Syv av verdens mest ekstreme eventyr

<p>Bildet er tatt april 2017. Her kan du se trenerne følge etter kamelene i SUV-er.</p>
Bildet er tatt april 2017. Her kan du se trenerne følge etter kamelene i SUV-er. Foto: Kamran Jebreili / AP

Har du lyst til å oppleve noe helt utenom det vanlige?

Verden blir stadig mindre, og det skal stadig mer til for å gi reisevante nordmenn en følelse av å ha vært med på noe helt utenom det vanlige. Her er syv forslag til helt ekstreme eventyr.

Advarsel: Noen av forslagene er livsfarlige.

Dykk med hvithai i Cape Town:

Ønsker du å se hvithai på nært hold, finnes det flere muligheter i Cape Town-området i Sør-Afrika. Flere aktører arrangerer «shark cage diving»-turer fra False Bay. Herfra kan du bli med ut i båt til Seal Island hvor du kan se den fryktede hvithaien utfolde seg i sitt naturlige habitat. Du kan merke at pulsen stiger mens du ser seks meter lange hvithai jakte på sel, og det er mulig å oppleve synet av de vakre beistene som hopper opp fra sjøen og fange byttet i luften.

Ønsker du å komme virkelig tett innpå ett av havets mest fryktede skapninger, kan du dykke ned i et lite bur som henger på utsiden av båten. Merk at hvithaien kan komme helt inntil buret. Dette er ikke å anbefale om du har haiskrekk.

Flere aktører i Gansbaai, som ligger litt utenfor Cape Town, tilbyr også ekskursjoner.

Les også: For å besøke dette Stillehavs-paradiset må du signere et løfte

(Saken fortsetter under)

Dette bildet er tatt like utenfor Gaansbai utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Forskeren Michael Rutzen og marinebiolog Sandra Anderotti frykter at hvithai er i ferd med å bli en truet dyreart, meldte nyhetsbyrået AP. Foto: Schalk Van Zuydam / AP

Med døden i hælene i Pamplona:

Det er lange tradisjoner for okseløp i Spania, spesielt i byen Pamplona. Det antas at det første okseløpet ble arrangert i 1215. Dette er en aktivitet som kan virke skremmende og forlokkende for mange, men det er langt fra trygt. I juli 2017 ble tre menn skadd , og i 2015 ble syv personer drept i forbindelse med okseløpene.

Heller ikke oksene kommer uskadd fra det tradisjonelle løpet. I 2016 meldte dyrevernaktivister om at omlag 50 okser ville miste livet. Under en demonstrasjon i regi av PETA og AnimaNaturalis helte nesten 100 toppløse aktivister kunstig blod over seg selv for å sette søkelys på mishandling av oksene.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

(Saken fortsetter under)

Okseløpet i Pamplona tiltrekker seg hvert år tusenvis av deltakere. Her er en av dem i nærkontakt med oksene. Foto: EPA / NTB scanpix.
Okseløpet i Pamplona tiltrekker seg hvert år tusenvis av deltakere. Her er en av dem i nærkontakt med oksene. Foto: EPA / NTB scanpix.

Kamelløp i Dubai:

Dubai har en lang tradisjon for veddeløp med kameler. Veddeløpsbanen Al Marmoom, som ligger i al-Lisaili omtrent 40 kilometer utenfor Dubai, arrangerer jevnlig løp. Her kan du se opptil 60 kameler brase ut av portene med beina flaksende i alle retninger. Trenerne følger etter i firehjulstrekkere for å sørge for at kamelene holder farten oppe. Veddeløp med kameler er «big business» i emiratene, og de raskeste kamelene kan bli solgt for én million dollar, ifølge nyhetsbyrået AP. Hvert år arrangerer veddeløpsbanen Al Marmoom en festival som tiltrekker seg kameltrenere fra alle de seks gulfstatene.

Les også: Dubai for hele familien

(Saken fortsetter under)

Al Marmoom Camel Racetrack ligger omtrent 40 kilometer utenfor Dubai. Foto: Kamran Jebreili / AP

Elefantpolo i Thailand:

Elefantpolo er en populær sport i Thailand, Sri Lanka, Nepal og i deler av India.

Utstyret er tilsynelatende likt vanlig polo, bortsett fra at køllene er en del lengre enn om man skulle spilt fra hesteryggen. I Thailand og Nepal er det World Elephant Polo Assosiation som arrangerer kampene, og de hevder å ha strenge regler for dyrevelferd. I Thailand arrangeres det årlig Kings Cup elefantpolo hvor inntektene går til bevaring av Thailands elefantbestand.

