Meny

Krystallklar cruisetrend

Fordelen til de små båtene er at de også kan legge til i små havner. Foto: Hilde Oreld
Fordelen til de små båtene er at de også kan legge til i små havner. Foto: Hilde Oreld

Det kryr av privateide yachter i Kroatia du kan leie deg inn på. – Neste år kommer skjærgårdscruise til å eksplodere, sier daglig leder Erik Haug i Apollo.

Yachten putrer sakte i det asurblå, krystallklare Adriaterhavet, finner en rolig vik, slipper ut ankeret og kapteinen informerer om at det blir et par timers badestopp. Båtens gjester tusler inn på sine respektive enorme lugarer på yachten «Desire», skifter til badetøy og hviner av fryd. Minutter senere dupper de rundt i det ramsalte havet som fortsatt er mange og tyve grader.

I år 2000 dro 9.213 nordmenn til Kroatia. I fjor økte tallet til 142.701 nordmenn. Og kun halvparten bor på hotell. Resten leier privat, enten leilighet, hus, seilbåt eller motoryacht. På førsteplass som forklaring til hvorfor turistene velger Kroatia, er den fantastiske vannkvaliteten, etterfulgt av at det er enkelt og rimelig å reise dit, og de flotte seilmulighetene.

– Neste sommer kommer vi til å ha fjorten fly til Kroatia i uken, sier daglig leder Erik Haug i Apollo og ramser opp steder som Tromsø, Evenes, Bodø, Kristiansand, Haugesund og Kristiansund.

– Skjærgårdscruise kommer til å eksplodere, slår Haug fast.

(Saken fortsetter under)

En idyll ved Adriaterhavet og et av Kroatias mest besøkte områder. Foto: Hilde Oreld
En idyll ved Adriaterhavet og et av Kroatias mest besøkte områder. Foto: Hilde Oreld

Forventer «Mamma Mia»-effekt

I årets første åtte måneder kunne Kroatia notere seg turistrekord med femten millioner turister, en økning på 14 prosent sammenlignet med året før.

Nordmenns favoritter

  • De fem nasjonalitetene som ferierer mest i Kroatia er tyskere, etterfulgt av turister fra Slovenia, Italia, Polen og Østerrike.
  • Nordmenns favoritter i Kroatia er Makarska, etterfulgt av Dubrovnik, Split, Konavle, Tucepi og Bol.

– I år kan inntektene fra turister bli på mer enn fjorårets 100 milliarder kroner, sier turistminister Gari Cappelli og forklarer økningen med den massive investeringen som er gjort i alt fra mat- og drikkeopplevelser til havner og infrastruktur.

Turismen kommer også til å få hjelp av filmen «Mamma Mia: Here We Go Again», med blant andre Meryl Streep, Colin Firth og Pierce Brosnan. Den første filmen ble spilt inn på Skiathos og Skopelos, og der økte turismen umiddelbart med 13 prosent.

Oppfølgeren skal spilles inn på Vis i Kroatia. I Kroatia skal også den neste James Bond-filmen med arbeidstittel «Shatterhand» spilles inn, og det skal også den neste Robin Hood-filmen. Den er filmet både i Dubrovnik og Istria.

Da et koreansk realityshow ble filmet i Kroatia i 2012, økte antall koreanske gjester med 217 prosent.

Gjennomgått en klassereise

Badestoppet er over, og vi nærmer oss Bol, og senere Hvar på øya Brac, en øy som av Travel Magazine er kåret til en av verdens ti vakreste. Slaraffenlivet på båten byttes med landliv i pittoreske omgivelser. Strendene er så lange at du ikke behøver å legge håndkleet ditt kant i kant med naboens, gågatene er rene og smugene trange. Små vannhull og restauranter ligger side om side.

Byen er full av trange smug og pittoreske, små restauranter. Foto: Hilde Oreld
Byen er full av trange smug og pittoreske, små restauranter. Foto: Hilde Oreld

Når det gjelder mat og vin, har det skjedd en klassereise med Kroatia de siste 10-15 årene. Da hadde de ingen hvite viner og noen få røde – som var tilnærmet udrikkelige. Nå har de både røde og hvite hvor enkelte er særdeles gode. Og liker du italiensk eller gresk mat, vil du elske å spise i Kroatia. Prisnivået er omtrent halvparten av det norske.

– Det er synd at vi får så liten tid i land, sier Jeanette og Peter Pankko.

Paret har vært mye på store cruiseskip tidligere og dette skjærgårdscruiset, med maks 18 kabiner, er deres første. De synes båt er en hyggeligere måte å komme seg til de ulike stedene på enn bil og buss.

– Det beste med denne båten er at det ikke er noen køer, vi får lagt til i de små havnene og det er deilig å ha «hotellrommet» med seg hele veien, sier Peter Pankko.

– Men jeg synes ikke det er så god atmosfære om bord. Lugarene er store og fine, men resten av båten synes jeg er for minimalistisk. Og det er få steder å være sosial. Dessuten irriterer jeg meg over at alt koster penger. Selv en kopp kaffe på dagtid eller en flaske vann, legger hans kone til.

Les også: Her får du billig ferie i 2018

Populært skjærgårdscruise

I båtens spisesal er stemningen bedre enn hos det svenske paret på bord fire. Rundt de tre andre bordene skåles det lystig til lunsj hver eneste dag, og flere av dem vi snakket med gledet seg allerede til neste års skjærgårdscruise. Familien Pankko kommer neppe til å reise igjen.

– Jeg liker ikke å bli vekket klokken seks om morgenen fordi vi skal reise videre, bjeffer fru Pankko.

Muggen eller ei, hun har et poeng. Skjærgårdscruise er blitt så populært at det er trangt om plassen i enkelte av havnene. Båtene, som alle er privateid, får tider å forholde seg til. Nesten som slot-tider på en flyplass. I havnene ligger det kanskje fire skip utenpå hverandre. Skal tidskabalen gå opp, må båten som ligger ytterst reise allerede klokken seks neste morgen. Gjestene på den innerste båten får sove en time ekstra.

Plass til alle

I den kroatiske skjærgården er det nå rundt 150 slike privateide yachter som Apollo eller andre turoperatører leier lugarer på. Båtene har maksimalt lov til å ta 36 passasjerer, og de fleste ukesturene går fra lørdag til lørdag. Enkelte går også fra søndag til søndag.

Det daglige høydepunktet er badestopp. Årsak nummer én til at turister velger Kroatia, er det krystalklare, asurblå havet. Foto: Hilde Oreld
Det daglige høydepunktet er badestopp. Årsak nummer én til at turister velger Kroatia, er det krystalklare, asurblå havet. Foto: Hilde Oreld

Noen få båter starter i Dubrovnik, men de fleste går ut fra Split. Mellom 10 og 15 nye slike yachter, til en byggekostnad på drøyt 20 millioner kroner per båt, blir sjøsatt på Adriaterhavet hvert år.

– I høysesong koster det rundt 15.000 kroner per person for en uke på skjærgårdscruise. Da er hotellet på sjøen med frokost, lunsj og noen middager, samt flybilletter tur/retur inkludert. Dessuten er du alltid sikret en solstol på dekk. Det er ikke slik at du må stå opp tidlig og legge fra deg en bok og et håndkle for å okkupere den. Båtene har nok plass til alle, lover cruiseansvarlig Astrid Haug i Apollo.

Reiserute

Dag 1: Ankomst Split

Dag 2: Split – Bol – Hvar

Dag 3: Hvar – Korcula

Dag 4: Korcula – Dubrovnik

Dag 5: Dubrovnik – Mljet nasjonalpark

Dag 6: Mljet – Pucisca

Dag 7: Pucisca – Omis (Makarska Riviera) – Split

Dag 8: Split – Norge, eller fortsette ferie

Les også:

Singapore Airlines investerer milliarder i ny design

Bygger spektakulær undersjøisk restaurant

Hotell lanserer egne Instagram-butlere

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 4. november

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 SV vil løfte togturistenes krav til Stortinget06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Greta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal
Siste nytt
09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17Verden5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30VerdenTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkSV vil løfte togturistenes krav til Stortinget06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30PolitikkFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26NorgePrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenGreta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal
Populært