Meny

Sommeren er høysesong for fjelltur i Norge:

– Ikke utsett turen til neste år

Nordmenn tar turen til fjells mer enn aldri før. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Norge er et land med storslagen natur med tusenvis av flotte fjelltopper, og det er lett å finne en tur som passer for alle. I 2018 er langturer den store trenden.

Den Norske Turistforeningen feirer 150 år i 2018, og det har påvirket medlemstallene i høy grad. I dag har de 5000 flere medlemmer enn på samme tidspunkt i 2017. Det forventes at dette vil få et hopp utover sommeren. I år er det langturer som fenger mest.

Anne-Mari Planke, leder friluftsliv/fagsjef friluftsliv hos Den Norske Turistforening. Foto: Julie Maske, DNT

– Vi ser at nordmenn gjerne går fra hytte til hytte i opp til to-tre uker. På slike turer får en kjenne på ro i både hodet og i kroppen, sier Anne-Mari Planke, leder og fagsjef for friluftsliv hos DNT, til ABC Nyheter.

Nordmenn ønsker stadig mer aktive ferier, og Planke tror dette skyldes et ønske om å skape gode opplevelser og minner sammen med andre, fremfor å ligge stille på en strand i utlandet. 

– Vi jager stadig etter utsikt og etter å utfordre oss selv. Norge er et land med fantastiske toppturmuligheter, og mange av disse er lett tilgjengelig, sier Planke.

Les også:  Posten hedrer DNT med friluftsfrimerker

En tur for alle

– DNT har nå 12 SignaTurer, Norges ypperste langturer skiltet og kvalitetssikret. Nytt av året er Romsdalstien. Denne ruten er noe kortere enn andre og passer for nybegynnere, sier Planke.

Planke mener nordmenn må utfordre seg selv, og ikke utsette turen til neste år, men velge terreng med omhu. Nordmenn er gode på kunnskap og vet litt om hva som kreves i naturen, men noen velger turer som ikke er tilpasset deres fysiske nivå. 

– Kanskje burde man heller lagt opp til en tur som var kortere og litt enklere, og heller utsatt den ambisiøse turen til når en er mer trent.

Les også:  Fleire og fleire trivst i hengekøye: – Deilig å vere her ute

Betjente hytter mest populære

DNT har hytter over hele landet, og de mest populære betjente hyttene er Finsehytta og Haukeliseter Fjellstue på Hardangervidda, og Fondsbu og Gjendesheim i Jotunheimen.

FONDSBU: En av DNT sine mest populære betjente hytter. Foto: Solbjørg Kvålshaugen

– På de betjente hyttene er det vertskap som bidrar med gode råd, tilbyr middag og kos i peisstuen utover kvelden. En slik overnatting er alltid sosialt for den som ønsker hyggelig selskap med andre turister, sier Planke.

Det er ikke bare fjellet du kan oppleve Norge på sitt beste, også langs kysten tilbyr DNT og Kystledens flotte muligheter.

– En overnatting på et fyr i havgapet er en unik opplevelse som ikke kan sammenlignes med noe annet, sier Planke.

Les også:  Stadig flere går for teltferie

Jubileumsåret setter fart på turismen

Etter at Fondsbu hadde sesongåpning 29. juni har det vært mer eller mindre fullt.

Solbjørg Kvålshaugen, bestyrer ved Fondsbu Turisthytte. Foto: Sindre Thoresen Lønnes, DNT

– Vi ser at sommertrafikken har vært ekstra høy i år, så det ser ut til å bli en bra sommer. Første dagen hadde vi 70 overnattingsgjester, dagen etter 120 middagsgjester, sier Sigbjørg Kvålshaugen, bestyrer på Fondsbu, til ABC Nyheter.

Kvålshaugen tror den store pågangen skyldes 150-årsjubileumet til DNT, det fine været og "Monsen minutt for minutt", men også at Fondsbu feirer 25 år som DNT-hytte.

– Det er jo utrolig koselig med all pågangen, nesten som et luksusproblem. Vi har gjester som både går rundturer, toppturer, rusleturer, sykkelturer, eller bare tar båten over Bygdin til Fondsbu for å komme seg ut i naturen, sier Sigbjørg Kvålshaugen.

Les også:  Hit vil vi på norgesferie

Reise
Populært