Krystallklar cruisetrend

Fordelen til de små båtene er at de også kan legge til i små havner. Foto: Hilde Oreld
Fordelen til de små båtene er at de også kan legge til i små havner. Foto: Hilde Oreld

Det kryr av privateide yachter i Kroatia du kan leie deg inn på. – Neste år kommer skjærgårdscruise til å eksplodere, sier daglig leder Erik Haug i Apollo.

Yachten putrer sakte i det asurblå, krystallklare Adriaterhavet, finner en rolig vik, slipper ut ankeret og kapteinen informerer om at det blir et par timers badestopp. Båtens gjester tusler inn på sine respektive enorme lugarer på yachten «Desire», skifter til badetøy og hviner av fryd. Minutter senere dupper de rundt i det ramsalte havet som fortsatt er mange og tyve grader.

I år 2000 dro 9.213 nordmenn til Kroatia. I fjor økte tallet til 142.701 nordmenn. Og kun halvparten bor på hotell. Resten leier privat, enten leilighet, hus, seilbåt eller motoryacht. På førsteplass som forklaring til hvorfor turistene velger Kroatia, er den fantastiske vannkvaliteten, etterfulgt av at det er enkelt og rimelig å reise dit, og de flotte seilmulighetene.

– Neste sommer kommer vi til å ha fjorten fly til Kroatia i uken, sier daglig leder Erik Haug i Apollo og ramser opp steder som Tromsø, Evenes, Bodø, Kristiansand, Haugesund og Kristiansund.

– Skjærgårdscruise kommer til å eksplodere, slår Haug fast.

(Saken fortsetter under)

En idyll ved Adriaterhavet og et av Kroatias mest besøkte områder. Foto: Hilde Oreld
En idyll ved Adriaterhavet og et av Kroatias mest besøkte områder. Foto: Hilde Oreld

Forventer «Mamma Mia»-effekt

I årets første åtte måneder kunne Kroatia notere seg turistrekord med femten millioner turister, en økning på 14 prosent sammenlignet med året før.

Nordmenns favoritter

  • De fem nasjonalitetene som ferierer mest i Kroatia er tyskere, etterfulgt av turister fra Slovenia, Italia, Polen og Østerrike.
  • Nordmenns favoritter i Kroatia er Makarska, etterfulgt av Dubrovnik, Split, Konavle, Tucepi og Bol.

– I år kan inntektene fra turister bli på mer enn fjorårets 100 milliarder kroner, sier turistminister Gari Cappelli og forklarer økningen med den massive investeringen som er gjort i alt fra mat- og drikkeopplevelser til havner og infrastruktur.

Turismen kommer også til å få hjelp av filmen «Mamma Mia: Here We Go Again», med blant andre Meryl Streep, Colin Firth og Pierce Brosnan. Den første filmen ble spilt inn på Skiathos og Skopelos, og der økte turismen umiddelbart med 13 prosent.

Oppfølgeren skal spilles inn på Vis i Kroatia. I Kroatia skal også den neste James Bond-filmen med arbeidstittel «Shatterhand» spilles inn, og det skal også den neste Robin Hood-filmen. Den er filmet både i Dubrovnik og Istria.

Da et koreansk realityshow ble filmet i Kroatia i 2012, økte antall koreanske gjester med 217 prosent.

Gjennomgått en klassereise

Badestoppet er over, og vi nærmer oss Bol, og senere Hvar på øya Brac, en øy som av Travel Magazine er kåret til en av verdens ti vakreste. Slaraffenlivet på båten byttes med landliv i pittoreske omgivelser. Strendene er så lange at du ikke behøver å legge håndkleet ditt kant i kant med naboens, gågatene er rene og smugene trange. Små vannhull og restauranter ligger side om side.

Byen er full av trange smug og pittoreske, små restauranter. Foto: Hilde Oreld
Byen er full av trange smug og pittoreske, små restauranter. Foto: Hilde Oreld

Når det gjelder mat og vin, har det skjedd en klassereise med Kroatia de siste 10-15 årene. Da hadde de ingen hvite viner og noen få røde – som var tilnærmet udrikkelige. Nå har de både røde og hvite hvor enkelte er særdeles gode. Og liker du italiensk eller gresk mat, vil du elske å spise i Kroatia. Prisnivået er omtrent halvparten av det norske.

– Det er synd at vi får så liten tid i land, sier Jeanette og Peter Pankko.

