Åpen for alle - alltid

Palma-perlene som mange kommer tilbake til

YRENDE LIV: Santa Catalina er en levende og fargerik bydel, som har beholdt mye av sin opprinnelige sjarm.
YRENDE LIV: Santa Catalina er en levende og fargerik bydel, som har beholdt mye av sin opprinnelige sjarm.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere vender stadig oftere tilbake til Palma de Mallorca. Det er det mange gode grunner til. Bydelen Santa Catalina og Purobeach er fortsatt to av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Palma:

Turistinformasjon

www.illesbalears.travel

Slik kommer du dit

Norwegian og SAS flyr direkte på Palma store deler av året (Norwegian har opphold i desember og januar). Ellers har begge selskaper indirekte ruter dit. Det samme har flere av Europas største flyselskaper.

De store norske turoperatørene som Ving, Star Tour og Apollo har Mallorca i sine programmer.

Sov godt

Vi kommer imidlertid aldri utenom Hotel Tres like ved i gamlebyen La Llotja. Er du ute etter et hotell med mye attitude, som også har et utmerket kjøkken, er Puro Oasis Urbano flott

Hotel Cort på Plaça de Cort er et annet herlig alternativ – en ombygd bank pusset opp i nydelig eklektisk maurisk, maritim (¡) stil.

www.purohotel.com , www.hoteltres.com,

Spis godt

Patrón Luneras i Santa Catalina er nevnt. I denne fargerike bydelen bør du også spise deg gjennom nyrenoverte Mercat de Santa Catalina. Et mer noe mer rustikt alternativ i sentrum av Palma (hotelmannen Svenn Rudows favoritt), er Mercat de l’Olivar, et steinkast fra Placa d’Espanya. Sjekk østersbaren, den er fenomenal.

Opio Bar & Restaurant serverer også ypperlige retter med lokale råvarer. La deg ikke lure av utseendet, på Duke i Santa Catalina, drevet av to, får du herlig mat.

www.patronlunares.com , www.mercatdesantacatalina.com , www.purohotel.com , www.dukepalma.blogspot.com.es

SPANIA, PALMA (ABC Nyheter): Himmelen over vannet er skarlagensrød når byens jetset ankommer odden. Dagen har som sommerdagene pleier å være ved Middelhavet vært het og solrik. Solen har etterlatt en lett prikking i huden, og vi føler oss oppstemte.

En myk, rullende bassgang møter oss ved inngangen. Den blander seg med den monotone gnisningen fra sirissene – selve lydsporet til livet ved Middelhavet.

– Velkommen, sier en yndig kvinne i hvite gevanter, og viser oss vei til et bord ved bassengkanten.

Vi er innenfor, og en følelse av privilegert tilfredshet blander seg med den umiddelbare effekten av den boblende champagnen.

Livet er herlig!

Oasen ved havet

Fortsatt har klubbkonseptet Purbeach ute på odden, en kort kjøretur øst for Palma by, en aura av det eksklusive over seg. Om det er graden av service, den gjennomførte bohemske chic- estetikken eller de karakteristiske, balinesiske solsengene er vanskelig å si. Det er i grunnen alt det, pluss litt til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Let met take you to the place where membership’s a smiling face», sang George Michael og Wham! en gang på 80-tallet, og gjorde steder som Purobeach noe ungdom –i alle aldre– aspirerte til. Det handlet om hvordan man for en dag koblet av fra alt, i en eksklusiv, lett hedonistisk feiring av livet.

Kanskje hadde den svenske gründeren og entreprenøren Mats Wahlström Wham! og Club Tropicana i tankene da han etablerte Purobeach ute på den lille halvøya ved flyplassen. Her kunne den moderne, kosmopolitiske og nomadiske verdensborgeren finne sitt fristed, hvor han eller hun kunne chille i skyggen under falmede solseil, til akkompagnement av lekker, motstandsløs musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Suksessen med Purobeach i Palma gjorde at Wahlström etter hvert eksporterte idéen til andre byer og andre land, som Algarvekysten i Portugal, Toscana i Italia og Dubai. Nylig åpnet klubbkonseptet en ny klubb på Mallorca, i Illetas, noen kilometer nord for Palma by.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan du også strekke ut ved bassengkanten i Miami, der strandklubb-konseptet Nikki Beach i 1998 satte standarden. Litt dyrere, og samtidig litt harry – et stempel Purobeach har klart å unngå.

– Tolv år inn i historien vår strømmer folk fortsatt hit, sier Beltran Alvarez de Satrada, som er medeier og daglig leder av Puro-konseptet etter at Wahlström har solgt seg ut. De Satrada er en mildt utseende mann du ikke umiddelbart forbinder med et sted der mye handler om å ta seg ut.

Han vandrer smilende rundt i strømmen av velkledde og vakre mennesker, som tar for seg av sushi-buffeten som er satt frem.

