Hit vil ambassadørene at du reiser

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Ambassadører verden rundt tilbyr innside-reisetips og imøtegår typiske klisjeer.

Det tar gjerne litt tid å komme inn under huden på et land eller en by. Dersom du bare har et par dager til overs, klarer du som regel ikke skrape mer enn overflaten. Da kan det være ekstra smart med litt lokal eksperthjelp for å oppleve noe av det ypperste destinasjonen har å by på i løpet av 48 timer.

Reiseselskapet Travelbird tok nylig kontakt med ambassadører i over 50 land verden over og ba dem om å dele deres unike kunnskap om kultur og steder i hjemlandet. Særlig interessert var kulturelle innsikter og innsidetips om hvordan reisende kan oppleve landet som de lokale.

Mange høydepunkter

Og det manglet ikke på svar. Norske reisende som planlegger en reise til Østerrike burde for eksempel sørge for at de tar turen til Oberndorf og besøker kapellet hvor sangen «Glade jul» for første gang ble fremført i 1818 på julaften, råder den østerrikske ambassadøren Elisabeth Ellison-Kramer, stasjonert i Ungarn.

Naturentusiaster må ikke besøke Costa Rica uten å bestige vulkanen «Arenal», råder ambassadøren Román Macaya, stasjonert i Washington, D.C.

Og kan du i det hele tatt si at du har vært i Nederland om du ikke har smakt poffertjes, en kroket eller frikandel?

Spørsmålene ambassadørene fikk var som følger:

1) Hvis en person besøker hjemlandet ditt i 48 timer, hvor burde de dra? Hva burde de se? Hva burde de spise?

2) Er det en vanlig klisje om innbyggerne i hjemlandet ditt du mener er misvisende eller feil?

Nedenfor er et utdrag av noen av svarene ambassadører rundt om i verden ga.

ØSTERRIKE

Svar fra den østerrikske ambassadøren Elizabeth Ellison-Kramer, stasjonert ved den Østerrikes ambassade i Budapest i Ungarn:

1) Ettersom jeg er født i Wien, vil jeg anbefale hovedstaden i Østerrike. Dra til slottet Schönbrunn, den tidligere sommerboligen for keiserne, som ble bygget under keiserinnen Maria Theresa. Slottet er definitivt verdt et besøk og en av de mest populære attraksjonene. Jeg vil også anbefale å besøke Salzburg og den lille byen Oberndorf, som ligger like ved. I Oberndorf står kapellet hvor sangen Glade jul for første gang ble fremført på julaften i 1818. Den er også innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Wien er også kjent for sin kaffehus-kultur med et stort utvalg av forskjellige typer kaffe så vel som søtsaker (Sachertorte, Linzer Torte og Kaiserschmarrn). For de som liker kjøttretter, er Wienerschnitzel et must.

Les også: Makabre minner fra fortidens Wien

Saken fortsetter under bildet

Schönbrunn slott. Foto: Wikimedia Commons.
Schönbrunn slott. Foto: Wikimedia Commons.

2) Stereotyper om Østerrike er fulle av folkeminne som fremstiller østerrikere ikledd dirndl og lederhose, som står mye på ski og elsker Sound of Music. Jeg tror at Sound of Music faktisk er mer populær utenfor Østerrike. Det er imidlertid sant at det er mange østerrikere som er glad i å stå på ski, spesielt i vestlige deler av landet. Østerrike er ikke bare kjent for sine historiske monumenter, men også for moderne og naturvennlig arkitektur.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

ITALIA

Svar fra den italienske ambassadøren Giorgio Novello, stasjonert ved den italienske ambassaden i Oslo i Norge:

1) Jeg vil selvfølgelig anbefale Venezia, Firenze og Roma, som forresten er bundet av et ypperlig nettverk av høyhastighetstog. Siden jeg ønsker å foreslå noe originalt, ønsker jeg å anbefale tre områder nære Venezia, Firenze og Roma.

Kan du si at du har vært i Italia om du ikke har besøkt Venezia? Foto: Colourbox.com.
Kan du si at du har vært i Italia om du ikke har besøkt Venezia? Foto: Colourbox.com.