Les også: Her finner du noen av de største elefantflokkene i Afrika

(Saken fortsetter under)

Polospillere til elefant kjemper om ballen under Kings Cup i mars. Foto: Sakchai Lalit / AP
Polospillere til elefant kjemper om ballen under Kings Cup i mars. Foto: Sakchai Lalit / AP

Death Valley: Så varmt som et helvete på jord

Et fascinerende helvete - med utrolige fjellformasjoner, nedlagte gruvebyer og verdens mest betagende operahus - i et øde veikryss.

Death Valley er det varmeste stedet i USA, med rekordmålingen 56,7 varmegrader 10. juli 1913. Dette er også det tørreste stedet i USA. Noen drar hit om sommeren, bare for å oppleve de ekstreme forholdene.

ABC Nyheters journalist besøkte Death Valley i sommer. Les reportasjen her.

(Saken fortsetter under)

Menneskene som beveger seg utover på Badwaters i Death Valley gir et unikt skue. En enorm sjø nesten uten vann, med desto mer sand og størknet salt - på USAs laveste punkt, 86 meter (282 fot) under havets overflate.
Menneskene som beveger seg utover på Badwaters i Death Valley gir et unikt skue. En enorm sjø nesten uten vann, med desto mer sand og størknet salt - på USAs laveste punkt, 86 meter (282 fot) under havets overflate.

Verdens tøffeste hundeløp

Iditarod er et hundesledeløp som kjøres gjennom Alaska hvert år. Løpet starter i Anchorage og målstreken er i Nome. Iditarod ble arrangert første gang i 1973. Det var forfatteren Dorothy Page som tok initiativ til løpet den gang.

Balto og Gunnar Larsen.
Balto og Gunnar Larsen.

Hun lot seg inspirere av Serumsløpet, også kjent som «kappløpet med døden» - en stafett med sledehunder som gikk til Nome vinteren 1925 for å forsyne samfunnet med difterimedisin. Nordmannen Gunnar Kaase deltok i løpet som gjorde lederhunden hans, Balto til verdenskjendis. I Central Park, New York, er det til og med oppført en statue av Balto.

Flere nordmenn har deltatt i hundesledeløpet Iditarod i nyere tid, blant annet Robert Sørlie.

Ifølge VG revolusjonerte Sørlie Iditarod med sin nådeløse kjørestil da han vant i 2003. Han kjørte systematisk med lange etapper og lavere hastighet, noe som gjorde at han kunne hvile mindre enn konkurrentene.

Sørlie gjentok bragden i 2006.

– Måten jeg kjørte på ble lagt merke til og kopiert av de andre kjørerne, så det er ingen hemmelighet lenger. Jeg kommer ikke til å lage noen revolusjon her. Jeg skal kjøre meg inn i løpet og hvile hundene mye i starten. Så får jeg se hva jeg har å kjøre med, sier Sørlie, som blir kalt for Sølvreven av konkurrentene, sa han til VG i forkant av løpet i 2015.

Les også: Rekordsesong for hundekjøring

(Saken fortsetter under)

Robert Sørlie nærmer seg Nome i Iditarod i 2007. Foto: Wikimedia commons / Flickeruser ra&¤

Nær døden i Kongo

I 2011 ble Steve Fisher utnevnt til «årets eventyrer» av National Geographic. Han forsøkte å padle med kajakk ned det beryktede stryket i Kongoelven i forbindelse med prosjektet «Congo: The Grand Inga Project».

– Det er uten tvil mitt nærmeste møte med døden, sa han til Red Bull etter forsøket.

– Dette er uten tvil det skumleste jeg noensinne har gjort i kajakk. Det føltes som om elven bokstavelig talt forsøkte å drepe oss i hver sving.

Stryket i Kongoelven er ikke beryktet uten grunn. Her strømmer vannet i 50 kilometer i timen, og det er ikke uvanlig med bølger over 10 meter.

I 1985 endte det katastrofalt for et annet team som forsøkte å padle ned stryket. Syv personer omkom.

Steve Fisher ble utnevnt til årets eventyrer etter han forsøkte å padle ned Kongoelva. Foto: Red Bull Media pool

Se video:

Øvrige kilder: Wikipedia, Red Bull, CNN: The most extreme adventures on Earth , Visit Dubai,A nantaraelephantpolo

Personvernpolicy