Ble «Årets eventyrer»: – Ikke verst for en bygutt fra Sandnes

På tur gjennom Bjørneland fikk guttene se flere bjørner på nært hold, som denne unge svartbjørnen

Sammen med to kamerater padlet Marius Fuglestad Yukon-elva i Alaska i full lengde. I helgen gikk han helt til topps i kåringen «Årets eventyrer 2017».

Som de første norske, og de yngste fra Skandinavia noensinne, padlet Marius Fuglestad (25), Ivan Sigmundsen (23) og Peter Gupta (24) i sommer hele Yukon-elven i sin helhet, gjennom det nordlige Canada og tvers gjennom hele Alaska.

ABC Nyheter skrev om guttenes Alaska-eventyr – der de blant annet havnet midt oppi en ulvejakt – i september . I helgen ble Marius Fuglestad kåret til «Årets eventyrer» under Hvitserk Ekspedisjonsfestival på Kobberhaughytta.

– For meg personlig betyr dette enormt mye, det er kanskje det største jeg har opplevd foruten å fullføre mine eventyr og ekspedisjoner gjennom mine drømmer. Jeg håper at med denne prisen vil nå åpne nye dører for meg, og med det et skritt nærmere mot å leve av å dra på eventyr og ekspedisjoner på heltid året rundt, forteller Marius Fuglestad til ABC Nyheter.

– Jeg hadde aldri stått der om det ikke var for mine ekspedisjonspartnere Ivan Sigmundsen og Peter Gupta. Jeg må også benytte anledningen til å takke alle der ute som har stemt meg frem, for det var folkets stemmer som til syvende og sist avgjorde denne kåringen. Dette er ikke verst for en bygutt fra Sandnes.

Pris til indre motivasjon

Marius Fuglestad ble i helgen kåret til «Årets eventyrer» under Hvitserk Ekspedisjonsfestival. Foto: Privat
Marius Fuglestad ble i helgen kåret til «Årets eventyrer» under Hvitserk Ekspedisjonsfestival. Foto: Privat

Marius var ekspedisjonsleder under padleturen og i juryen begrunnelse ble lederevner og beslutningsvilje i avsideliggende villmark trukket frem:

«Med en bred og allsidig erfaring fra friluftslivet var det naturlig at Marius tok lederrollen på turen. Verken sultne ulver, sykdom eller en kano på avveie rokket ved at kameratene klarte å fullføre drømmen, og med det ble de første nordmenn og skandinaver til å fullføre Yukon River i sin helhet. Marius har på kort tid blitt Vestlandets største friluftsblogger og finner motivasjonen til nye eventyr ved å inspirere andre».

Deler av prisen er formet som en åre. Den skal ifølge Marius få en synlig plass i hjemmet og tjene som motivasjon og inspirasjon.

– Jeg kommer til å bruke prisen som en stor indre motivasjon til fortsettelsen på min eventyrerkarriere, forteller han til ABC Nyheter.

Les også: Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

(Saken fortsetter under)

Yukon-elva ved Dawson City i Yukon. Foto: Wikimedia Commons

Mål som gir sommerfugler i magen

Sommerens ekspedisjon varte 52 dager, og strakk seg over 3.200 kilometer. På spørsmål om hva som står som de sterkeste minnene fra kanoferden, svarer Marius at selve eventyret er så stort i seg selv at det blir vanskelig å plukke ut kun et par enkelt episoder.

– Men det er vanskelig å ikke komme utenom dramatikken på elvebredden når kanoen forsvant, når vi havnet midt blant en jaktende ulveflokk og en elgku, for å ikke snakke når jeg fanget laks med bare mine egne hender i elva, minnes Marius før han fortsetter:

– Møtene med de innfødte har også satt sine spor, og minner meg hver eneste dag på hvor privilegert og heldig jeg er som bor og har vokst opp i Norge, og kan gjøre det jeg liker best.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:Marius' møte med ulver står som et av de sterkeste minnene fra Alaska-eventyret

Hvilke erfaringer tar du med deg videre til fremtidige reiser?

– At man alltid klarer mer enn man tror, og turene aldri blir slik man planlegger eller seg for seg. Selv om du en dag kan være så langt nede at du skulle ønske du ikke var på tur, kommer det alltid oppturer også. Da handler det bare om å motivere seg og bruke de dagene som er oppturer for det de er verdt til enhver tid.

– Ingen turer, ekspedisjoner eller eventyr er like, så det handler hele tiden om å sette seg nye mål, og for min del bør målet være så stort at det gir sommerfugler i magen bare jeg tenker på det.

Les også: På tuk-tuk-eventyr i India

Planlegger rekordforsøk

Tidligere har Marius Fuglestad blant annet gått Norge både på tvers og på langs, og han har vært på verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro. Drivkraften er alltid naturopplevelsen og frihetsfølelsen naturen gir ham.

– I tillegg er det en fantastisk følelse av å kunne krydre opplevelsene med det å kunne mestre ulike typer utfordringer. Turgleden og minnene undervis skal alltid være den store motivasjonen. Dessuten har jeg mulighetene til det: Jeg bor i et av verdens beste og rikeste land, så hvorfor ikke leve mens man kan mens man fremdeles har kropp til det. Jeg vil ikke sitte på et gamlehjem og angre på alt jeg ikke gjorde da jeg hadde muligheten til det.

– Det handler rett og slett om tørre å leve mens man kan og hele tiden «pushe» egne grenser til enhver tid. På den måten vokser man utrolig som et menneske og du lærer utrolig mye om deg selv.

Les også: USAs ti beste nasjonalparker

(Saken fortsetter under)

Gutta levde på ekte indianervis langs elva med garn og kano. Foto: Peter Lind Gupta

Bestill flybillett uten avbestillingsforsikring

Neste år blir det ikke noe villmarkseventyr for Marius sin del. Men han har flere planer på blokka som du kan følge via hans egen hjemmeside mariusfuglestad.com.

– Jeg kommer til å prøve meg på et verdensrekordforsøk i Europa til sommeren. Jeg skal også en tur til Nepal i oktober neste år for å prøve meg på 6.000 meter, og med det sette en personlig høyderekord.

– Til andre som lar seg inspirere av ferden dere gjorde i en kano ned Yukon-elvens fulle lengde; Hvilke råd vil du gi til andre som føler de har en eventyrer i magen?
– Først må de stille seg spørsmålet: Er dette noe jeg virkelig vil? For det vil koste tid, penger og prioriteringer. Deretter handler det om å sette en dato og bare bestille flybilletter til der den eventuelle startstedet skulle være. Ikke ha avbestillingsforsikring på flybilletten, for da er det ingen vei tilbake. Jeg vil også anbefale folk der ute å ikke gå for mye i detaljer, og heller fokusere på sikkerheten til enhver tid da det er det man kan gjøre mest med for å minske under ekspedisjon.

– Men til syvende og sist handler det om å kaste loss, tørre å hoppe ut i det ukjente, og bare ta satse å gi gass. For en ting kan jeg love dem om de våger å hoppe ut i det, og det er at de vil lære utrolig mye om seg selv og ikke minst få en vanvittig mestringsfølelse om målet og drømmen blir nådd.

Les også:

12 måneder i 12 amerikanske delstater

Opplevde marerittet i villmarken – to ganger

Tilbake fra de døde

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Best i test: Telt til mange turer

Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet
Siste nytt
19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet
Populært