Nær Venezia: Elven Brentas kanaler gjennom Padua og Euganean-toppene. Det gir en til sammen 70 og noe kilometer båttur i idylliske landskap på landsbygda. Først langs Brentas elvebredder og venetianske villaer på landet (inkludert en av Palladio, som nå er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste) så gjennom Padova/Padua som er hjem til det tredje eldste universitetet i Europa og den første til å gi en grad til en kvinne i 1678. Til sist til føttene av Eugeanean-toppene og middelalderbyen Monselice.
Ikke langt fra Firenze: Det litterære landskapet Giosué Carducci i Castagneto Carducci. Litterære landskap er kulturelle reiseruter i steder hvor viktige italienske forfattere levde eller har satt sine mesterverk. I et litterært landskap kan du for eksempel besøke huset hvor en forfatter var født, skolen han/hun gikk på, rommet han/hun skrev verkene. Du kan også delta på høytlesing av verkene deres, delta på eventer som konserter og teaterforestillinger samt nyte tradisjonell mat i anerkjente restauranter. Det litterære landskapet Giosue’ Carducci er viktig fordi den er til ære for nobelprisvinneren i 1906, som også etablerte Dante Alighieri-samfunnet - en organisasjon ansvarlig for litterære landskap over hele Italia.

Les også: Civita - den døende fjellandsbyen

Tolfa. Foto: Wikimedia Commons.
Tolfa. Foto: Wikimedia Commons.

Nær Roma: Den lille byen Tolfa ligger på toppen av en bakke omtrent 45 minutter fra Roma. Her har det de siste 20 årene vært arrangert et prestisjefylt norsk-italiensk kulturelt institutt, som har blitt en magnet for kulturelle, litterære og vitenskapelige utvekslinger mellom Nord- og Sør-Europa. Det er også verdt å besøke byens arkeologiske museum med etruskiske funn.

2) En kjent klisje om Italia er at landet mitt er gode i myke ferdigheter (som mote, design, mat og kunst) og svake i harde ferdigheter (ingeniør, vitenskapelig forskning og luftfart). Faktum er at Italia er et ledende land i avansert teknologi, vitenskap, nanoteknologi, farmakologi, energi og luftfart. For eksempel, maskiner og maskinteknikk er de viktigste komponentene i eksporten vår, og i dag er vi den femte største produsenten i verden etter USA, Kina, Japan og Tyskland.

Les også: 10 kanalbyer som ikke er Venezia

COSTA RICA

Svar fra den kostarikanske ambassadøren Román Macaya, stasjonert ved Costa Ricas ambassade i Washington D.C. i USA:

1) Costa Ricas varierte natur med frodige skoger, naturreservater og tropiske strender som kan tilby noe for enhver reisende. Strandelskere kan kose seg langs Stillehavskysten og dra til Guanacaste og Nicoyahalvøya.

Tåkeskogen i Monteverde, Costa Rica.
Tåkeskogen i Monteverde, Costa Rica.

Naturelskere burde holde seg i de nordlige områdene ved Karibienkysten og besøke Puerto Viejo, før de kan dra til tåkeskogen i Monteverde og bestige vulkanen Arenal. Dersom du er interessert i å besøke San José, hovedstaden, kan du ta turen til Nasjonalteateret, katedralen, Barrio Amón (et av de eldste nabolagene i landet), nasjonalparken, jade- og gullmuseene samt Den nasjonale dyrehagen.

2) Falske klisjeer: Reisende som kommer for å nyte Costa Ricas naturlige undere i feriene deres, og drar i troen om at alle kostarikanerne lever i en ferietilværelse året rundt. Arbeidsmoralen til kostarikanerne er imidlertidig sterk, og mange jobber i høyt spesialiserte yrker og teknologisk produksjon. Flere, til og med de som har besøkt landet, tror økonomien hovedsaklig er basert på jordbruk. Faktum er at de største eksportvarene er spesialiserte tjenester og medisinske apparater.

