Meny

Ble «Årets eventyrer»: – Ikke verst for en bygutt fra Sandnes

På tur gjennom Bjørneland fikk guttene se flere bjørner på nært hold, som denne unge svartbjørnen

Sammen med to kamerater padlet Marius Fuglestad Yukon-elva i Alaska i full lengde. I helgen gikk han helt til topps i kåringen «Årets eventyrer 2017».

Som de første norske, og de yngste fra Skandinavia noensinne, padlet Marius Fuglestad (25), Ivan Sigmundsen (23) og Peter Gupta (24) i sommer hele Yukon-elven i sin helhet, gjennom det nordlige Canada og tvers gjennom hele Alaska.

ABC Nyheter skrev om guttenes Alaska-eventyr – der de blant annet havnet midt oppi en ulvejakt – i september . I helgen ble Marius Fuglestad kåret til «Årets eventyrer» under Hvitserk Ekspedisjonsfestival på Kobberhaughytta.

– For meg personlig betyr dette enormt mye, det er kanskje det største jeg har opplevd foruten å fullføre mine eventyr og ekspedisjoner gjennom mine drømmer. Jeg håper at med denne prisen vil nå åpne nye dører for meg, og med det et skritt nærmere mot å leve av å dra på eventyr og ekspedisjoner på heltid året rundt, forteller Marius Fuglestad til ABC Nyheter.

– Jeg hadde aldri stått der om det ikke var for mine ekspedisjonspartnere Ivan Sigmundsen og Peter Gupta. Jeg må også benytte anledningen til å takke alle der ute som har stemt meg frem, for det var folkets stemmer som til syvende og sist avgjorde denne kåringen. Dette er ikke verst for en bygutt fra Sandnes.

Pris til indre motivasjon

Marius Fuglestad ble i helgen kåret til «Årets eventyrer» under Hvitserk Ekspedisjonsfestival. Foto: Privat

Marius var ekspedisjonsleder under padleturen og i juryen begrunnelse ble lederevner og beslutningsvilje i avsideliggende villmark trukket frem:

«Med en bred og allsidig erfaring fra friluftslivet var det naturlig at Marius tok lederrollen på turen. Verken sultne ulver, sykdom eller en kano på avveie rokket ved at kameratene klarte å fullføre drømmen, og med det ble de første nordmenn og skandinaver til å fullføre Yukon River i sin helhet. Marius har på kort tid blitt Vestlandets største friluftsblogger og finner motivasjonen til nye eventyr ved å inspirere andre».

Deler av prisen er formet som en åre. Den skal ifølge Marius få en synlig plass i hjemmet og tjene som motivasjon og inspirasjon.

– Jeg kommer til å bruke prisen som en stor indre motivasjon til fortsettelsen på min eventyrerkarriere, forteller han til ABC Nyheter.

Les også: Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

(Saken fortsetter under)

Yukon-elva ved Dawson City i Yukon. Foto: Wikimedia Commons

Mål som gir sommerfugler i magen

Sommerens ekspedisjon varte 52 dager, og strakk seg over 3.200 kilometer. På spørsmål om hva som står som de sterkeste minnene fra kanoferden, svarer Marius at selve eventyret er så stort i seg selv at det blir vanskelig å plukke ut kun et par enkelt episoder.

– Men det er vanskelig å ikke komme utenom dramatikken på elvebredden når kanoen forsvant, når vi havnet midt blant en jaktende ulveflokk og en elgku, for å ikke snakke når jeg fanget laks med bare mine egne hender i elva, minnes Marius før han fortsetter:

– Møtene med de innfødte har også satt sine spor, og minner meg hver eneste dag på hvor privilegert og heldig jeg er som bor og har vokst opp i Norge, og kan gjøre det jeg liker best.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:Marius' møte med ulver står som et av de sterkeste minnene fra Alaska-eventyret

Hvilke erfaringer tar du med deg videre til fremtidige reiser?

– At man alltid klarer mer enn man tror, og turene aldri blir slik man planlegger eller seg for seg. Selv om du en dag kan være så langt nede at du skulle ønske du ikke var på tur, kommer det alltid oppturer også. Da handler det bare om å motivere seg og bruke de dagene som er oppturer for det de er verdt til enhver tid.

– Ingen turer, ekspedisjoner eller eventyr er like, så det handler hele tiden om å sette seg nye mål, og for min del bør målet være så stort at det gir sommerfugler i magen bare jeg tenker på det.

Les også: På tuk-tuk-eventyr i India

Planlegger rekordforsøk

Tidligere har Marius Fuglestad blant annet gått Norge både på tvers og på langs, og han har vært på verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro. Drivkraften er alltid naturopplevelsen og frihetsfølelsen naturen gir ham.

– I tillegg er det en fantastisk følelse av å kunne krydre opplevelsene med det å kunne mestre ulike typer utfordringer. Turgleden og minnene undervis skal alltid være den store motivasjonen. Dessuten har jeg mulighetene til det: Jeg bor i et av verdens beste og rikeste land, så hvorfor ikke leve mens man kan mens man fremdeles har kropp til det. Jeg vil ikke sitte på et gamlehjem og angre på alt jeg ikke gjorde da jeg hadde muligheten til det.

– Det handler rett og slett om tørre å leve mens man kan og hele tiden «pushe» egne grenser til enhver tid. På den måten vokser man utrolig som et menneske og du lærer utrolig mye om deg selv.

Les også: USAs ti beste nasjonalparker

(Saken fortsetter under)

Gutta levde på ekte indianervis langs elva med garn og kano. Foto: Peter Lind Gupta

Bestill flybillett uten avbestillingsforsikring

Neste år blir det ikke noe villmarkseventyr for Marius sin del. Men han har flere planer på blokka som du kan følge via hans egen hjemmeside mariusfuglestad.com.

– Jeg kommer til å prøve meg på et verdensrekordforsøk i Europa til sommeren. Jeg skal også en tur til Nepal i oktober neste år for å prøve meg på 6.000 meter, og med det sette en personlig høyderekord.

– Til andre som lar seg inspirere av ferden dere gjorde i en kano ned Yukon-elvens fulle lengde; Hvilke råd vil du gi til andre som føler de har en eventyrer i magen?
– Først må de stille seg spørsmålet: Er dette noe jeg virkelig vil? For det vil koste tid, penger og prioriteringer. Deretter handler det om å sette en dato og bare bestille flybilletter til der den eventuelle startstedet skulle være. Ikke ha avbestillingsforsikring på flybilletten, for da er det ingen vei tilbake. Jeg vil også anbefale folk der ute å ikke gå for mye i detaljer, og heller fokusere på sikkerheten til enhver tid da det er det man kan gjøre mest med for å minske under ekspedisjon.

– Men til syvende og sist handler det om å kaste loss, tørre å hoppe ut i det ukjente, og bare ta satse å gi gass. For en ting kan jeg love dem om de våger å hoppe ut i det, og det er at de vil lære utrolig mye om seg selv og ikke minst få en vanvittig mestringsfølelse om målet og drømmen blir nådd.

Les også:

12 måneder i 12 amerikanske delstater

Opplevde marerittet i villmarken – to ganger

Tilbake fra de døde

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Best i test: Telt til mange turer

Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært