Bjørns reisetips:

Smil til verden – og den smiler tilbake

HUMOR: En godt smil er viktig når du er ute på tur. (Foto: Bjørn Moholdt)
HUMOR: En godt smil er viktig når du er ute på tur. (Foto: Bjørn Moholdt)

Et godt smil er den beste inngangsbilletten til mennesker verden rundt. Og gjør du deg til latter kan det være en måte å komme ut av knipa på.

At en god latter forlenger livet er et etablert faktum, selv om det egentlig ikke finnes empirisk belegg for å si at det har medisinsk effekt. Angivelig skal den amerikanske forfatteren Norman Cousins, som hadde langt fremskredet kreft, ha sperret seg inne på et hotellrom med amerikanske komedier, for senere å hevde at latteren som fulgte videovisningene tvang kreften på retrett.

Smilet er din beste følgesvenn på reisen, og den formen for kommunikasjon som alle forstår. Latter har heller ingen aksent. Selv har jeg ved flere anledninger bevisst påkalt latteren hos dem jeg besøker ved å forsøke meg på språket. Det slår aldri feil, og jeg oppnår to ting: Sympati for at jeg anstrenger meg og faktisk forsøker å snakke et totalt fremmed språk. Det andre er en befriende latter.

Denne første latteren er viktig, for den forteller om et felles humoristisk ståsted. Ord er dessuten viktig for forståelse.

Når du sier «up yours ...» til en amerikaner betyr det ikke «opp med glasset ditt» – som i skål, men noe sånt som «plasser den et visst sted der solen aldri skinner».
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Det er ikke gitt at du skjønner humoren der du kommer. Ord, uttrykk og idiomer (som i «flat som en pannekake», som bør unngås) er gjerne forskjellige, så det gjelder å sette seg inn i den lokale praksis. I flere latinamerikanske land refererer for eksempel ordet «chili» også til det mannlige kjønnsorgan. En historie forteller om amerikaneren som hadde invitert en forretningspartner fra Venezuela til USA, og tok han med ut på golf. Det var en kald dag, og idet mannen fra Sør-Amerika etter endt dyst forlot dusjen med kun håndkleet rundt nakken fikk han følgende bemerkning fra en forbipasserende:

– Pretty chilly, hvorpå venezuelaneren høflig svarte: – Thank you!

Sex er for øvrig et tema som kan være touchy, og et område hvor man bør trå varsomt. En europeisk herremann var for eksempel på reise i Brazil. En kveld i en cocktailbar i Rio de Janeiro satte en ung dame i korte skjørt og tung makeup seg ved siden av ham. Han snudde seg mot henne og spurte høflig:

– Snakker du engelsk?

– Ja, svarte hun.

– Hvor mye? lurte han på.

– 400 kroner!

Les også:

Få vil fly mindre for å spare miljøet

Marcio har bodd i sandslott i 22 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært