Meny

Verdens største dinosaur inntar Chicago

Den langhalsede giganten Patagotitan kan ifølge paleontologer ha vært enda større.

I 2012 skjedde det noe i Patagonia i Argentina som virkelig fikk paleontologene til å stirre nærmest vantro med åpen munn:

En lokal bonde i ørkenen i La Flecha, cirka 250 kilometer vest for Trelew, hadde avduket fossile benrester etter en dinosaur som kunne dateres 100 millioner år tilbake i tid. Det viste seg å være en såkalt «langhals», og den skulle komme til å tvinge Argentinosaurus til å gi fra seg tittelen «Verdens største dinosaur».

– Kan ha vært enda større

Dinosauren skulle få navnet Patagotitan, etter området Patagonia der den ble funnet. Den tilhører gruppen titanosaurus, og man har regnet seg frem til at arten kan ha blitt 37 meter lang og veid solide 69 tonn – like mye som 10 afrikanske elefanter.

Det forskes fremdeles på hvordan disse dyrene ble så enorme, men forskerne tror at det kan ha sammenheng med den store tilgangen på mat og store skoger. Og vi har muligens enda større dyr i vente, mener paleontolog.

– Patagotitans bein viser tegn på at den ikke har fullført sin vekst, noe som kan betyr at det har vært enda større dinosaurer på den tiden, sier Kirsti Curry Rodgers til The Independent.

Les også:  Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy

Danket ut Berlin

Opplevelsen av å stå side om side med fossile rester etter oldtidens berømte kjemper kan knapt beskrives – enten det gjelder Tyrannosaurus-skjelettet på Naturhistorisk museum i Oslo, eller de komplette og langhalsene Brachiosaurus-fossilene i Humboldt Museum für Naturkunde i Berlin.

Inn nylig har sistnevnte i Berlin kunnet smykke seg med tittelen «Verdens største monterte dinosaurskjelettet». Nå går imidlertid amerikanske Field Naturhistorisk Museum i Chicago opp til førsteplass seg etter at Patagotitan har inntatt museet.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:  David Attenborough tar deg med 100 millioner år tilbake i tid.

Fossilet har fått navnet «Máximo» og dette fossilet kan du både få berøre og ta selfie med. Den var litt over 37 meter lang, over 8 meter høy, og i videoen øverst på siden kan du se hvordan de fikk montert den enorme, forhistoriske skapningen. «Máximo» er basert på beina man har funnet i Patagonia og gir besøkende et inntrykk av hvilke langhalsede kjemper som fikk jorden til å dirre i krittiden.

Les også: Forskere oppdaget ny planteetende dinosaur

Verdens dyreste fossil

Field Naturhistoriske museum kan by på en rekke storslagne dinosaurfossiler, blant annet det som går for å være verdens dyreste:

I 1997 gikk pengesterke institusjoner som Kodak, McDonald's og Walt Disney sammen om å legge 8,3 millioner dollar (70,2 millioner kroner) på bordet for å kjøpe «Sue» - den mest komplette og best bevarte Tyrannosaurus rex som noensinne er funnet.

Den forhistoriske skrekkøglen, oppkalt etter Susan Hendrickson som fant skjelettet i 1990, ble donert til museet i Chicago der du kan se det i dag. Skjelettet ble solgt på vegne av sioux-indianeren Maurice Williams, som også fikk salgssummen.

Sue ble funnet i Sør-Dakota i 1990. Forskerne vet ikke kjønnet til dinosauren som er oppkalt etter kvinnen som fant henne, Sue Hendrickson. Foto: Kiichiro Sato / AP

Les også: 

Hevder panserdinosaur benyttet kamuflasjefarger mot glupske fiender

Fant dinosaurhale forsteinet i rav

– Irriterende når vitenskapelig viktige fossiler havner i privat eie

Reise
Populært