– Den beste asiatiske maten får du ikke i Asia, men i Melbourne eller Miami Beach, og det er dit vi strekker oss, har Wahlström en gang uttalt om sitt forhold til Puros cuisine .

Og maten er som vanlig strålende, 3M-retter (Miami, Marokko og Melbourne) gjort på utsøkte råvarer. Du kommer nødvendigvis ikke til Purobeach for maten sin del, men når du først er strandet her ute, med 180 graders utsyn over Palma-bukta, er maten en viktig ingrediens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gjør sitt til at du blir mye lengre enn du hadde tenkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under

ROMANTIKK: Ettermiddagslyset får romantikeren frem i det spanske kjæresteparet Luciana og Roberto.
ROMANTIKK: Ettermiddagslyset får romantikeren frem i det spanske kjæresteparet Luciana og Roberto.

Den hjemkomne

Purobeach er som et slags destillat av den avslappede atmosfæren i Palma. Der Barcelona fort blir travel og trang, er det fortsatt god plass bare du kommer litt utenfor allfarvei.

Santa Catalina var lenge en godt bevart hemmelighet blant innsiderne. Den noe nedslitte bydel en et kvarters gange vestover fra Palmas rambla har de siste årene blitt en hotspot som minner mye om Oslos Grünerløkka eller Stockholms Söder. I de lave bygårdene holdt mange av byens fiskere i sin tid til, og den noe grovskorne, rustikke stemningen er fortsatt i behold.

I likhet med nevnte Grünerløkka begynner Santa Catalina å poleres noe ned. Unge, hipe leietakere har kommet inn. Samtidig har de mange nye spisestedene vært ydmyke og tatt opp i seg boligkvarterets opprinnelige karakter, noe som gir bydelen et trivelig , upretensiøst preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlingspunktet Santa Catalina dreier rundt er fortsatt markedshallen, som okkuperer et lite kvartal midt i bydelen. Tidligere var markedet relativt primitivt og ganske shabby, men etter en betydelig rehabilitering er det i dag en fryd å spasere langs de mange matbodene. Skal du handle med deg noe godt hjem er Mercat de Catalina et sted som har det meste.

Hit kommer også lokalbefolkningen, både for å handle ferske matvarer, men også for å ta et glass cava, pludre litt med naboen og gjerne spise noe tapas.

Et steinkast fra markedet har bysbarnet Miguel Javier Bonet kommet tilbake fra hovedstaden Madrid og etablert det han selv betegner som en hyllest til Santa Catalinas opprinnelige innbyggere – fiskerne og sjømennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet har vært å skape et sted som tar opp i seg og hylle r den opprinnelige kulturen i dette nabolaget, som mesterkokken Bonet selv sier om imponerende Patrón Luneras.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange år høstet Bonet stor suksess i Madrids restaurantverden, men for tre-fire år siden men han tiden var moden for å komme hjem. Nå står selvsagt lokale spesialiteter som ensaïmadas, creme catalana og jamón serrano på menyen – gjort på Bonets vis.

Les også: Sjekk kvaliteten på badevannet i Europa

FEST: I helgene skaper særlig lokalbefolkningen mye liv og røre på Mercat de Santa Catalina.
FEST: I helgene skaper særlig lokalbefolkningen mye liv og røre på Mercat de Santa Catalina.

I byens smug

Patrón Lunares er et trivelig sted. De fenomenale maleriene på veggene i «cantinaen» gir det storslåtte lokalet et nautisk og samtidig surrealistisk preg. De grove spisebordene står i tillegg i sterk kontrast t il kelnernes forfinete vertskap og de forseggjorte, lekre rettene.

Raffinert og enkelt på samme tid, som gjør at Patrón Lunares passer for alle, også fordi prisene er edruelige .

Slik er Mallorca – øya egner seg både for lofferen og fiffen. Bare spør trønderen Svenn Rudow, som har mer enn 12 år fartstid som hotellsjef i hjertet av Palmas gamleby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Øya er jo ikke særlig stor, samtidig har den det meste av det du trenger, sier Rudow , som til daglig styrer Hotel Tres – et av Palma bys mest populære småhoteller , lunt beliggende i manges favorittbydel La Llotja .

Selv beveger han seg gjerne over til Santa Catalina, men da aller helst mot kvelden. Da er det gjerne med liv og røre i gatene og på utestedene, men det gjelder også ellers rundt i byen. På dagtid regjerer turistene, men mot kvelden kommer byens egen befolkning ut i de gamle boligkvarterene der blant annet også arabere og jøder en gang levde side om side i fred og fordragelighet .

Men uansett når på døgnet er Palma en fenomenal by å besøke – om du skal spise, drikke, handle eller rett og slett bare leve ut hedonisten i deg på balinesisk vis – ute på en odde ved havet.

Les også:

Hjertet i Middelhavet

Advarer mot smitte på utenlandsreiser

Les også: Luther-bonanza i Wittenberg