Bjørns reisetips:

En sjelden Zeverdighet i Telemark

SAMLEREN: Museumsdirektør Johan Ziener Thronsen har bygget sin egen 50-tallskafé med ting han har samlet fra den perioden.
SAMLEREN: Museumsdirektør Johan Ziener Thronsen har bygget sin egen 50-tallskafé med ting han har samlet fra den perioden.

Tøylesløs samlemani koblet med stor interesse for alle tings iboende historie er bakgrunnen for Telemarks – og et av Norges – mest eiendommelige museer.

I motsetning til kysten av Norge og det umiddelbare innlandet, var det indre av Telemark i århundrer et ubeskrevet blad for alle andre enn dem som bodde der. I europeiske kartverk helt frem til begynnelsen av 1800-tallet fremstår Telemark som ukjent – og veldig skummelt.

– Nesten helt frem til vår tid var innlandet et sted øvrigheten helst ikke dro inn i, det var rett og slett farlig, forklarer bestyrer Johan Ziener Thronsen, som eier og driver det besynderlig eventyrlige Z-museum på Treungen.

Tronsen tilhører familien som en gang eide Sætre Kjeksfabrikk. «Morfar spilte bridge med kong Haakon», som Johan smyger inn i en bisetning. Selv eide og drev han Oslo Ryddekompani – Norges tredje største i sitt slag.

Det solgte han og driver i dag mest med eiendoms-investeringer – samt dette eiendommelige museet i en gammel, 2000 kvadratmeter stor, forhenværende lagerbygning dypt inne i Telemark. Den innledende historien om Norges «mørke hjerte» forteller han litt for å krydre bakgrunnshistorien om museet, men også som en løsrevet innledning til en del av landet de færreste lenge visste lite om.

Les også: Bjørns reisetips: Pass på – i april spruter thaiene vann på deg

TELEFONI: Johan Ziener Thronsen har en spesiell forkjærlighet for telefonapparater, som kommer til uttrykk i en hel avdeling inne i museet.
TELEFONI: Johan Ziener Thronsen har en spesiell forkjærlighet for telefonapparater, som kommer til uttrykk i en hel avdeling inne i museet.

Innenfor museets vegger er det imidlertid andre og mer kjente historier som trer frem, takket være mannens selsomme interesse for ting – og sammenhengen de opp gjennom årtiene har hatt til omgivelsene.

– Det er nettopp historiene knyttet til alt dette som fascinerer, ikke tingene i seg selv, forklarer Johan når han viser meg rundt i det som startet som ren samlemani.

Som så mye annet i Telemark (ifølge Johan) er museet forholdsvis ukjent, og for museumsdirektøren er det ikke så nøye om ikke folk valfarter hit.

Viktigst for ham er at alle antikvitetene – med tilhørende historier – nå har fått et hjem. Flere vegger med gamle telefoner, sjeldne Donald-blader, lekre veteranbiler og mye, mye mer. Det har tatt sin tid, krefter og minst penger å skaffe alt sammen.

SAMMENHENG: De fleste av objektene Z Museum har utstilt er satt inn i en tidsmessig sammenheng, noe som gjør et besøk der ekstra interessant.
SAMMENHENG: De fleste av objektene Z Museum har utstilt er satt inn i en tidsmessig sammenheng, noe som gjør et besøk der ekstra interessant.

For oss som har levd noen år før internett og smarttelefonen overtok styringen av hverdagen er Z Museum en tidsreise – eller flere. Du blir garantert smittet av nostalgien, og iveren etter å gjenfortelle som ligger i bunnen.

– Når jeg er blitt så hodestups betatt av disse tingene tror jeg også mange andre blir det, er den godeste Ziener Thronsen kanskje viktigste motivasjon.

Tusenvis av besøkende fra fjern og nær gir han ganske så rett i det.

www.z-museum.no

Les også: Bjørns reisetips: I Bergmans fotspor

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden