Meny

Reis til Sapa - det kan hende du får deg en venn for livet

Sapa-dalen i Vietnam er et fortryllende sted, med sine karakteristiske risterasser, omringet av landets høyeste fjell. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Opplev noe av den vakreste naturen Vietnam har å by på til fots, og bli kjent med kulturen og levemåten til en av landets største minoritetsgrupper samtidig.

Fakta om Sapa Sisters:

  • Turselskap som holder til i byen Sapa nordvest i Vietnam.
  • Startet i 2009 av Radek Stypczynsk fra Polen/Sverige, Ylva Landoff Lindberg fra Sverige og de fire H'mong-kvinnene Lang Yan, Lang Do, Chi og Zao.
  • Stypczynsk døde av hjerteinfarkt i 2011, og Lindberg tok over arbeidet med hjemmesiden og kundene. Selskapet var i stor vekst på denne tiden.
  • Har i dag 25 lokale trekking-guider, alle kvinner fra H'mong-folket, ansatt på fulltid. Cirka 10 kvinnelige guider jobber for selskapet på frilansbasis.
  • Du kan selv velge hvor lang fottur du ønsker å gå når du bestiller tur gjennom Sapa Sisters. Å gå i 1-3 dager er det vanligste, med overnatting og måltider inkludert i landsbyer underveis. Men det går an å få skreddersydd lengre ruter.

SAPA, VIETNAM (ABC NYHETER): – Hei! Jeg heter May. Hva heter du? Er du klar for tur?

En lav, sped 22-åring stråler mot meg med et bredt og varmt smil mens hun rekker fram hånda.

– La oss ta en titt på kartet, så skal jeg vise deg hvor vi skal gå, sier May på plettfritt engelsk, og finner frem et hvitt ark med svarte streker på.

Den unge guiden jobber for selskapet Sapa Sisters nordvest i Vietnam. Hennes fulle navn er Giang Thi May. Hun er en av cirka 30 kvinnelige guider fra den lokale minoritetsgruppen H’mong som tar med reisende på fotturer i den slående vakre Sapa-dalen.

Klokken er 9 om morgenen en solfylt torsdag i mars, og en 1,5 mil lang gåtur venter May og meg før vi er fremme i landsbyen vi skal overnatte i. Før den tid skal vi vandre ned i dalen gjennom rismarker og bambustrær, og deretter følge elven Muong Hoa østover gjennom landsbyen Lao Cai, hvor May er født og oppvokst.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Trekking-guiden May (22) stråler som ei sol, og er utadvent, pratsom og nysgjerrig. Hun forteller åpenhjertig om livet sitt som en ung H'mong-kvine. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Bekymringsløse barn og ikoniske rismarker

Det er ikke en hvilkensomhelst torsdag vi er ute og vandrer. May er kledd i H'mong-folkets tradisjonelle folkedrakt, som hun har brukt fire måneder på å lage selv, med god hjelp av moren sin. Anledningen er en festival som finner sted nede i dalen, for å markere slutten på den to uker lange vietnamesiske

nyttårsfeiringen.

– Vanligvis går jeg på tur i vestlige treningsklær. Jeg bruker ordentlige joggesko og behagelige t-skjorter. Dette antrekket er jo altfor varmt, ler May, mens hun tørker svette demonstrativt fra pannen.

Våren er på vei til Sapa, og solen steker fra en skyfri himmel mens temperaturen har krøpet opp til over 20 grader. Kort tid etter at vi har forlatt byen, og tatt fatt på den bratte stien ned i dalen, dukker de første, våte rismarkene opp.

Seks vannbøfler gresser, bader og slapper av i den varme vårsola. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Den svale dalen Sapa mellom Vietnams høyeste fjell, er verdenskjent for sine ikoniske risterasser. Årets avling er ennå ikke satt i jorda, og de eneste vi ser på rismarkene er gressende vannbøfler og to små barn som leker i gjørma mens de hviner av fryd. De kan ikke være mer enn 4 år gamle, men noen foreldre er ikke å se.

– Sånn lekte jeg også da jeg vokste opp. Det var ingen her som hadde telefoner eller TV da. Og mine foreldre fulgte heller ikke så nøye med på hva jeg og søsknene mine drev med. De følte nok at vi var ganske trygge i landsbyen, forteller May.

Om få måneder kommer hele dalen til å skinne i lysende grønt, når risplantene begynner å vokse. Men selv uten den karakteristiske grønnfargen er naturen rundt oss slående vakker, og grønne bambustrær vokser tett i tett like over risterassene. I det fjerne kan jeg skimte Vietnams høyeste fjell Fansipan, som ruver 3142 meter over havet.

Les også: Verdensarvperlen du ikke visste at du måtte få med deg

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen:

Når risplantene har kommet i jorda og begynt å vokse, vil det skinne i lysende grønt fra rismarkene i Sapa. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Et selskap som vil bedre minoritetskvinners liv

Hver eneste dag året rundt går besøkende og reisende fotturer i Sapa-dalen i selskap av lokale H’mong-kvinner. Trekking-selskapet Sapa Sisters er bare en av mange aktører i bransjen, og ble startet i 2009 av seks venner. Svenske Ylva Landoff Lindberg var en av dem, og hun er i dag administrerende direktør i selskapet.

Den svenske kunstneren Ylva Landoff Lindberg var en av seks personer som var med å starte Sapa Sisters. I dag er hun administrerende direktør. Foto: Privat

Svensken besøkte Sapa for første gang i 2003, da hun var på utveksling som kunstnerstudent i hovedstaden Hanoi. Med på turen var blant annet en gruppe vietnamesiske lærere og medstudenter. Lindberg ble sjokkert da hun så hvordan de behandlet personer fra minoritetsgruppene i Sapa.

– De jeg reiste med var veldig utrivelige mot minoritetene. De sprang inn i folks hus og tok bilder av dem med deres barn. Eller tok bilder av dem på gata i folkedraktene sine. Vietnamesere i Sapa behandlet dem utrolig nedlatende. Det var ikke noe fint første møte, sier Lindberg til ABC Nyheter.

I 2004 dro hun tilbake til Sapa med sin daværende kjæreste, Radek Stypczynsk. De fikk begge god kontakt med minoritetskvinnene i Sapa-området.

– Vi så hvor hardt de jobbet som trekkingguider for ulike hoteller under elendige vilkår. De kjempet for å få en levelig lønn, og de kjempet for å få lønnen utbetalt. De ble dårlig behandlet. De hadde ikke en gang ID-kort eller bankkort. Disse kvinnene hadde ingen rettigheter og ingen sikkerhet, forklarer Lindberg.

På et tredje besøk i 2009, hjalp Lindberg og Stypczynsk de hardtarbeidene guidene med skaffe ID-kort og bankkort, og laget en veldig enkel hjemmeside hvor guidene kunne få kontakt med kundene sine. Det var den spede begynnelsen på Sapa Sisters.

Les også: Topptur i skyggen av «Dødens fjell»

Sluttet på skolen for å betale for brorens studier

Nesten hver dag året rundt går May på disse stiene for å vise fremmede det vakre stedet hun vokste opp. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Rusler du rundt i gatene i Sapa by, ser du mange lokale kvinner kledd i folkedrakter som prøver å selge håndlagde suvenirer til turister, men du ser få menn gjøre det samme. Ifølge May er det vanlig at H'mong-kvinnene jobber hardt for å tjene penger, i tillegg til å ta seg av barn og hjem, mens mennene lever en mer sosial og avslappet livsstil med høyt inntak av brennevinet risvin.

– De jobber bare tre måneder av året, når vi kan dyrke ris her, sier May.

Selv sluttet hun å gå på skole som 15-åring, og begynte å jobbe som trekking-guide for å finansiere sin eldre brors universitetsutdanning i hovedstaden Hanoi.

– Selv om han har studert, og jeg ikke har det, er jeg mye bedre enn han i engelsk, smiler May stolt.

Det er ikke uvanlig at unge minoritetsjenter må jobbe fra ung alder av for å forsørge familien. Det er heller ikke uvanlig at de giftes bort i 15-17-årsalderen mot at brudens familie får betalt en sum penger av brudgommens familie.

Selskapet Sapa Sisters ønsker å hjelpe H’mong-kvinner til å være mer selvstendige, og gi dem en sjanse til å spare penger og bygge opp noe på egen hånd. Derfor betaler de sine ansatte høyere lønn enn de andre trekkingselskapene i Sapa.

– En guide som jobber for oss tjener like mye som en utdannet kontoransatt i Hanoi. Vi har gratis sykeforsikring for våre guider og deres barn. De kan også få gratis lån til å kjøpe land og bygge hus. Vi støtter guidene så mye vi kan med alt av sånne type ting, så de kan jobbe med sine egne prosjekter og skape et liv for seg selv, sier Ylva Landoff Lindberg.

Les også: Indias ukjente turistperle - hvor kvinnene styrer

Drømmer om Europa

May er endelig ferdig med å finansiere storebrorens fire år lange universitetsutdanning. Nå er det hans jobb å forsørge familien økonomisk, og May har større frihet til å bruke pengene sine til det hun vil. I desember skal hun på ferie til utlandet for første gang.

– To uker i Thailand med en venninne. Etter det har jeg lyst til å reise til Europa. Jeg har jo fått meg flere venner der, gjennom jobben, og det hadde vært fantastisk å besøke dem og se hvordan dere lever der.

Men du synes vel at det er ganske vakkert her i Sapa, selv om du vil reise bort?

– Ja. Eller, jeg pleide ikke å gjøre det. Men måten dere vestlige reagerer på dette stedet har fått meg til å sette større pris på hvor flott det faktisk er her, smiler May.

Sammen sitter vi på toppen av en grønn kolle og skuer innover dalen, mens en vannbøffel gresser ved siden av oss. Det har blitt fredag, og solen steker fra en skyfri himmel nok en gang. Natten har vi tilbragt i hjemmet til en eldre kvinne i en liten landsby i fjellsiden, sammen med tre andre fotturister på tur med Sapa Sisters.

Huseieren disket opp med et fantastisk vietnamesisk måltid, og kvelden ble av det sosiale slaget, med kortspill, reiseprat og god drikke. May insisterte på at alle måtte smake på «Happy wine», navnet de lokale bruker om brennevinet risvin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vietnamesisk buffet til middag. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Hjemreise

Etter en god natts søvn og hjemmelagde pannekaker, legger vi i vei igjen. May spør meg hvor langt jeg vil gå før vi drar tilbake til byen. Beina mine føles tunge og slitne etter all gåingen dagen før, og jeg sier at jeg vil ta det rolig.

Etter et par timer setter vi oss ned på den grønne kollen for en pause, mens vi spiser riskaker og prater. May ringer etter motorsykler som skal plukke opp oss nede i dalen og kjøre oss tilbake til utgangspunktet.

– Er du klar for å dra tilbake?

Vi reiser og vandrer det siste stykket for å finne motorsykkelsjåførene som skal ta oss med tilbake til byen. Trygt plassert bakpå motorsykkelen kaster jeg noen siste lengselsfulle blikk mot dalen under meg. Sapa er et sted det er lett å bli glad i, og vanskelig å glemme.

Vi tar et siste stopp på motorsyklene for å nyte synet av dalen og landsbyen Lao Cai. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Siste nytt
17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Populært