Les også: Murcia - En spansk hemmelighet

Nederland - Matthijs van Bonzel

Svar fra den nederlandske ambassadøren Matthijs van Bonzel, stasjonert ved Nederlands ambassade i Madrid, Spania:

1) Hvis du bare er i Nederland i 48 timer, så anbefaler jeg at du bruker tid i hovedstaden Amsterdam, og tar inn historien og kulturen til denne vakre byen. Lei en sykkel og sykle gjennom kanalene eller ta en båttur. Besøk Rijksmuseum, Van Gogh-museet eller Anne Frank-huset. Besøk en koselig terrassekafe etterpå.
Hvis du klarer å gjøre alt det på 24 timer, så anbefaler jeg at du tilbringer de neste 24 timene utenfor Amsterdam. Ta for eksempel en kort togtur til Haag eller Rotterdam. Besøk det nederlandske parlamentet og Mauritshuis i Haag eller utforsk moderne Rotterdam og den største havnen i Europa. Nederland har noe å tilby alle og enhver.

Les også: Følg lystene i Amsterdam

Saken fortsetter under bildet

Mauritshuis i Haag. Foto: Colourbox.com.
Mauritshuis i Haag. Foto: Colourbox.com.

Når det kommer til mat kan du prøve poffertjes, en kroket eller frikandel. Hvis du heller vil spise noe mer spennende, kan du prøve en rijsttafel. Rettene er egentlig indonesiske, men opphavet er koloniale. Nederlenderne introduserte rijsttafel under deres tilstedeværelse i Indonesia, derav det nederlandske navnet. Selvfølgelig kan du også ta noen stroopwafels med hjem.
Reisende burde også besøke Coyoacán, en koloni som fortsatt bevarer mye av fortiden og som har morsomme familieaktiviteter. I tillegg har man huset til Frida Kahlo og museet Anahuacalli av Diego Rivera. Dersom det fortsatt er tid, kan du besøke pyramidene Teotihuacán.
Når det kommer til mat, vil jeg anbefale alt! Fra tacos de pastor, suadero eller campechanos på gaten, til mer delikat moderne meksikansk mat. Reisende burde ikke gå glipp av muligheten til å besøke markeder som Mercado de San Juan eller Mercado de Medellín.

2) Ikke bekymre deg, vi røyker ikke mariuhana alle sammen!

Les også: 9 ting du må gjøre i Amsterdam

MEXICO

Svar fra den meksikanske ambassadøren, Jorge-Castro Valle, stasjonert ved Mexicos ambassade i Brüssel, Belgia:

Mexico har mye historie å by på. Foto: Colourbox.com.
Mexico har mye historie å by på. Foto: Colourbox.com.

1) Man burde definitivt besøke Mexico by, ettersom det er landets hovedstad. Her er det mange ting å se så det er fin by for et kort opphold. Reisende burde besøke byens historiske sentrum. De burde også besøke Zócalo, katedralen og veggmaleriene i Nasjonalpalasset, museet Bellas Artes og parken Alameda. Ta også en gåtur langs gaten Madero. For å vite mer om Mexicos historie, er det fint å besøke historie og antropologi-museet - museets arkitektur er grunn nok til å besøke det. Dersom du er interessert i moderne kunst, tilbyr Tamayo-museet, i tillegg til meksikanske kunstnere, et godt utvalg av moderne utstillinger.
Reisende burde også besøke Coyoacán, en koloni som fortsatt bevarer mye av fortiden og som har morsomme familieaktiviteter. I tillegg har man huset til Frida Kahlo og museet Anahuacalli av Diego Rivera. Dersom det fortsatt er tid, kan du besøke pyramidene Teotihuacán.

Les også: Det sixtinske kapell reist i Mexico by

Når det kommer til mat, vil jeg anbefale alt! Fra tacos de pastor, suadero eller campechanos på gaten, til mer delikat moderne meksikansk mat. Reisende burde ikke gå glipp av muligheten til å besøke markeder som Mercado de San Juan eller Mercado de Medellín.

2) I et land som Mexico, spiller mat en fundamental rolle. Mye av de sosiale interaksjonene skjer gjennom mat, så den beste måten å starte å bli kjent med landet er gjennom maten.

Les også: De heteste nye hotellene er kåret

Budapest. Foto: Colourbox.com.
Budapest. Foto: Colourbox.com.

UNGARN

Svar fra den ungarske ambassadøren, Nagy Zoltán, stasjonert ved den ungarske ambassaden i Wellington, New Zealand

1) Gå på Margaret-broen, og langs Danube i Budapest, besøk Parlamentet, ta en båttur og dra opp til Slottet.
Andre bemerkningsverdige byer er: Szentendre (25 kilometer nord for Budapest), Visegrád, Donaukneet, Tihany (Balaton-sjøen).
Besøkende burde prøve: En av de termiske badene i Budapest (Gellért, Rudas eller Lukács).

