Meny

I 1892 satte første hopper utfor – siden er Holmenkollbakken endret 18 ganger

Da nye Holmenkollen åpnet i 2010 ble det omtalt som «verdens mest moderne skianlegg». Det kostet 1,8 milliarder kroner, men det er gratis og åpent for publikum å bruke - 365 dager i året. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

12.000 mennesker gikk til fots fra Kristiania for å se hopprenn i Holmenkollen i 1892. I dag strømmer millioner av besøkende til Norges nasjonalanlegg for å oppleve idrett, historie, kultur og friluft. Og Oslos beste utsikt, selvfølgelig.

HOLMENKOLLEN, OSLO ( ABC Nyheter): Utenfor T-banevogna ligger Oslo svøpt i sommergrønt. Den fantastiske utsikten på vei opp mot Holmenkollen stasjon byr på en Oslofjord som glitrer i sola, og en høy, lyseblå himmel som strekker seg så langt øyet kan se.

Akkurat denne T-baneturen har millioner av mennesker tatt før med ett mål for øyet: Å besøke skianlegget i Holmenkollen.

126 år med hopphistorie

Det første hopprennet i Holmenkollbakken fant sted den 31. januar 1892 med omtrent 12.000 tilskuere tilstede.

Hopprenn i Holmenkollen, cirka 1900. Før stillas av tre eller betongkonstruksjoner ble tatt i bruk. Foto: Olaf Martin Peder Væring/Oslo Museum

Da var det ingen solid og innbydende stålkonstruksjon som førte hopperne over hoppkanten. Holmenkollbakken anno 1892 var et naturhopp, bygget opp og støttet av kvister dekket med snø. Lengste hopp for dagen var på 21,5 meter.

Det var slett ikke sikkert at dette første rennet skulle bli en suksess. I tidligere år var landsrennet i skihopp avholdt på Iversløkken i sentrum, og deretter i Husebybakken rett ved der den amerikanske ambassaden ligger i dag.

– Det var overraskende at det kom så mange folk som det gjorde, fordi det var så langt å gå. Holmenkollen var helt på landet den gangen, og publikum måtte komme seg dit til fots eller med hest og slede. Rennet var dømt nord og ned i avisene på forhånd, men så ble det en publikumssuksess, sier Birgitte Espeland, leder for Skimuseet i Holmenkollen, til ABC Nyheter.

Les også: Vil turister respektere Mount Taranakis nå som fjellet har fått personstatus?

Blir rørt av å tenke på fredsrennet i 1946

Siden den gang har den ikoniske bakken som skuer utover Norges hovedstad bydd på mange publikumsrekorder. Den største sies å være til OL i 1952. Da kom det mellom 120.000 og 150.000 mennesker for å se på hopprennet i stor bakke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det var tett i tett av publikumere i Holmenkollen 20. mars 1960. Det var den samme bakken som ble benyttet under OL i Oslo i 1952. Foto: Lei Ørnelund/Oslo Museum

– Det var jo fantastisk mange. Men jeg synes også fredsrennet i 1946 er verdt å nevne i denne sammenhengen. Det var nok vel så stort oppmøte da som i 1952. Og det må ha vært en fantastisk opplevelse for de som var der. Det var naturligvis ekstra sterke følelser involvert da Holmenkollrennet begynte å gå som vanlig igjen etter krigen, sier Espeland.

De norske flaggene var heist til topps, tyskerne var borte mens kongefamilien var på plass, og en gruppe skiløpere bidro med en helt spesiell gest til Kong Haakon VII.

– For min del rører det rennet meg nesten mer enn OL.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongefamilien ankommer fredsrennet i 1946 med Kong Haakon VII i spissen mens skiløpere danner kongesymbolet - H7 - på tjernet. Foto: Scan Foto/Skimuseet

– Oslos beste utsikt

Holmenkollbakken blir ikke bare besøkt når det arrangeres store renn. Holmenkollbakken blir besøkt hver eneste dag, året rundt. Skimuseet og hopptårnet holder åpent 365 dager i året. Det samme gjør friluftsanlegget.

Skimuseet har rundt 175.000 betalende besøkende i året som kommer for å lære om Norges skihistorie, og ikke minst for å nyte den utrolige utsikten fra toppen av hopptårnet.

Lederen for Skimuseet i Holmenkollen, Birgitte Espeland, blir aldri lei av å ta turen opp til utsiktplattformen på toppen av Holmenkollbakken. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Det er først og fremst dette turistene kommer for. Og jeg forstår dem godt. Det kan ikke være noen tvil om at dette er Oslos beste utsikt, sier Birgitte Espeland mens hun speider mot byen langt der

nede.

Hun peker på noen kjente og mindre kjente landemerker, mens hun smiler fra øre til øre.

– Jeg blir virkelig aldri lei av å komme opp hit.

Tårnet ruver 64 meter over bakken og 425 meter over havet. Vind blåser surt gjennom tynne sommerklær her oppe, og flere besøkende hutrer litt. Men ansiktsuttrykkene røper at de fleste er mektig imponert over alt de kan se fra utsiktplattformen som ligger helt på toppen av tårnet, over selve starthuset.

Det magiske med utsiktplattformen er at den gir en 360 graders utsikt over landskapet rundt, og det er ingen høye bygninger i nærheten som skjemmer skuet.

Ser du mot nordvest, ligger skogen og Nordmarka som noe endeløst grønt, og på klare dager kan man skimte Norefjell i det fjerne.

Mot sørøst ligger vakre Vettakollen og mesker seg i sola. Rett sørover ligger Oslofjorden i all sin prakt, og du kan gjøre sport i å lokalisere hovedstadens kirker, skyskrapere, idrettsanlegg og andre landemerker. Rett vest ligger kollene i Bærum og skinner blåaktig på rekke og rad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bildet yter ikke den faktiske utsikten rettferdighet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Ingen reagerte på at hoppet raste sammen

Siden Holmenkollrennets opprinnelse i 1892 har bakken blitt endret og bygget om hele 18 ganger, senest til ski-VM i Holmenkollen i 2011.

– Ja, man leser om at Holmenkollen-anlegget har blitt bygget om 18 ganger. Men det skjedde noe i bakken her nesten hvert eneste år. Det var små justeringer hele tiden. Som å grave unnarennet dypere, eller endre overrennet, forklarer Birgitte Espeland.

I jubileumsåret 1914 gikk arrangørene bort fra naturhopp, og det første stillaset i tre ble reist. Det fikk tilnavnet «Babels tårn», og ble stående til 1927 - da det raste sammen dagen etter et renn.

Kronprins Olav hopper i Holmenkollen i 27. februar 1922. Han tok sats fra konstruksjonen som senere raste ned. Foto: Ukjent/Oslo Museum

– Det har vi prøvd å lese litt om, men ingen reagerte så mye på det. Det ble ikke noe rabalder av det i den norske pressen. Ifølge dokumentasjonen ble det ikke regnet som noen katastrofe. Man begynte bare på gjenoppbyggingen, kan en medhjelper i arkivet ved Skimuseet fortelle.

Ifølge værrapportene fra det året, hadde det vært en uvanlig vinter. Det hadde vært mye snø, samtidig som det hadde vært mye mildvær. Været kan ha vært en årsak til at trekonstruksjonen kollapset.

– Det var sårbare konstruksjoner. Og treverket råtner jo opp etter hvert, sier Espeland.

Daværende kronprins Olav V hoppet to ganger i denne bakken. I 1922 hoppet han 33 meter og i 1923 hoppet han 38 meter.

Les også: Reis til Sapa - det kan hende du får deg en venn for livet

Du kan ikke hoppe selv, men nesten

Besøkende turister har av sikkerhetsgrunner ikke muligheten til å hoppe på ski i kong Olavs fotspor. Men de har likevel muligheten til å gjennomføre et «Kollensvev».

Det nye Kollensvevet er en zipline som tar deg fra starthuset ved toppen av hopptårnet og ned til bunnen av bakken. Linen er 361 meter lang, og høydeforskjellen mellom topp og bunn er på 107,5 meter.

Nye ansatte ved Skimuseet innvies gjerne ved å ta Kollensvevet, og da Birgitte Espeland tok over som leder av museet i 2015 ble hun nødt til å sette utfor hoppkanten, selv om hun synes det virket skummelt.

– Men det var veldig fint. Det gikk sakte og rolig nedover, så man fikk virkelig tid til å nyte utsikten.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Se hvor vakker Holmenkollen kan være.

Rundt 1 million besøkende i året

På de beste enkeltdagene har Skimuseet mellom 900-1000 besøkende. I tillegg er det rundt 1 million mennesker som bruker Holmenkollen-anlegget hvert år.

– Det er mange turistbusser som kjører opp til Holmenkollen, som har for dårlig tid til å besøke museet og hopptårnet. De kjører opp for å se, bruker toalettene, tar en titt i butikkene her eller kjøper seg en matbit. I tillegg er det mange som bruker anlegget til trening og friluftsliv, sier lederen for Skimuseet.

Espeland tror ikke det er noen andre hoppanlegg i verden som har den samme posisjonen i samfunnet og kulturarven som Holmenkollen har.

– Oslo kommune var fremoverlente da de bygget dette anlegget til 1,8 milliarder i 2011. Det er et anlegg som er gratis tilgjengelig for alle. Det er helt unik. Her kan du og jeg gå på ski med Bjørgen og de andre stjernene. Det er ikke egne løyper for eliteløperne, sier Espeland entusiastisk.

– Så du kan godt si at det har kostet mye penger opp gjennom årenes løp, men milde måne, så mye vi har fått igjen for det.

Kilder: Skiforeningen, Skimuseet, Oslo bymuseum, arkivet på Skimuseet, Marianne Reusch, Kollensvevet.no.

Lisens på bilder hentet fra Digitalt Museum er CC BY-SA 4.0.

Les flere inspirerende reisereportasjer:

Besøk Napoleons Waterloo

Sveriges nest vakreste togreise ligger i Norge

Baltimore: Liljen i Chesapeake Bay

Siste salme for Europas glemte instrumenter

– Kan du spise reker, kan du spise insekter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:02 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:31 Minst fem drept i angrep i Somalias hovedstad13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene13:07 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz12:26 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær11:52 Omtrent 200 beboere evakuert på grunn av brann på Gjøvik11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24 Brexit-motstandere demonstrerer i London09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44 Afghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia
Siste nytt
14:02NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:31VerdenMinst fem drept i angrep i Somalias hovedstad13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene13:07NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz12:26NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær11:52NorgeOmtrent 200 beboere evakuert på grunn av brann på Gjøvik11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:24VerdenBrexit-motstandere demonstrerer i London09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:44VerdenAfghanistan: Tre drept og mange såret i angrep08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia
Populært