Meny

Luksusfølelse på dansebåten

PÅ VEI: Sensommeren i Drøbaksundet kan være vakker fra dekket på danmarksbåten.

Du trenger ikke dra lenger enn ut på Skagerrak for å få en smak av luksus på havet.

DANSKEBÅTEN (ABC Nyheter): Fergene som går i skyttel mellom Oslo og København er en effektiv måte å få bil og familie over til kontinentet på. Samtidig oppdager stadig flere at sjøreisen over Skagerrak er en opplevelse i seg selv. Mye av den grunn er båtene blitt større og mer forseggjorte – det skal ikke bare være billig bar og brennevin om bord.

Dans(k)ebåten er også blitt en nytelse i seg selv.

I DANSEN: Dansemoro hører selvsagt med på turen over Skagerak.

Farvel Oslo

Vi merker det allerede før Pearl Seaways har lagt fra kai i Oslo, i strålende sensommervær. Stemningen på dekk er forventningsfull yr. Under oss ligger hovedstaden forlokkende og fin badende i gyllen ettermiddagssol. Kanskje det var nettopp en opplevelse lik denne som fikk forfatteren Jens Bjørneboe til å uttrykke de bevingede ord ”det finnes ikke noe bedre land å reise fra enn Norge”.

Ordene ble nok ikke til under en slik avgang, selv om de renner oss i hu der vi sitter og nyter en kald drikke – høflig servert av dekkbarens elegante kelnere.

I boblebadet på dekket under meg plasker et par barn, mens et ungt par nusser litt på hverandre i det noe mindre bassenget ved siden av. Rundt oss her på hekken av

DFDS-fergen hygger et femtitalls mennesker seg med øl, vin eller kaffe, men når vi legger fra stilner praten.

Passasjerene reiser seg som på signal, og blikkene går inn mot byen. Her oppe fra ser Oslo ut som en mellomstor landsby. Når vi runder Vippetangen og skuer vestover troner rådhuset som et firkantet gjøkegg, og oppe i åsen skimter vi Holmenkollbakken. Under oss på andre siden kommer Nesoddbåten på motgående kurs, men holder klokelig avstand. Den gynger lystig forbi på sin ferd mot Aker Brygge og småbyidyllen innenfor.

– Så vakkert det er, kurrer en av passasjerene på gebrokkent engelsk, og knipser ivrig i vei med kameraet.

Mer om cruise: Fem flotte nærcruise

En utfart under slike forhold gir en ekstra dimensjon til en reise vi denne gang har oppgradert til en luksustur for to. Vi har sjekket inn i en Premium-suite, og bestilt bord i båtens mest eksklusive restaurant. Vi har ingen bil med, bare to lette kofferter og solide gåsko; morgendagen skal vi nemlig bruke på en spasertur i den danske hovedstaden.

Rederiene som går i skyttel mellom Norge og Danmark har lenge skjønt at mange av passasjerene søker noe mer enn enkel transport for seg og bilen. At selve båtreisen også har en verdi. En flukt fra hverdagen kanskje, uten å måtte dra så langt. For noen er det å være på vei selve reisemålet.

– Lugarene minner mer om et oppgradert hotellrom, ropte nesten naboene gledesstrålende da vi sjekket inn.

Som både i cruiseverdenen og i reiselivet ellers er et godt nattleie blitt en viktig del av reiseopplevelsen.

Les også : Fortsatt mange fordommer mot cruise

Saken fortsetter under bildeserien

KVELDSSTEMNING: Magisk lys når solen går ned over Skagerak. (Foto: DFDS)

Gode på mat

Idet vi trer inn i Marco Polo går sola ned. Gourmetrestauranten ligger nesten bortgjemt i et hjørne av den mye større buffet-restauranten, og det er med hensikt. Her skal du få føle deg spesiell.

Servicen – og kvaliteten på maten – holder da også et uventet høyt nivå.

MARCO POLO: Louise serverer rettene i bårens gourmetrestaurant med stil.

– Jeg foreslår vinmenyen, sier kelneren vår Louise når vi blir sittende og stirre med et litt tomt blikk på det omfattende vinkartet.

Vi er ingen vinkjennere, men setter pris på god drikke til ditto gourmetmat. Derfor lar vi Louise få bestemme, noe vi slett ikke angrer på.

Samtalene ved nabobordene er som en fjern summing etter hvert som den ene strålende retten etter den andre kommer på bordet. Så hører vi lett pianoklimpring i det fjerne. Vi sitter til slutt alene etter at de tre karene ved nabobordet har karet seg av gårde for å rekke taxfree-butikken før stengetid.

– Nå er musikken i gang, hinter Louise idet hun serverer ost som siste rett, med en nærmest perfekt 40 år gammel Sandeman portvin til.

Når diskoen fyrer opp er vi ikke vanskelige å be. Vi er tross alt på dansebåten.

Les også:

Cruise-feberen øker – vi vil helst til Karibia

Nytt cruiseskip får racerbane

Hollywood vil spille inn actionscene på Preikestolen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært