Meny

Champagne: Reis, lær og imponer venner

Til Royal Champagne kommer man for boblene og maten - og for å bo med utsikt over vinområdet.
Til Royal Champagne kommer man for boblene og maten - og for å bo med utsikt over vinområdet.
God champagne har små bobler som stige i en konstant strøm fra bunnen av glasset.

CHAMPAGNE, FRANKRIKE (King Goya): For å få tak i den aller beste champagnen, må du ikke kun satse på Vinmonopolets utvalg. Det blir omtrent som å kjøpe en kone på internett. Ta heller turen til Champagne-regionen utenfor Paris. Her ligger de tett som hagel, små familiebedrifter og produsenter som bruker egne druer for å lage sin champagne. Den er billigere enn mere berømte konkurrenter – og byen Epernay er mindre enn rivaliserende Reims. Altså en typisk vinn-vinn situasjon.
Hautvillers er en av de mest kjente av Champagne landsbyene. Det var der Dom Perignon oppfant boblene – eller kanskje ikke. Det avhenger hvem du lytter til. Uansett, vis respekt i kirken der de gamle guttene er gravlagt.

(Saken fortsetter under galleri)

Vinkjelleren til produsenten Etienne Lefevre i byen Verzy.

Første dag

Begynn tidlig på formiddagen og innta den første smaken på Champagne Tribbaut . Prøv et glass Cuvée de Reserve, samtidig som du studerer det kultiverte landskapet. Nede ved elva serverer Champagne Romain Guistel sprudlende dråper laget av pinot meunier druer.
Montigny-sous -Châtillon. En liten kjøretur til neste landsby, Montigny-sous-Châtillon, med en kjempestor statue av pave Urban på bakketoppen. Ignorer paven og gå for Champagne Charlier hvor vinrankene har fruktig pinot meunier druer.

Les også:   Slik opplevde Jacob verdens lengste flyreise

Middag

Før du aner, er det tid for middag på Le Theatre i Empernay der menyen starter på 30 euro. Du har kanskje testet champagne hele dagen, men vil fortsatt finne nøkkelhullet på døren til soverommet . Det er nettopp det som er så flott med champagne.

Dag to

Smaksrommet på Champagne Vilmark i Montage-de-Reims er som et kapell . Her koster den beste champagnen, Coer de Cuvèe , € 50 – for en flaske. Typisk årsproduksjon er heller mager, om lag 5.000 flasker.
I Verzy bør du besøke Champagne Etienne Lefecre og smake familiens pinot noir-baserte viner. Cart Blanche er et perfekt valg, mens prestisje Grand Cru vil holde deg lykkelig gjennom noen lunsjer, middag eller festlig anledninger.

Sørg for at du setter av tid til å besøke det tidligere lystårnet Phare de Verzenay, nå et museum som forteller champagnens eventyrlige historie på en morsom måte. 

Les også:   Sør-Afrika er vin og dyrenes spennende verden

Epernay

Mest sannsynlig vil du også spasere langs Avenue de Champagne i Eperny, hovedkvarter til Mercier, Moet og andre. Men legg turen innom vinbaren til C – Comme Champagne der det bare finnes champagne fra uavhengige produsenter. Etterpå kan du innta måltidet på La Table Kobus, rett ved kirken. Her blir du ønsket velkommen til mer champagne og mat. Epernay er et bra sted, vil du sikkert konkludere – før du leker med tanken om å komme tilbake – jo før, jo heller. Togreisen mellom Gare l’Est i Paris og Epernay tar om lag 45 minutter – og ombord er det kjemisk fritt for champagne.

Viktige adresser og linker:

Champagne Tribaut , 88 Rue d’ Eguiheim
Champagne Romain Guistel , 1 Rue -du Rempartde – l’ Ouest
Champagne Charlier , 4 Rue des Pervenches , Montigny – sous – Châtillon .
Champagne Vilmark , 5 Rue de Gravières , Montage -de Reims .
Champagne Etienne Lefecre , 30 Rue de Villers,
C – Comme Champagne , 8 Rue Gambetta ,

Her kan du spise

La Cave en Champagne , 16 Rue Gambetta.
Le Theatre , 8 Place Mendes France, Epernay.
La Table Kobus , 3 Rue Dr Rousseau

Her kan du bo

Le Clos Raymi er det mest sjarmerende hotellet i Epernay. Tidligere herskapshuset Mr Chandon (Moet & Chandon) . Rom fra 125 euro.

Boblenes fakta

Det er over 300 champagne-landsbyer, 17 har grand cru kvalitet og 40 har en premier-cru tag. Det betyr at jordsmonnet regnes som spesielt bra for champagne produksjon, og alle har Cru-status på etiketten.
Hvis du vil ha champagne fra en uavhengig produsent, se etter merket «RM» på etiketten . Det betyr «rècoltant manipulant», en som produserer og selger sin egen champagne.

God champagne har små bobler som stige i en konstant strøm fra bunnen av glasset.
Rundt Epernay deles Champagne-regionen inn i tre hovedsoner:

Montagne de Reims med pinot-noir druen, Marne Valley med pinot meunier og Côte des Blanes som sin chardonnay-druer. Disse er de eneste druene som er tillatt i Champagne. Utenfor brukes en blanding av to eller alle tre drue-variantene.

Les også: 

Fottur i Sierra Nevada og solferie ved havet

Kuriøse tradisjoner i det engelske kongehuset

Saken er opprinnelig publisert på KingGoya.no

Reise
Populært