Vakre landskap med blodig historie

Mellom Pasubio og Dolomittene ble det konstruert 52 tunneler under første verdenskrig. De er i dag de mest beslkte militærveiene i Italia.
Mellom Pasubio og Dolomittene ble det konstruert 52 tunneler under første verdenskrig. De er i dag de mest beslkte militærveiene i Italia. Foto: Henrik Thomé / CC 3.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen av tidenes blodigste slag har utkjempet seg på disse stedene. Her kan du se bildene av kampene, og hvordan det ser ut i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En blodig historie skjuler seg bak steder med storslått natur. Der kan du gå på gresset eller klatre i fjellene hvor tusenvis, hundretusenvis og til og med en million mennesker en gang mistet livet.

Få bedre forståelse ved hjelp av turguider, eller ta inn inntrykkene på egenhånd. Uansett bør du ha respekt for grunnen du står på når du besøker disse stedene:

Slaget ved Somme, 1. juli - 18. november 1916

Konturene etter skyttergravene er fortsatt synlige i landskapet. Foto: Jerry Daykin/Flickr/CC

Ved elven Somme i Frankrike skjedde et av de største slagene under første verdenskrig. Slaget begynte 1. juli, og da det var slutt 141 dager senere, hadde over en million mennesker mistet livet.

Blodet er for lengst skyldt bort, men landskapet viser fortsatt spor av skyttergraver, granathull og piggtrådgjerder. Somme kan besøkes på flere måter, og det finnes en rekke turer med og uten guide for folk som ønsker å se stedet for et av historiens blodigste slag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget om Stalingrad, 21. august 1942 - 2. februar 1943

Statuen «Moderlandet kaller» i Volgograd løfter sverdet mot nazismen. Foto: Rob/Flickr/CC / www.bbmexplorer.com

Den 22. juni 1941 brøt Hitler ikkeangrepspakten med Sovjetunionen og iverksatte «Operasjon Barbarossa». Drøyt et år senere begynte slaget om Stalingrad hvor det sovjetiske forsvaret beseiret de tyske styrkene.

Omtrent to millioner mennesker døde i det som regnes som vendepunktet i kriget på østfronten. I dag heter byen Volgograd, og den er har blitt en vakker og moderne story. Volgograd er preget av monumenter av slaget.

Les også: Kringssommeren

Slaget ved Gettysburg, 1. - 3. juli 1863

Kanoner står fortsatt på de grønne slettende etter slaget som snudde den amerikanske borgerkrigen. Foto: Kevin Burkett/Flickr/CC

Over tre dager i juli i 1863 foregikk det viktigste slaget i den amerikanske borgerkrigen. Unionen gikk seirende ut av slaget som kostet rundt 50.000 menneskeliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøkende som har tatt med seg steiner som suvenir har begynt å sende dem tilbake til parken. Det sies nemlig at steinene er forbannet.

Uavhengig om man tror på forbannelse eller ikke, bør man unngå å fjerne gjenstander fra området. Gettysburg Nasjonale Militærpark ønsker at stedet skal være så uforandret som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget ved Hastings, 14. oktober 1066

Hastings Castle ble bygget i forbindelse med normannernes invasjon. Foto: Kreepdin Deth / CC 3.0

Det viktigste slaget i engelsk historie skjedde lite utenfor Hastings mellom normanniske Vilhelm Erobreren og angelsakseren Harald Godwinson. Harald hadde nettopp slått Harald Hardråde ved Stamford Bridge, men tape mot Vilhelm med en svekket hær.

Resultatet av den store folke- og boligtellingen som Vilhelm beordret etter han ble konge ble nedtegnet i «Dommedagsboken» som regnes som verdens eldste offentlige register. Seieren gjorde at England bevegde seg fra tysk til fransk innflytelse.

Les også: – Vikingene var mer en blodtørstige krigere

Krigen i Dolomittene, 23. mai 1915 - 6. november 1918

Det finnes mange tunneler i de vakre fjellene. Foto: Robert J Heath/Flickr/CC

I Dolomittene kjempet østerrikere mot italienere under første verdenskrig. Naturen diktert krigføringen, og det utfordrende terrenget gjorde at soldatene måtte ty til kreativ krigføring.

Tunneler, fjellhyller, skyttergraver, piggtråd og kulehylser er igjen i fjellene som spor etter krigen. Hvert år kommer turgåere over klær fra soldatene, men mange velger allikevel turer i det vakre terrenget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaget ved Little Bighorn, 25. - 26. juni 1876

Den svarte markøren midt i bildet skal representere stedet hvor oberstløytnant i den amerikanske hæren George Armstrong Custer døde på «Last Stand Hill» Foto: Joel Chandler/Flickr/CC

Spenningene mellom hvite amerikanere og og amerikanske urfolk hadde økte etter det ble funnet gull på indianernes landområder. Slaget ved Little Bighorn var en del av indianerkringen, og er det største slaget der indianerne vant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sioux- og cheyenne-indianerne ledet av «Sitting Bull» og «Crazy Horse» klarte å forsvare sitt område mot amerikanerne. I dag kan besøkende reflektere over grusomhetene indianerne ble utsatt for på stedet som ble vendepunktet for urbefolkningen.

Les også: Her kan du gå på skattejakt

D-dagen, 6. juni 1944

Ved denne vakre stranden mistet tusenvis av mennesker livet. Slaget ble et av de viktigste vendepunktene for andre verdenskrig. Foto: Dennis Jarvis/Flickr/CC

«Operasjon Overlord» ble iverksatt 6. juni 1944, og er en av de største militære operasjoner som er gjennomført. 24.000 fallskjermsoldater, 7000 skip og 156.000 infanterisoldater ble satt inn den første dagen. En måned senere stod omtrent en million allierte soldater på fransk jord i Normandie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omaha Beach var et av de viktigste stedene de allierte styrkene, og er også et av dem det kan lønne seg å besøke. Langs stier som fører opp fra stranden er det plassert diskrete monumenter til blodbadet som utspant seg der.

Slaget ved Waterloo, 18. juni 1815

Byggingen av Løvehaugen ble beordret av Vilhelm l av Nederland som et minne over stedet sønnen ble såret under slaget mot Napoleon. Foto: Jean-Pol GRANDMONT / CC 3.0

Omtrent 65.000 mennesker mistet livet i slaget som var Napoleons definitive nederlag. Omtrent 65.000 ble drept eller skadet, mens Napoleon selv ble sendt til St. Helena i eksil etter slaget var over.

Løvehaugen er hovedmonumentet over slaget, og nesten 400.000 kubikkmeter med jord ble brukt for å konstruere den 43 meter høy bakketoppen. På toppen har man panoramautsikt over slagmarken.

Les også:

Frosta og Stiklestad viser vår historiske forankring

Krigen som endret verden

De ukjente landssvikerne