Meny

Henger sine døde i fjellveggen

Rick McCharles – Flickr.com.
I flere hundre år har innbyggerne i den isolerte fjellandsbyen Sagada på Filippinene lagt sine døde i trekasser, for deretter å henge dem opp i fjellveggen. Der henger de fortsatt.

For besøkende i fjellandsbyen Sagada nord på Filippinene må synet fortone seg som både uvant og ikke så rent lite makabert. Her henger nemlig et tyvetalls trekister høyt over bakken, festet til den loddrette klippeveggen med bolter og rep.

Den vertikale kirkegården i landsbyen en 12-timers busstur fra Manila, lokker turister og nysgjerrige fra hele verden.

Ifølge tradisjonen henges kistene opp i fjellveggen for at de døde skal komme nærmere himmelen, og det sies at det lokale igorotfolket begynte med ritualet lenge før europeerne kom til Filippinene, kanskje så lenge som for et par tusen år siden.

Men tradisjonen har også en annen, og mer jordisk, forklaring.

– Begraves man i jorda, er det en sjanse for at liket blir funnet og spist av en hund, derfor henges de opp utenfor hundenes rekkevidde. Tidligere, mens vi fortsatt hadde hodejegere, brukte fiendene også å jakte på hodene våre som trofé. Derfor ble de døde stedt til hvile høyt oppe, forklarer Soledad Belingom fra igorotfolket i en reportasje i reiseguiden Rough Guides.

Les også:   Ti rare turistattraksjoner

Pinnestoler

Kistene i Sagada er festet med rep eller boltet fast til den loddrette fjellveggen, og mange av dem er ikke mer enn én meter i lengde. Foto: Tim Moffatt / Fickr.

Ved flere av kistene er det også hengt opp en pinnestol. Når et medlem av igorotfolket i Sagada dør, er det vanlig å plassere liket sittende på en stol hjemme, mens venner og familie kommer innom for å ta farvel. Etter avskjeden får ingen noen gang benytte stolen igjen, og stolen heises opp og festes til kisten.

Kistene er festet med rep eller hviler på bolter slått inn i den loddrette fjellveggen, og mange av dem er ikke mer enn én meter i lengde. Til gjengjeld er de gjerne litt dypere enn vestlig standard. Det skyldes at landsbyens døde tradisjonelt sett ble stedt til hvile sittende og med hodet mellom bena. Igorotfolket mener at man skal forlate den jordiske verdenen på samme måte som man ankom den: I fosterstilling.

Les også:  Ikke for de lettskremte

I ferd med å dø ut

I dag er tradisjonen med de hengende kistene i ferd med å dø ut. Tidene forandrer seg, og Sagadas unge har et annet forhold til død og begravelser. De har blitt påvirket av det moderne samfunnet. Folk dør fortsatt, men ifølge Belingom skjer det ikke oftere enn rundt annen hvert år at den døde blir lagt i en kiste og heiset opp.

– Barn ønsker å minnes sine besteforeldre, men de foretrekker å begrave dem på kirkegården og besøke dem på alle helgens dag. Det er ikke så lett å klatre opp fjellveggen for å besøke kistene der. Sakte forsvinner tradisjonen. Den dør ut, forteller Soledad Belingom til Rough Guides.

Les også:   Reisemålene som gir frykt og mareritt

Reise
Populært