Bjørns reisetips: I Bergmans fotspor

RAUKEN: De karakteristiske figurene i havet er Fårös mest kjente landemerker.
RAUKEN: De karakteristiske figurene i havet er Fårös mest kjente landemerker.

«Det passet ham trolig godt at den 113 kvadratkilometer store moreneøya til langt inn på 1990-tallet var stengt for utlendinger.»

Til sommeren er det hundre år siden den verdensberømte filmmakeren Ingmar Bergman ble født. Det går ikke upåaktet hen i Sverige – ei heller på øya Fårö der han døde.

Ingmar Bergman regnes som en av de viktigste filmskaperne i annen halvdel av det tyvende århundre. Foto: Wikimedia commons
Ingmar Bergman regnes som en av de viktigste filmskaperne i annen halvdel av det tyvende århundre. Foto: Wikimedia commons

Bergman var født i Uppsala, vokste opp og arbeidet i Stockholm, men det var på øya Fårö rett nord for Gotland han fant sitt hjem. Det passet ham trolig godt at den 113 kvadratkilometer store moreneøya til langt inn på 1990-tallet var stengt for utlendinger. Dermed var det begrenset hvem som kunne forstyrre mesteren i hans daglige virke.

Hjemmet hans ligger uansett godt skjult for innsyn, og er fortsatt vanskelig tilgjengelig. I stedet kan du besøke Bergman-senteret – et lite museum om filmskaperens liv og virke. Det ligger vegg i vegg med Fårö Museum.

Les også: Ja, vi elsker … Sverige!

Saken fortsetter under bildeserien

ØYLIV: Fiske var en viktig del av dagliglivet på Fårö, i tillegg til sauehold, som øya henter sitt navn fra.

Det var militærmessige årsaker til at Fårö var lukket for andre enn svensker, men da landet gikk inn i EU måtte Sveriges regjering oppheve praksisen. I dag strømmer besøkende dit. For Fårö er vill og vakker, med noen av Skandinavias flotte strender, i tillegg til den eiendommelige severdigheten Kutens Bensin – som bare må oppleves.

Samt naturreservatet Rauken, som alene er verdt turen med fergen (gratis) over fra Gotland.

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.
Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

Bergman kom til Fårö på jakt etter et innspillingssted for filmen Som i et speil (1961). Han falt pladask for øyas røffe sjarm, og bosatte seg der omtrent umiddelbart.

Totalt spilte mesterregissøren – av mange omtalt blant verdens fremste – inn fire spillefilmer på Fårö: Persona (1966), Skammen (1968) og En pasjon (1969). Deler av Scener fra et ekteskap (1972) ble også spilt inn på øya.

Bergmans eiendommer eies for øvrig av den norske IT-investoren og oppfinneren Hans Gude Gudesen, og forvaltes av Stiftelsen Bergmangårdarna. Og skulle du ikke være en ihuga Bergman-tilhenger er både Gotland og Fårö med sine fenomenale attraksjoner gode nok grunner til å besøke en del av Sverige jeg garanterer du alltid vil ønske deg tilbake til.

Les også: UD: Ta med pass også til Norden og Schengen i sommer

Turistinformasjon finner du her og her.

GRAVEN: Den store mesteren hviler på Fårö kirkegård sammen med sin siste kone Ingrid.

Les også:

Svenskene har funnet «den siste nordmannen»

Thailand vil ha slutt på rykte som sex-reisemål

Fly måtte nødlande med brennende motor