Les også: Derfor bør du reise på en tirsdag

Besøkende burde spise: «ungarsk gulasj, fiskesuppe, wienerschnitzel, lecsó, fylt kål og kakene: Dobos-kake og Somlói galuska.

2) Noen misforståelser er: «Ungarere snakker ikke språk»: faktisk snakker den yngre delen av befolkningen engelsk, og i Budapest snakker man engelsk i flere butikker.
Ungarere har fremmedfrykt: Ungarske familier (hovedsakelig i mindre byer) elsker utlendinger. Gjestfriheten til ungarere er verdenskjent. De spør deg om de kan hjelpe hvis det ser ut som om du har gått deg vill, de deler maten sin med deg og tilbyr deg pálinka (sterk shot) til du ikke kan drikke mer. Antisemittisme: Vi har flere aktive synagoger i Budapest og Den sentrale synagogen er den største i Europa. Det jødiske distriktet er den livligste delen av hovedstaden med restauranter, butikker, jødiske kommunehus og puber.

Les også: Ta en jødisk rundtur i Budapest

KROATIA

Svar fra den kroatiske ambassadøren Tomislav Bošnjak, stasjonert ved den kroatiske ambassaden i Kairo i Egypt:

Det er vanskelig å bli skuffet over vakre Dubrovnik i Kroatia. Foto: Colourbox.com.
Det er vanskelig å bli skuffet over vakre Dubrovnik i Kroatia. Foto: Colourbox.com.

1) To dager i Kroatia, uavhengig av årstidene, er nok best brukt ved først å besøke Dubrovnik, spasere rundt bymurene, drikke malvasija-vin og spise tradisjonelt grillet fisk med sølvbete og poteter, for så å avslutte det hele med en rožata. Deretter kan man reise til Plitvice. Her kan man gå rundt fossene, drikke šljivovica (plommebrandy) og spise røkt kjøtt med surkål og poteter, før man har lička pita til dessert. Reis så til Zagreb hvor du kan besøke Katedralen, Gornji grad (Øvrebyen) med St Mark-kirken, Jelačić-torget og markedet. Når du blir sulten kan du spise štrukli and Zagrebački-snitzel. Skyll det hele ned med en lokal øl eller tørrvin blandet (50-50) med Jamnica mineralvann, kjent som gemišt blant lokalbefolkningen.

Les også: Kroatia for luksusdyr

2) Kroatere er noen ganger beskrevet som reserverte og insulære av de som ikke kjenner dem. 18 millioner årlige besøkende til Kroatia oppdager at virkeligheten er en annen.

Saken fortsetter etter bildet

Ta en utflukt med katamaran til Saona-øya. Foto: Wikimedia Commons.
Ta en utflukt med katamaran til Saona-øya. Foto: Wikimedia Commons.

DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK

Svar fra Den dominikanske republikks ambassadør, Aníbal de Castro, stasjonert ved den dominikanske republikks ambassade i Brussel i Belgia:

1) Den dominikanske republikk har et stort utvalg av strender med gullsand i nord, hvite sandstrender i øst og svart sand eller steiner i sør. Denne variasjonen gir folk muligheten til å nyte varierte opplevelser i Karibien. Jeg anbefaler å starte på en lørdag og gå på en utflukt med katamaran til Saona-øya: Svøm i det klare vannet og gå langs de hvite strendene - det blir en uforglemmelig opplevelse. En annen mulighet er å dra til bukten Palmar de Ocoa. Her kan du nyte en spektakulær utsikt og mild bris. Etterpå kan du besøke bukten Ocoa, hvor du kan drikke vin fra landets mest anerkjente vingårder.

Les også: Guadeloupe - Sommerfuglen i Karibia

Ciudad Colonial. Foto: Wikimedia Commons.
Ciudad Colonial. Foto: Wikimedia Commons.

Søndag er den beste dagen for å utforske gatene i Amerikas første på sykkel: utforsk det kulturelle tilbudet, lokale design-butikkene og kafeene. Besøkende kan benytte seg av det store tilbudet av lokal gastronomi i Ciudad Colonial. For å avslutte det hele, vil jeg anbefale å avslutte dagen med å danse son og merengue til Bonyé-gruppens noter foran de koloniale ruinene til klosteret San Fransisco.

