Bjørns reisetips: Pass på – i april spruter thaiene vann på deg

ILD OG VANN: Det våte element er en viktig ingrediens når JW Marriott Phuket inviterer til songkran-party.

Når thaiene fester i midten av april involverer det som regel vann. Mye vann.

Sjansen er med andre ord stor får at også du blir våt. I april feirer nemlig thaiene – i likhet med naboene i Laos og Kambodsja (samt noen minoriteter i grenseområdene mot Kina) – sitt nyttår. Og da er det i stor grad vann det handler om.

Noen steder er det mer formelle arrangementer, som det vi overvar under et opphold på luksushotellet JW Marriott i Phuket (bildet). Danseforestillingen i det grunne vannspeilet som binder hotellrestauranten og resepsjonen sammen var nøye koreografert, og svært effektfull. En nydelig oppvisning i thailandsk dansekunst.

Les også: Ti ting du ikke bør gjøre i Phuket

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Ellers ute på gatene, på strendene eller sågar i kjøpesentrene spruter folk alt fra noen små dråper til digre vannpistoler på hverandre.

Opprinnelsen for ritualet handler om å velsigne hverandre med vann. Tradisjonelt praktiseres skikken ved å helle noen dråper over hendene eller skuldrene til den du vil velsigne.

Etter hvert har det utartet, noen steder til ellevill vannkrig, der man dynker hverandre med vannbøtter og -slanger. For ikke å snakke om de nevnte vannpistolene.

Tradisjonelt ble datoen for feiringen satt ved astronomiske utregninger, men er nå fastsatt til 13. til 15. april hvert år.

Ordet «songkran» er opprinnelig sanskrit, og betyr «astronomisk passasje».

Les også:

Thailand vil ha slutt på rykte som sex-reisemål

Populær Thailand-strand stenges for båter

Thailand innfører røykeforbud på strender

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden