Meny

Bjørns reisetips:

Fem flotte nærcruise

KYSTCRUISE: Hurtigruten – her på vei ut fra Svolvær – er et populært kystcruise også for nordmenn.
Du trenger ikke reise langt for å oppleve luksus på havet.

Her er reisejournalist Bjørn Moholdts beste anbefalinger:

Om Bjørn Moholdt Har bakgrunn som journalist og fotograf i en rekke aviser og tidsskrifter, blant annet Finnmark Dagblad, Osloavisen, Vi Menn og Dagbladet. I åtte år var han ansvarlig redaktør for Norges største reisemagasin, Reiser & ferie. Senere har han som frilanser jobbet for ABC Nyheter, flere av de største magasinene i Norge, i tillegg til reisetidsskrifter som Reis og bransjebladet Travel News, hvor han også er ansvarlig redaktør.

DFDS Seaways

Rederiet har to fartøyer – Pearl Seaways og Crown Seaways – som går i skyttel mellom Oslo og København hver ettermiddag. I Premium-lugarene (suiter, balcony, de luxe og standard) er sengene ekstra gode, og du er garantert havutsikt. To av lugarene har balkong med boblebad (ikke i vinterhalvåret). Premium-lugarene har også en egen lounge, der det serveres frokost, eller du kan få den på lugaren.

Restauranttilbudet er godt utbygd, fra pizzeria til à la carte-restauranten Marco Polo.

De ulike tilbudspakkene hos DFDS kan bygges ut og inkludere opphold i København.

DFDS har for øvrig flere ulike cruise knyttet til ruter i Nord-Europa, blant annet fra Stockholm, Amsterdam og Tallinn.

Priser fra 1314 kroner per person (i midtuke).

Les også: Luksusfølelse på dansebåten

Color Line

Fergene Color Magic og Color Fantasy som går fra Oslo minner mer om tradisjonelle cruiseskip enn bilferger. De beste lugarene kommer i ulike kvaliteter, fra Rederlugar med havutsikt på 35 kvadratmeter til to forskjellige suite-kategorier.

Color Suites på 24 kvadratmeter har egen sofagruppe. De tre øverste kategoriene har dessuten fri wifi.

Det mangler heller ikke tilbud på matsiden, fra à la carte-restauranten Oceanic til buffetrestaurant, pizza-, tapas- og burgerbar, samt flere barer, puber og kafeer.

Color Line har også fartøy i rute fra Sandefjord, Kristiansand og Larvik, dog i mindre utgaver.

Prisene kommer i pakker, fra for eksempel Luksus cruisepakke til 2 698 kroner per person.

Les også: Fortsatt mange fordommer mot cruise

Stena Line

Stena Line omtaler seg gjerne som den originale Danskebåten. I Stena Saga på ruten mellom Oslo og Fredrikshavn er Captain’s Class den øverste kategorien, der frokost og spa er inkludert i prisen. I tillegg til havutsikt har den også sittegruppe, wifi, skrivebord og kjøleskap. I loungen utenfor er det ferske bakervarer, kaffemaskin med mer.

Ut over dette har fergen lugarer i ulike kategorier, også noen spesielt for dem som reiser med dyr.

Stena Saga kan skilte med à la carte-restaurantene Steakhouse og Metropolitan samt Taste, der det serveres buffet. Båten har også bar (Riva) og kafé (Saga).

Pris Captain’s Class fra 4 590 kroner (for to).

Saken fortsetter under bildet

KØBENHAVN: Den danske hovedstaden er populært blant nordmenn ikke minst takket være dans(k)ebåten.

Hurtigruten

Den tradisjonsrike kysttraveren har med årene utviklet seg til å bli et cruiseprodukt i verdensklasse. I tillegg til båtene som går langs kysten satser Hurtigruten også på såkalte ekspedisjonsskip, som regel isforsterkede fartøy med Svalbard, Island, Grønland og Antarktis blant reisemålene.

”Postruten” er fortsatt den mest populære. Det skyldes både det fenomenale landskapet langs kysten vår, og at Hurtigruten er innom 34 ulike havner underveis. Her kan man hoppe av for et kort besøk eller ekskusjoner, eller bli en stund, for så å dra med neste fartøy.

De fleste av dagens Hurtigrute-båter er bygget som mellomstore cruisefartøy, med tilsvarende kvalitet på lugarene.

De beste lugarene på for eksempel MS Finnmarken – Expedition Suiter – har dobbeltseng, bad og balkong, for å nevne noe. Båten har også à a carte-restaurant og kaféer ombord, og det er boblebad og basseng på dekk.

Prisene varierer i forhold til reiselengde, lugarkonfigurasjon og sesong. En typisk seiling fra Bergen til Kirkenes koster fra 6 995 kr per person i dobbeltlugar. Det inkluderer helpensjon, men ikke transport til og fra start og stoppunkt.

Les også: Nytt cruiseskip får racerbane

Cruise fra Stockholm

Det er relativt enkelt og billig å reise til den svenske hovedstaden med fly eller tog, i hvert fall om du bor i Oslo-området. Herfra har flere fergerederier cruiseopplever i den svenske skjærgården. De krysser i tillegg Østersjøen til byer og steder som Helsinki, Tallinn, Riga og den halvautonome finske øygruppen Åland. Med (eller uten) bil kan med andre ord fergeturen kombineres med besøk til en eller flere av disse landene.

Silja Line – nå Tallink Silja Line etter sammenslåingen med det estiske fergeselskapet – var i mange år dronningen blant de baltiske fergerederiene, med store, flotte skip, noen med plass til opptil 3 000 passasjerer. På Silja Serenade for eksempel er du innom Mariehamn på Åland på vei til Helsinki. I tillegg til kasino, spa og taxfree har skipet et titalls restauranter, barer og kafeer, og lugarer som tåler sammenligning med det beste i Karibia.

For barna finnes det egne lekerom i tillegg til mengder med andre aktivitetsmuligheter. (NB: Det går også cruise til mummibyen Åbo).

Det mest eksklusive alternativet er Executive Suite, som er på hele 75 kvadratmeter, og inneholder badstu, selvsagt, i tillegg til separat soverom og egen bar.

Priseksempel Commodore-lugar for to personer tur-retur Helsinki ca. 7 200 kroner. Det inkluderer blant annet spesialfrokost med sjampanje, tilgang til lounge med egen bar og badstu.

Les også:

Hollywood vil spille inn actionscene på Preikestolen

– Årets beste cruise-opplevelser

For fulle seil over Middelhavet

Reise
Populært