Meny

I svenske Varberg kan du kose deg skikkelig i et Lenin-spa

MØRK LENIN: En svart Lenin-byste skuer utover det lekre Leninbadet i Varberg-hotellet Gästis. Det varme badet med sine massasje-stråler gjør godt for kropp og sjel. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
I et 1700-tallshus i Varberg på den svenske Vestkysten kan du bade som Lenin og lese 15.000 bøker. Hotellet med Lenin-spa drives av en kommunistisk millionær.

VARBERG, SVERIGE (ABC Nyheter): Tenk at det i den besteborgerlige sommeridyllen Varberg sør for Göteborg, drives et hotell preget av den fordums Sovjet-lederen Vladimir Lenin!

For ikke å snakke om bøker. I alle fellesrom og i de individuelt innredede rommene er det bugnende bokhyller. Med 15.000 bind i alt.

– Vær så god, lån og les! Og blir du ikke ferdig med boka før du reiser, kan du ta den med deg, sier den originale hotelleieren Lasse Diding, som karakteriserer seg selv som kommunist, millionær og bokelsker.

På alle rom ligger også hotellsjefens egen «Fejsbok» inneholdende hans funderinger på Facebook, som er en bokgave til alle gjestene.

Mens barna får tilbudt utklippbare Lenin-masker med påskrift:

«Jeg vil også være onkel Lenin».

Alt er ulikt og hyggelig

HIMMELSK NJUTNING: Det sa Karl XII's soldater om fotbadene i Sibir. Nå har de tradisjonelle fotbadene fått en avlegger i Sverige.

Men det vakre spa-anlegget, altså:

– Jeg var i Leningrad i 1984. Så hadde de dette flotte badet, bygd i et privat palass på slutten av 1700-tallet. Lenin badet der på 1900-tallet. Det var vakkert, forteller Diding om byen som nå heter St. Petersburg.

– Da jeg skulle bygge et badeanlegg i hotellet i 2005, reiste jeg rundt og tittet på bad. Ja visst ble det bygd mange elegante bad. Men de likner på hverandre. Så gjorde jeg dette i stedet,  fortsetter han, sittende i en av de mange elegante lenestolene i hotellet.

Ikke to rom er like. Selv fikk vi rom med et flott gammelt skrivebord og smakfull innredning for øvrig.

Hele hotellet er skjønnsomt innredet av direktøren selv, som reiser rundt i antikvitetshandler og på auksjoner for å sikre seg møbler, lamper og kuriosa.

De blir så strødd utover i hotellet.

Alt fra proletære Lenin-malerier, relieffer og statuer, til en høyst besteborgerlig, blomsterdekorert Rörstrand-håndvask i porselen fra 1890.

Irritasjon og nytelse

LEKRE ROM: Personlig innredet av hotelldirektøren fra hans innkjøp på auksjoner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Lenin-badet var ferdig våren 2007.

– Da fikk jeg en pris som årets næringslivsperson i Varberg. Jeg holdt tale for 500 næringslivfolk og fortalte dem litt om kommunismen også, smiler Diding.

I Sverige er Lenin-spaet mye omtalt.

– Det er skrevet hundretalls artikler om det jævla badet, bemerker Diding, som selvsagt er omstridt i Varberg og Sverige.

SPESIELL HOTELL-DIREKTØR: Lasse Diding under sine forbilder i avslappings-salongen utenfor Lenin-spaet.

Samme kveld vi ankom, skulle han holde foredrag om lesing og sitt forhold til bøker i den fornemme Varbergs Humanistiske Förening.

Under intervjuet kom en oppringning fra en stresset foreningsleder som fortalte at flere medlemmer hadde meldt seg ut i protest mot at Diding skulle komme.

Torell-huset fra 1700

Uansett strømmer gjestene til hotellet, enten det er folk som tiltrekkes av det originale Lenin-konseptet, sommerturister, forretningsfolk eller konferanser.

PLAKATER OG SNURREPIPERIER: Hotell Gästis vrimler av rariteter, som denne plakaten til hjelp for bortkomne turister. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Under vårt opphold hadde både Gøteborg kommune og Halland fylke konferanser på Gästis, med påfølgende dupp i varmtvannsbassenget med boblebad, det kalde bassenget, fotbadet, badstua eller dampbadstua.

I den elegante røykesalongen kan de som vil, nyte en pipe eller en sigar.

Det hele befinner seg i et 1700-tallshus som i sin tid var bebodd av den verdensberømte vitenskapsmannen Otto Torell (1828-1900).

Varberg er en sommer-destinasjon av rang, med lange strender, flott strandpromenade, historiske badehus, bøkeskog og en flott, gammel festning.

Varberg er faktisk Sveriges 4. største sommer-turistmål.

Med kakkelovn i buféen

MAT OG KAKKELOVN: Her serveres frokost og middag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Inkludert i hotellprisen her på Gästis er middagsbuffé i det trivelige kjøkkenet.

For øvrig står det til enhver tid kaffe, småkaker og snacks framme.

På Didings andre hotell i Varberg, Havanna, befinner seg det som må være Sveriges største utvalg av rom.

I tillegg til 1500 bilder og plakater med motiver fra Cuba, «Hemingways tårn» og et flott spaanlegg også der.

Reise
Populært