2) Det dominikanske folkets avslappede holdning må ikke forveksles med mangel på arbeidsmoral. Det er faktisk stikk motsatt, dominikanere er ivrige og entreprenørielle av seg, som jobber fra soloppgang til solnedgang med positiv innstilling.

Les også: 12 tonn med drømmer

ECUADOR

Svar fra Ecuadors ambassadør, Fernando Bucheli, stasjonert ved den ecuadorianske ambassade i Haag, Nederland:

1) Reisende burde besøke gamlebyen i Quito, for så å dra til Mitad del Mundo-monumentet. Den påfølgende dagen kan du dra til Mindo Valley - en subtropisk skog to timer unna hovedstaden. Når det kommer til mat, er en kaffe med bolones verdes godt til frokost. Til lunsj vil jeg anbefale rekeceviche, locro (potetsuppe), seco de gallina, frukt-iskrem og pannekaker med sjokolade, ettersom den er laget med verdens beste kakao. En kyllingsuppe på slutten av dagen er å anbefale til middag.

2) Stråhatten blir forvekslet med den såkalte panama-hatten, som er fra Ecuador og ikke fra Panama.

Har du 48 timer til rådighet i Finland, bør du holde deg til Helsinki. Foto: Colourbox.com.
Har du 48 timer til rådighet i Finland, bør du holde deg til Helsinki. Foto: Colourbox.com.

FINLAND

Svar fra Finlands ambassadør, Ritva Koukku-Ronde, stasjonert ved den finske ambassaden i Berlin, Tyskland:

1) Vi anbefaler å holde seg i Helsinki-regionen i de 48 timene. Besøk sentrum, utforsk jugendstil-arkitekturen i gamlebyen og den moderne, bærekraftige byggestilen i Jätkäsaari og Kalasatama. Vi anbefaler også øyene rundt byen (Suomenlinna, et UNESCO verdensarvsted), gamlebyen Porvoo med nydelige trehus og Nuuksio nasjonalpark i Espoo. Avhengig av været kan noen av utendørsaktivitetene byttes mot museumsbesøk. Når det gjelder sightseeing i Helsingfors: Helsingfors domkirke, Tempelplassens kirke, museene Ateneum og Kiasma, markedshallen og design-distriktet Torikorttelit samt de offentlige saunaene som Löyly og Allas Sea Pool.

2) En klisje er at finner er sjenerte og introverte. Det kan godt hende vi er litt sjenerte, men de som reiser til Finland vil vanligvis si at finner er vennlige, gjestfrie og dypfølte. Når finner møter nye mennesker for første gang, har de en tendens til å ta rollen som observatører og ønsker å være høflige og gi gjesten rom.

Les også: Finland lager badstu i pariserhjul

CANADA

Svar fra Canadas ambassadør, Susan Bincoletto, stasjonert ved den canadiske ambassaden i Bern, Sveits:

1) Alle vet at Canada er et stort land, men mange besøkende innser ikke hvor stort det faktisk er. For å gjøre det lettere å visualisere: Du ville hatt plass til å legge landet Sveits 240 ganger i Canada. Min anbefaling er derfor å prioritere en region eller en av Canadas større byer. Ettersom jeg er født i Montreal i Quebec, er dette min anbefaling for 48 fantastiske timer i Canada. Montreal er en tospråklig by, hvor du kan forvente å høre innbyggerne bytte mellom engelsk og fransk flere ganger i løpet av en samtale. Besøkende kan nyte en rekke forskjellige kulturer i en av Canadas eldste byer. Jeg anbefaler at besøkende får med seg de sjarmerende brosteinsgatene i de gamle distriktene, for å se hvor det hele startet. Sjekk også ut Notre-Dame-basilikaen med sine fantastiske kunstverk av farget glass.

Les også: «Justin Trudeau-effekten» gir Canada økt turisme

Saken fortsetter under bildet

En gåtur til fjellet Royal Park for å nyte utsikten over Montreal er et must, ifølge ambassadøren til Canada.
En gåtur til fjellet Royal Park for å nyte utsikten over Montreal er et must, ifølge ambassadøren til Canada.

