Meny

Lengst, kortest og smalest - rulletrapper vel verdt et besøk

Det finnes flere hundre tusen rulletrapper i verden i dag. Det er den transportmåten som daglig benyttes av flest mennesker. Her er noen gode eksempler på typiske rulletrapper fra Vincom Mega Mall, Vietnam. Foto: thyssenkrupp
Denne uken fyller rulletrappen 125 år. Les hvor du bør dra for å finne de eldste, lengste og mest spektakulære.

Det sies at da rulletrappen først ble installert på Londons undergrunn i oktober 1911, hyret man inn en enbeint person til å bruke den.

Bumper Harris var navnet hans, en fyr med trefot som brukte arbeidsdagen på Earl's Court Station til å kjøre opp og ned rulletrappene slik at passasjerene ikke skulle være redde for å bruke den moderne innretningen.

Tanken var at dersom en mann med bare ett bein klarte å traktere denne nymotens transportformen, så skulle da vitterlig menigmann klare det også.

Jubileum i år

Verdens første rulletrapp var denne rulletrappen på Coney Island i New York. Den åpnet 16. januar 1893.

Denne uken er det 125 år siden den første rulletrappen så dagens lys. Det skjedde på Old Iron Pier i fornøyelsesparken Coney Island ved New York.

Det var amerikanske Jesse Reno som patenterte den rullende, skrå krysningen mellom trapp og heis. Reno hadde allerede skissert ideen til en rulletrapp som 16-åring, men det skulle ta ytterligere femten år før den første rulletrappen ble avduket på Coney Island 16. januar 1893.

Les også:   Verdens mest ensomme tre

Lengden på den første rulletrappen var riktignok ikke så imponerende, den fraktet folk kun to meter opp. Men det anslås at så mange som 75.000 mennesker benyttet seg av rulletrappen i løpet av de to ukene den ble demonstrert. Senere ble rulletrappen flyttet fra Coney Island til Brooklyn Bridge i New York.

I dag anslås det at over 105 milliarder mennesker bruker rulletrapp i løpet av et år bare i USA. YouTube er forøvrig full av morsomme videoer av folk som forsøker rulletrapp for første gang.

Norges første rulletrapp

Ifølge tall fra den store rulletrapp-produsenten ThyssenKrupp, finnes det i dag over 136.000 rulletrapper i Europa. 35.600 av disse befinner seg i Tyskland. I USA og Canada skal det ifølge kilder være 44.000 rulletrapper.

Tre-rulletrappene i varehuset Macy's i New York er i dag verdens eldste rulletrapper som fortsatt er i bruk. Foto: PlusMinus / Wikimedia Commons.

I Norge er det anslagsvis et sted mellom 2.500 og 2.700 rulletrapper i drift. Per innbygger er dette flest i Europa. Norges første rulletrapp åpnet i 1930 i Steen og Strøm-magasinet i Oslo. Den gikk kun opp - og ikke ned, og var i flere år en stor attraksjon i hovedstaden.

I dag er ikke rulletrapper regnet for å være like stor attraksjon. Men da Trysil fikk sin første rulletrapp så sent som i 2006, ble det markert med hornmusikk, tale fra ordføren og et stort pressekorps til stede.

Verdens eldste rulletrapp som fortsatt er i bruk er ifølge flere kilder noen rulletrapper av tre i det berømte varehuset Macy's i New York.

Der skal den eldste rulletrappen være fra 1920-tallet (som erstattet en fra 1902) og befinne seg i midten av varehuset mellom åttende og niende etasje.

Les også:  Denne stokken har holdt seg flytende i 120 år

Lengst, kortest, smalest

Skulle du mot formodning ønske å ha rulletrapp-tema på din neste ferietur, kan kanskje følgende rekorder inspirere:

Verdens lengste rulletrapp finner du på undergrunnen i St. Peterburg i Russland, med lengder på opp mot 138 meter.

Foretrekker du heller verdens korteste variant, kan et kjøpesenter i byen Kawasaki i Japan friste med en rulletrapp på nusselige 83 centimeter. Det er ifølge Guinness Rekordbok verdens korteste.

Den smaleste rulletrappen er overraskende nok i USA. Der finnes det en rulletrapp som bare er 40 centimeter bred. Om du ikke er av den tykke sorten, burde det være en smal sak å prøve den.

(Saken fortsetter under)

Verdens lengste rulletrapp-system ligger i Hongkong. Foto: Wikimedia Commons.

Verdens lengste rulletrapp-system må du til Hongkong for å oppleve. Central-Mid-levels-rulletrappene, som den heter, er et 800 meter langt utendørs rulletrappsystem som åpnet i 1993. Turen starter fra Des Voeux Road Central i strøket Central, går via SoHo, og ender opp i boligområdet Mid-Levels i Conduit Road.

Stigningen er på totalt 135 meter og samlet lengde er ca 800 meter, ifølge Wikipedia. Turen tar omtrent 20 minutter og koster ikke en krone.

Les også:   Ny koffert kan følge etter deg på flyplassen

Reise
Populært