Paret har vært mye på store cruiseskip tidligere og dette skjærgårdscruiset, med maks 18 kabiner, er deres første. De synes båt er en hyggeligere måte å komme seg til de ulike stedene på enn bil og buss.

– Det beste med denne båten er at det ikke er noen køer, vi får lagt til i de små havnene og det er deilig å ha «hotellrommet» med seg hele veien, sier Peter Pankko.

– Men jeg synes ikke det er så god atmosfære om bord. Lugarene er store og fine, men resten av båten synes jeg er for minimalistisk. Og det er få steder å være sosial. Dessuten irriterer jeg meg over at alt koster penger. Selv en kopp kaffe på dagtid eller en flaske vann, legger hans kone til.

Les også: Her får du billig ferie i 2018

Populært skjærgårdscruise

I båtens spisesal er stemningen bedre enn hos det svenske paret på bord fire. Rundt de tre andre bordene skåles det lystig til lunsj hver eneste dag, og flere av dem vi snakket med gledet seg allerede til neste års skjærgårdscruise. Familien Pankko kommer neppe til å reise igjen.

– Jeg liker ikke å bli vekket klokken seks om morgenen fordi vi skal reise videre, bjeffer fru Pankko.

Muggen eller ei, hun har et poeng. Skjærgårdscruise er blitt så populært at det er trangt om plassen i enkelte av havnene. Båtene, som alle er privateid, får tider å forholde seg til. Nesten som slot-tider på en flyplass. I havnene ligger det kanskje fire skip utenpå hverandre. Skal tidskabalen gå opp, må båten som ligger ytterst reise allerede klokken seks neste morgen. Gjestene på den innerste båten får sove en time ekstra.

Plass til alle

I den kroatiske skjærgården er det nå rundt 150 slike privateide yachter som Apollo eller andre turoperatører leier lugarer på. Båtene har maksimalt lov til å ta 36 passasjerer, og de fleste ukesturene går fra lørdag til lørdag. Enkelte går også fra søndag til søndag.

Det daglige høydepunktet er badestopp. Årsak nummer én til at turister velger Kroatia, er det krystalklare, asurblå havet. Foto: Hilde Oreld
Det daglige høydepunktet er badestopp. Årsak nummer én til at turister velger Kroatia, er det krystalklare, asurblå havet. Foto: Hilde Oreld

Noen få båter starter i Dubrovnik, men de fleste går ut fra Split. Mellom 10 og 15 nye slike yachter, til en byggekostnad på drøyt 20 millioner kroner per båt, blir sjøsatt på Adriaterhavet hvert år.

– I høysesong koster det rundt 15.000 kroner per person for en uke på skjærgårdscruise. Da er hotellet på sjøen med frokost, lunsj og noen middager, samt flybilletter tur/retur inkludert. Dessuten er du alltid sikret en solstol på dekk. Det er ikke slik at du må stå opp tidlig og legge fra deg en bok og et håndkle for å okkupere den. Båtene har nok plass til alle, lover cruiseansvarlig Astrid Haug i Apollo.

Reiserute

Dag 1: Ankomst Split

Dag 2: Split – Bol – Hvar

Dag 3: Hvar – Korcula

Dag 4: Korcula – Dubrovnik

Dag 5: Dubrovnik – Mljet nasjonalpark

Dag 6: Mljet – Pucisca

Dag 7: Pucisca – Omis (Makarska Riviera) – Split

Dag 8: Split – Norge, eller fortsette ferie

Les også:

Singapore Airlines investerer milliarder i ny design

Bygger spektakulær undersjøisk restaurant

Hotell lanserer egne Instagram-butlere

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 4. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:37 Tesla leverte overraskende positivt resultat00:07 Skylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59 Sjaman Dureks bok stoppes23:34 Messi satte mesterligarekord i heldig seier23:04 Liverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00 Salzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53 Motorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen
Siste nytt
00:37VerdenTesla leverte overraskende positivt resultat00:07VerdenSkylagring drar opp resultatet til Microsoft23:59NorgeSjaman Dureks bok stoppes23:34SportMessi satte mesterligarekord i heldig seier23:04SportLiverpool endte tapsrekken på bortebane med storseier23:00SportSalzburg tapte til tross for nytt Haaland-show22:53NorgeMotorsyklist omkom i ulykke på E39 i Sogn og Fjordane22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøy16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen
Populært