En gåtur til fjellet Royal Park for å nyte utsikten og et par «selfies» er et must. Når du har fått din dose historie, kan du unne deg selv shopping ved å utforske butikkene langs Rue Sainte-Catherine, en av de lengste shoppinggatene i landet. Her finner du hippe sko i Little Burgundy; Montreal-designede, veganske lærvarer hos Matt & Nat samt vidunderlig mote på Simons. Et besøk til Montreal er ikke komplett uten å ha sett en ishockeykamp. Nyt tilhengernes lidenskap for

Rue Sainte-Catherine i Montreal er en av de lengste shoppinggatene i verden. Foto: Wikimedia Commons.
Rue Sainte-Catherine i Montreal er en av de lengste shoppinggatene i verden. Foto: Wikimedia Commons.

Montreal Canadiens (eller The Habs, som de også er kjent som). The Habs har æren av å være det lengste spillende profesjonelle ishockeylaget i verden, med noen av de mest loyale tilhengerne i sportsverden. Når det kommer til mat så er det mye spennende å prøve i Montreal. Du kan ikke gå glipp av sandwich med røkt kjøtt fra den verdensberømte delien Schwartz’s, og sørg for at du finner ut hvorfor bagel fra Montreal er så ettertraktet ved å kjøpe et par fra St-Viateur. Til slutt kan du ta et dypdykk i en klassisk fransk-kanadisk godbit ved navn poutine. Den tradisjonelle oppskriften er pommes frites dekket i ostebiter og saus, men det er en hel haug med forskjellige varianter av denne tradisjonelle retten.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

2) For å være ærlig så er mange av klisjeene sanne: Canadiere er vennlige, tolerante og, beklager, men vi beklager ofte. En mindre treffende klisje er at canadiere er bygdefolk. Som verdens nest største land har vi selvsagt mye land og plass til de 36 millioner innbyggerne, men 81 prosent av canadiere lever faktisk i urbane, multikulturelle sentre. Toronto er faktisk anerkjent som verdens mest multikulturelle by. Følgelig har vi livlige og innovative, kreative industrier, artister samt et bemerkelsesverdig kulinarisk utvalg. Selv om vi er blitt til et urbant folk, nyter canadiere naturområdene på fritiden og er takknemlige for de som dyrker og beskytter disse områdene.

Saken fortsetter under bildet

Den filippinske ambassadøren anbefaler et besøk til Cebu. Foto: Colourbox.com.
Den filippinske ambassadøren anbefaler et besøk til Cebu. Foto: Colourbox.com.

FILIPPINENE

Svar fra Filippinenes ambassadør, Melita Sta. Maria-Thomeczek, stasjonert ved den filippinske ambassaden i Berlin, Tyskland:

1) Reisende burde besøke øyene! En god måte å gjøre dette på er gjennom Cebu, for å unnslippe trafikkorkene på Manilas veier. Cebu kan tilby en rekke attraksjoner, inkludert koselige strender. Du burde ikke gå glipp av den lokale lechon (saftig stekt gris) eller sutokil (fisk forberedt tre måter: grillet, som en suppe og noe som ligner ceviche.). Bohol er bare en to timers fergetur unna, og tilbyr flere hvite strender, Sjokoladetoppene og den nydelige elven Loboc - og mye mer. Her finner du også flere eldre kirker, som dessverre tok skade i et jordskjelv for noen år siden, men så nå blir restaurert.

Les også: Henger sine døde i fjellveggen

2) Filippinene er kjente for å være muntre og i godt humør, men noen undervurderer hvor seriøse og forpliktet de kan være når de får ansvar eller blir involverte i en seriøs samtale.

Saken fortsetter under bildet

Vakre New Zealand oppleves godt fra sykkelsetet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Vakre New Zealand oppleves godt fra sykkelsetet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

NEW ZEALAND

Svar fra New Zealands ambassadør, Nicole Roberton, stasjonert ved den newzealandske ambassaden i Wien, Østerrike:

1) New Zealand er et lite land, men det er fylt til randen av natur som garanterer gir hakeslepp, livlige moderne byer, pittoreske sykkel- og turstier, dynamisk kunst og kultur, eventyrlige aktiviteter og filmsett. Jeg lover deg at du ikke kommer til å angre på å utvide besøkstiden, spesielt ettersom det gir deg flere muligheter til å prøve New Zealands verdenskjente biff, lam og østers. Skyll det hele ned med prisvinnende pinot noirer og sauvignon blanc.

