Stadig flere oppfyller drømmen om stillehavsøyene

The Brando i Fransk Polynesia er stedet som har fått besøk av blant annet tidligere president Obama og skuespilleren Leonardo di Caprio. Resorten er kjent for sin økologiske profil. Foto: Fijireiser
The Brando i Fransk Polynesia er stedet som har fått besøk av blant annet tidligere president Obama og skuespilleren Leonardo di Caprio. Resorten er kjent for sin økologiske profil. Foto: Fijireiser

– Mange ønsker å unne seg en drømmeferie til et sted som ikke «alle har vært» og hvor de ikke treffer naboen, forteller reisespesialist.

En reise til noen av verdens vakreste øyer er kanskje ikke for alle lommebøker. Likevel gjør stadig flere nordmenn drøm til virkelighet når de reiser til en av de mange små, vakre stillehavsøyene med eksotiske navn som Fiji, Raratonga, Tokoriko eller Motu Piti Aau.

– Vi drømmer om den perfekte stranden og det turkise havet på en vakker og øde øy Stillehavet, men ender kanskje opp på en Kanariøy, forteller Martin Dahl Jespersen, salgsdirektør i Fijireiser, til ABC Nyheter.

– Vi vil oppleve noe nytt og eksotisk, komme et sted der ikke naboen har vært, og oppleve drømmen om den perfekte øya med den perfekte stranden. Flybillettprisene har gått ned, og nordmenn ønsker å bruke penger på «den helt spesielle» ferien, fortsetter han.

Må regne med sekssifret beløp

Stillehavet er Jordens største havområde, og for mange symboliserer stillehavsøyene det ultimate innen eksotisk ferieparadis og behagelig luksus. En reise hit er aldri av de rimeligste og Jespersen anslår at man raskt kommer opp i et sekssifret beløp når drømmeferien skal sikres.

– Mange velger å bo på de beste hotellene eller resortene. Det er jo ikke hver dag man ferierer på Bora Bora eller Raratonga, og har man først reist så langt vil man bo bra også, mener Jespersen.

(Saken fortsetter under)

Hilton Moorea Lagoon Resort & Spa, Fransk Polynesia. Foto: Fijireiser
Hilton Moorea Lagoon Resort & Spa, Fransk Polynesia. Foto: Fijireiser

Hvordan vil du beskrive de som reiser på ferie til stillehavsøyene?

– Mange par, Stillehavet er det perfekte sted for en bryllupsreise. Også par på 50+ år er det mange av, de som vil unne seg den store reisen nå som de endelig har råd.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Bounty-mytteriet og Brandos private øy

Stillehavet har omkring 25.000 øyer, og de fleste er gruppert i de tre arkipelene Melanesia, Polynesia, og Mikronesia. Denne gruppeinndelingen følger mer kulturelle skillelinjer mellom befolkningene enn naturgeografiske skiller.

Bora Bora er en av Selskapsøyene i Fransk Polynesia, én av de mest populære destinasjonene og den blir ofte kalt verdens mest romantiske øy. I en annen kant av Fransk Polynesia finner vi The Brando Resort byr på et av Stillehavets mest luksuriøse hotell. Dette er øya Hollywood-legenden Marlon Brandon kjøpte da han spilte inn «Mytteriet på Bounty» (1962).

(Saken fortsetter under)

The Brando, symbolet på drømmen om Stillehavet. Øya som Marlon Brando kjøpte da han spilte inn "Mytteriet på Bounty". Nå kjent for sin grønne profil, Michelin-mat og vakre bungalower. Foto: Fijireiser

Fiji er et tropeparadis fordelt på 322 øyer, og det lune vannet mellom øyene gjør Fiji til det perfekte reisemål for de som ønsker å dykke blant eksotiske fisker på vakre korallrev. Flotte sandstrender og blå laguner har gjort Yasawa-øygruppen til en av Fijis mest populære destinasjoner, mens Tokoriki nord i øygruppen Mamanuca er omtalt som selve symbolet på fijiansk gjestfrihet.

Aitutaki er en av de sørligste atollene i øygruppen Cookøyene, av mange kalt de vakreste øyene i Stillehavet. Aitutaki består av tre vulkanske småøyer og tolv koralløyer, og har trolig vært befolket siden cirka år 900. Det var også i dette området det historiske mytteriet på skuta «Bounty» fant sted 11. april 1789.

Les også: Paradisstrendene «ingen» besøker

Frykter ikke for øyenes skjebne

Martin Dahl Jespersen har selv vært på flere av stillehavsøyene. På spørsmål om hvilke som er hans personlige favoritter, svarer han at det er helt umulig å velge siden de er så ulike.

– Alle har sin helt spesielle sjarm og stemning. Bungalowene på påler i vannet på Bora Bora, de kritthvite strendene på Fiji og de krystallklare lagunene på Cookøyene er bare noe av det du kan oppleve. Og over alt er lokalbefolkningen utrolig vennlige og livet rett og slett mer behagelig enn de fleste andre steder i verden.

(Saken fortsetter under)

Stillehavsøyene er kjent for sin gjestfrihet og avslappede stemning. Foto: Fijireiser
Stillehavsøyene er kjent for sin gjestfrihet og avslappede stemning. Foto: Fijireiser

I Thailand og Filippinene stenges nå populære ferieparadis for turister for å forhindre at strender og øyer ødelegges, samt for å rydde opp i store mengder søppel. Martin Dahl Jespersen er ikke bekymret for at fremtiden til Fiji, Bora Bora og Raratonga skal følge i samme spor.

– Turistaktivitetene på disse stedene er nøye tilpasset øyenes størrelse. Det er lagt opp til at gjestene skal kunne kose seg i rolige omgivelser, og de fleste resortene er små og eksklusive. Dessuten er jo prisen for en reise til disse øyene såpass høy at det nok aldri blir den store masseturismen hit, mener Dahl Jensen.

Les også: Reisemålene som begrenser turisme

Personvernpolicy