– Kan du spise reker, kan du spise insekter

I fremtiden vil det trolig være helt normalt å spise insekter. Slik gikk det da ABC Nyheters journalist fikk smake på småkryp for første gang.

FYN, DANMARK (ABC Nyheter): Tanken var aldri å spise insekt. Det var en ren misforståelse fra min side. Jeg var sulten på festival i Danmark og gikk til den matboden med minst kø. Smilende og glad over sulten som snart skulle bli stilnet sa jeg så tydelig jeg bare klarte at jeg gjerne vil bestille mat, og at «Fries with cricket sprinkle» hørtes «meget dejligt» ut.

Like etterpå sto jeg da der - med en liten eske friterte poteter i hånden, dandert med noe som normalt ville fått meg til å lage en scene, servere kokken et par sannhetens ord og følge opp med terningkast 1 hos Tripadvisor.

FN oppfordrer deg til å inkludere flere insekter i kostholdet ditt. Her er artikkelforfatters første møte med insekt i mat. Å se på det går greit. Å kjenne lyst til å putte det i munnen? Nei, ikke særlig. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
FN oppfordrer deg til å inkludere flere insekter i kostholdet ditt. Her er artikkelforfatters første møte med insekt i mat. Å se på det går greit. Å kjenne lyst til å putte det i munnen? Nei, ikke særlig. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

At «cricket sprinkle» skulle vise seg å være insektsgarnityr kunne jeg ikke bille meg inn. Men over potetene var det altså drysset friterte siriss-larver. Den hvite dippen viste seg også å være insektsbasert. Det første minuttet blunket jeg ikke, jeg bare så mistroisk på hva jeg hadde bestilt. Så gikk øynene i pendel. Først bort på menyen. Så på maten. Så på menyen igjen. Deretter fulgte en erkjennelse om at jeg faktisk hadde fått nøyaktig det menyen småkryp-tisk tilbød - og at om jeg hadde noen å takke, så var det meg selv.

Jeg åpnet munnen og lot det stå til ...

Først litt fakta

For å møte verdens matbehov må kjøttproduksjonen øke med 50 prosent fra dagens nivå innen 2050. Det kan bety krise for verden.

Derfor anbefaler FN insekter som en alternativ kilde til proteiner. Det positive med insekter er at de er svært næringsrike og sunne, og at oppdretten er skånsom mot miljøet. Det negative? At mange særlig i den vestlige verden synes tanken på å spise insekter er frastøtende.

Som den observante leser kanskje har fått med seg, er undertegnede en av dem.

Den første biten pommes frites med stekte larver ble nærmest presset inn i munnen. Etter et par biter var den formildende konklusjonen at det ser verre ut enn det smaker. Smaksmessig kanskje et sted mellom poppet og upoppet popcorn. Altså ingen utpreget bismak.

Les også: Vil at nordmenn skal spise insekter

Sammenligner med reker

Rachel Rukov i Bugging Denmark byr på insektsjuice med ingefær, eple og ... et lag med insekter i bunn. Se video øverst.
Rachel Rukov i Bugging Denmark byr på insektsjuice med ingefær, eple og ... et lag med insekter i bunn. Se video øverst.

Så er insekter noe vi kan bli vant til?
Ja, tror Rachel Rukov i Danmarks første urbane insektsfarm, Bugging Denmark. Sammen med sin bror Jakob Ruskov driver hun oppdrett av spiselige insekter i tro på at det snart vil bli en naturlig del av danskenes mathverdag.

– Dersom folk kan spise reker, så kan de spise insekter, mener hun.

ABC Nyheter treffer henne og Bugging Denmark på kultur, musikk og gastrofestivalen Heartlands på øya Fyn i Danmark. Der er de for å promotere insekter som en naturlig del av fremtidens kosthold og gjøre det mer tilgjengelig for folk flest.

Det var på standen til Bugging Denmark undertegnede kjøpte de stekte potetene med siriss-larver. Men de serverer også ristede voksmøll-larver og insektsjus.

– Mange av de som spiser dette synes det smaker fleskesvor, forklarer Rachel Rukov mens hun spanderer noen ristede voksmøll-larver på ABC Nyheters journalist. Larven forsvinner inn i munnen, mens smaksløkene på ny har alle pigger ute for å kjenne etter hva det smaker.

– Det smaker mais, sier jeg etter noen fokuserte tygg.
– Mange som smaker dette synes det smaker fleskesvor.
– Ja. Fleskesvor, eller kanskje ostepop?
– Ja, smiler Rukov og nikker på hodet.

For folk som kvier seg mot å spise voksmøll-larver naturell foreslår hun å servere dem med rømmedip. Alternativt drysse dem over en frisk salat eller pølse i brød som garnityr.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Fyn av Visit Denmark. Dette er en fri og uavhengig skildring fra turen )

Les også: Slik skal forskerne få deg til å spise insekter

Ikke kjærlighet ved første bit

To år har gått siden Rachel Rukov selv smakte insekter første gang. Hun innrømmer at det ikke akkurat var full kjærlighet ved første bit.

– Det var en smak som trengte tilvenning, forteller hun.

– Men det smakte som gulrøtter, fordi det var sirisser som hadde spist mye gulrøtter.

Ifølge Bugging Denmark kreves det kun åtte liter vann for å produsere et kilo sirisser. Til sammenligning kreves 15.000 liter vann for å produsere et kilo oksekjøtt. Samtidig fører produksjonen av sistnevnte til utslipp av 15 kilo Co2, mens et kilo sirisser bare gir 0,15 kilo Co2 i utslipp. Altså 100 ganger mindre drivhusgasser.

Se også: – Insekter er den sunneste dietten

De miljømessige fordelene ved å inkludere insekter som en del av kostholdet er altså betydelige. Rukov tror insekter som føde vil være helt vanlig om kanskje ti år allerede.

– For 20 år siden var det nok ikke mange som kunne gjettet på at vi i dag ville være så glad i å spise rå fisk, forteller Rukov.

Hun tror det handler om tilvenning.

Det er heller ikke så lenge siden hummer var regnet som noe av det usleste du kunne få servert, og innsatte i fengsel i USA gjorde opprør fordi de mente hummermåltidene var en umenneskelig ekstrastraff. Hummer nå igjen, nei, takke oss til. Gi oss noe skikkelig mat, var omkvedet.

I dag serveres hummer på de fineste restauranter.

Kanskje gir det en pekepinn på hvordan mennesker tilpasser seg, og hvordan forholdet til mat hele tiden endres.

Se video fra insektssmakingen øverst.

Les også: Disse vinene passer best til insekter

Personvernpolicy