Les også: Dette er verdens bratteste gate

2) Det er ikke akkurat klisje, men det er morsomt hvor mange europeere som forteller meg at som barn, trodde de at alle i New Zealand måtte gå opp ned. Det er også interessant at, til tross for det faktum at jorden er rund, når folk lager flate kart, så er New Zealand alltid nederst i hjørnet, så det er ser ut som om vi er på enden av jorden. For å lage et motstykke til dette, har vi laget egne alternative kart, som Opp ned verdenskart … Location is in the eye of the beholder!

GUATEMALA

Svar fra Guatemalas ambassadør, Luis F Carranza, stasjonert ved den guatemalske ambassaden i Bern, Sveits:

1) Turister må definitivt besøke gamle-Guatemala (Antigua Guatemala), bare 40 kilometer fra hovedbyen, da det er en koloni-by innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. I Antigua Guatemala finner du noen av de beste restaurantene.

Gamle Guatemala, Antigua Guatemala, 40 km fra hovedstaden anbefales et besøk. Foto: Wikimedia Commons.
Gamle Guatemala, Antigua Guatemala, 40 km fra hovedstaden anbefales et besøk. Foto: Wikimedia Commons.

Jeg anbefaler å spise parrillada chapina, stekte svarte bønner med ris og guacamole. Det finnes mer intrikate retter som Ka’ik, en tykk suppe laget av kalkun og unike krydder fra Guatemala. Fra Antiguan kan turister besøke sjøen Atitlán, hvor du kan bli kjent med mayansk kultur. I dette området er det også mulig å bestige aktive vulkaner, som er rett ved hovedstaden, som Pacaya og Volcán de Fuego.

2) Jeg tror det er mange klisjeer, men den vanligste er at folk tror Guatemala er et tropisk land. Det har faktisk mange mikroklima, så det er både høye og lave temperaturer i landet. Hvis du er ved havet, kommer det til å være veldig varmt, men er du i nordvestlige strøk, kan temperaturen bli under 0 mellom desember og februar.

Les også: Slik er nordmenns reisevaner

NORGE

Svar fra den norske ambassadøren Jørn Eugene Gjelstad, stasjonert ved den norske ambassaden i Athen i Hellas:

Du kan vel ikke besøke Oslo uten å avlegge Operaen et besøk. Foto: Colourbox.com.
Du kan vel ikke besøke Oslo uten å avlegge Operaen et besøk. Foto: Colourbox.com.

1) Besøk Oslo (Operahuset, Munchmuseet, Vigelandsparken, Frammuseet). Det er ikke mange bedre steder å drikke langs fjorden enn Operahuset. Arkitekturen er slående og det er morsomt for barna å løpe på taket. Sørenga i nærheten tilbyr svømming i en urban oase, og du må ikke gå glipp av Astrup Fearnley Museet. Ta så et tog til Bergen og gå fra den sjarmerende fiskebrygga opp til Fløyen. Den tar deg gjennom et historisk og pent boligområde, gir deg fine utsikter og en fantastisk utsikt over Bergen, fjordene og fjellene. Du kan ta heisen opp, for så å gå ned, dersom du foretrekker det. Det er like gøy. Å nyte naturen er nasjonalt tidsfordriv i Norge. Dette er gjenspeilet i holdningen vår til bevaring og bruk av naturen. VisitNorway.com har en liste med øko-vennlige hoteller og destinasjoner. Du kan ikke besøke Norge uten å spise sjømat som laks, reker, muslinger i tradisjonelle eller mer moderne kulinariske versjoner. Prøv geitost, søte geitosten alle nordmenn har i matpakken, de hjemmelagde smørbrødene de tar med til skolen eller jobb.

2) Nordmenn er «kalde» folk. Dette er langt fra sannheten. De har forskjellig mentalitet sammenlignet med sørlige land, ja, de snakker ikke til medpassasjerer på bussen eller fremmede, men kalde, nei. Når du får en norsk venn har du venn for livet.

Les også: – Mange har tydelig savnet Tyrkia

Personvernpolicy