skjærgården utenfor kysten av Syd-Fyn er nemlig full av sjarmerende øyperler som ligger og venter på deg. Sist de ble telt var det i alt 96 øyer i «Det sydfynske øhav» hvorav 13 av dem er bebodde og knyttet sammen med ferge. Her kan du dra på utflukt for eksempel fra Faaborg til vesle Bjørnø, fra Ærø til Als og Mommark, fra Marstal til mini-øya Birkholm eller fra Svendborg over Skarø til Drejø. Dermed er det stor sjanse for at du finner din egen favorittøy. Info: sydfynskeoehav.dk

Les også: Bli med til 12 populære øyer i Danmark

Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

7) HISTORIE

At Fyn er full av historie er ikke bare HC Andersen et godt eksempel på. Øya er full av historiske bygninger og landskap som får deg til å glemme nåtiden. Unn deg gjerne også et besøk til friluftsmuseet Den Fynske Landsby utenfor Odense. Her trår du rett inn i historien omgitt av bindingsverkshus, vindmøller og folk kledd opp i 1800-tallets klær. Skulle du ønske å bevege deg enda lengre tilbake i tid, kan du besøke Odins Odense, en rekonstruert jernalderlandsby hvor du også kan overnatte og ha full jernalderferie!

Les også: Her kan du reise tilbake i tid

(Saken fortsetter under bildet)

Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

8) FAABORG

Sør på Fyn ligger denne byen som er som snytt ut av nesa på et idyllisk sommerpostkort. Byen, som har 7000 innbyggere, kan skilte med fargeglade gamle hus, brosteinsbelagte gater, stokkroser som vokser oppetter veggene og et utall gallerier, kroer og severdigheter. Det er nesten umulig ikke å bli forført av vesle Faaborg. Likevel har byen gått under radaren til folk flest.

Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Foto: Sverre Bjørstad Graff.

9) BARNEVENNLIG
Mange barnevennlige, rolige strender, populær dyrehage og morsomme aktiviteter, klatrepark og Harry Potter-festival. Joda, Fyn har da nok av tilbud med appell til både små og store.

Les også: 12 tips til ferie på sparket

10) OVERNATTING FOR EN HVER SMAK
58 campingplasser i alt fra en til fem stjerner, designhytter ute i naturen (du trenger bare ta med en hodepute og en sovepose), slott og herregårder med værelser og suiter i sin fordums prakt. Hoteller i alle prisklasser, bed & breakfast - et utall private overnattingssteder full av sjarme og detaljer. Mange av disse er spesielt rettet mot sykkelturistene. Den mest populære overnattingsformen er likevel å booke et sommerhus. På øya Bjørnø kan du sågar leie deg en liten hytte i et tre. Og du bestemmer selv hvor mye du vil betale.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:10 Bolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Siste nytt
02:10VerdenBolsonaro mener Macron har en «kolonialistisk mentalitet» om Amazonas-brannene01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter
Populært