Svensk julestemning på mange nordmenns ønskeliste

Julemarked på Alsters Herregård i Karlstad. Fotograf: Per Eriksson
Julemarked på Alsters Herregård i Karlstad. Fotograf: Per Eriksson

Stadig flere tar turen over svenskegrensa for å besøke tradisjonelle julemarkeder i Värmland.

Jo nærmere vi kommer julaften, desto flere julemarkeder dukker opp og tiltrekker oss med lovnader om julestemning, gavemuligheter og juledelikatesser. Blant de som opplever et økende oppmøte av nordmenn i julemodus, er Värmland-regionen i Sverige.

I en pressemelding fra Visit Värmland skriver daglig leder Jonas Jacobsson at de regner med å se en økning i antall nordmenn som besøker regionene inne julaften er her.

– Nordmenn er de mest handleglade blant de besøkende i regionen, noe som merkes godt i tiden før jul. Førjulstiden er også høytid for handel, og ikke overraskende finner mange av nordmenn også veien til julemarkedene i Värmland.

Jacobsson forteller at norske turister er spesielt opptatt av tradisjoner i førjulstiden.

– Vi ser at mange av dem derfor setter pris på å ta med familie og venner for å oppleve ekte svensk jul.

Les også: Nordmenn ønsker seg penger og reiser til jul

Julemarked på Alsters herregård

Når: 2.–3. desember
Hvor: Alsters Herregård, Karlstad

Lokale produkter står i fokus når Alsters herregård arrangerer sitt tradisjonelle julemarked den første helgen i advent med rundt 70 utstillere til stede. Det bys på lokalprodusert mat, håndverk fra regionen og flere aktiviteter og arrangementer for små og store gjennom helgen.

I tillegg kan du få prøve deg i smia, fiske i en egen fiskedam og hvile øregangen til kor som synger julen inn.

Julemarked i Mariebergsskogen

Når: 9.–10. desember
Hvor: Mariebergsskogen, Karlstad

I to hele dager er julemarkedet i Mariebergsskogen fylt av julemat fra nærområdet og delikatesser og kvalitetsprodukter fra regionens håndverkere. Med over 70 utstillere står julegavehandelen høyt på listen hos besøkende. Her er også flere morsomme aktiviteter for barna. Nissen kommer på besøk og det blir kroning av Värmlands Lucia.

Såguddens friluftsmuseum, Arvika. Foto: Eva Aasum
Såguddens friluftsmuseum, Arvika. Foto: Eva Aasum

Jul på Sågudden

Når: 9.–10. desember
Hvor: Såguddens friluftsmuseum, Arvika

På Såguddens friluftsmuseum i Arvika settesrbesøkende i julestemningen i forskjellige hytter, husmannsplass og bondegård med det som hører til av aktiviteter. Blant annet kan du ta en tur med hest og vogn mellom Arvika torg og Sågudden på lørdag, i tillegg til å handle gaver, håndverk og matvarer fra Värmland.

Les også: Hit vil nordmenn reise i jula

Julemarked og Filipstads Lucia

Når: 10. desember
Hvor: Stora Torget, Filipstad

Andre søndag i advent arrangeres julemarked på torget og kroning av Filipstads Lucia. Her kan handleglade utforske salgsbodene mens nisseorkesteret skaper julestemning. Det deles ut julegodt til barna og arrangeres Lucia-tog med lussekatter og gløgg.

Julemarked i Gustafsvik

Når: 16. desember
Hvor: Gustafsvik, Kristinehamn

Her finner du over 60 utstillere som selger alt fra strikkevarer, juledekorasjoner, interiør og smykker, til hjemmelagde søtsaker, bakevarer, lokale oster og syltetøy. Listen er lang og alt ligger til rette for å finne julestemningen enten det er ved salgsbodene eller i kaféen mens du hører på julemusikken som spilles.

Les også: Juleshopping fra sofakroken gir ny pakkerekord

Personvernpolicy