Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror

Djerba, Tunisia. Foto: Phil_Heck
Djerba, Tunisia. Foto: Phil_Heck
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes en rekke spennende reisemål å velge mellom, særlig om vi våger å se forbi avisoverskriftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før sommeren var Tyrkia og Tunisia reisemålene som opplevde den største nedgangen i nordmenns interesse hos Apollo og Ticket. Flere terrorhandlinger, blant annet rettet mot turister, gjorde at vi i langt større grad foretrakk land som Spania, Hellas, Thailand, Kroatia, Italia og Storbritannia.

Fremdeles er det mange som finner tanken på å reise til Tunisia skremmende. Like fullt beskriver National Geographic landet som Nord-Afrikas kulturelle og historiske hovedstad, og mener at ved å unngå trafikkerte steder og severdigheter, samt overnatting på mindre familiedrevne hotell reduserer betraktelig sjansen for å bli et potensielt mål.

I tillegg til Tunisia, har National Geographic samlet en liste på ti land de mener har mye å by til de av oss som reiser dit:

Armenia

Klosteret Tatev, Armenia. Foto: Colourbox
Klosteret Tatev, Armenia. Foto: Colourbox

Armenia er regnet som verdens eldste land med røtter flere tusen år tilbake og armenernes historie går trolig tilbake til vår sivilisasjons opprinnelse. Landet har opplevd sin andel av krig, invasjon og erobringer, folkemord og utrenskninger, men i dag er Armenia regnet som sikkert land å besøke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En stor del av turismen er konsentrert rundt Jerevan, men du skal ikke så langt utenfor hovedstaden før du kommer til spektakulære landskap og vakre arkitektoniske skatter i skjønn forening. Armenia er blant annet rikt på middelalderkirker som går for å være de best bevarte i Europa. Landet er ellers kjent for sin gjestfrihet og rike kulinariske historie. Bli ikke overrasket om du blir invitert på fest, da er ikke nei et alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Den beste tiden å bestille reise i vinter

Nicaragua

San Juan del Sur, Nicaragua. Foto: Stevensworldofphotos
San Juan del Sur, Nicaragua. Foto: Stevensworldofphotos

Mellom-Amerikas største land, Nicaragua, har lenge tiltrukket seg tilreisende til sine to kystlinjer der den ene grenser mot Stillehavet mens den andre lener seg mot Det karibiske hav. Og selv om landet er blant de fattigste i denne delen av verden, er det samtidig et ideelt utgangspunkt dersom du vil utforske sentralamerikansk kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offentlige investeringer innenfor infrastruktur i San Juan-regionen har gjort provinsen til et førsteklasses reisemål for økoturister der du blant annet kan besøke en nasjonalpark med et rikt dyreliv. Nicaraguas matbord er ellers kjent for rikholdig og velsmakende miks av spansk og kreolsk.

Nepal

Annapurna Circuit, Nepal. Foto: Matthew Flynn
Annapurna Circuit, Nepal. Foto: Matthew Flynn

Himalaya-landet har alltid virket som en magnet på globetrottere. Så ble landet rammet av et jordskjelv i april 2015 som drepte 8.000 mennesker og enorme materielle skader, blant annet på flere UNESCO-listede templer og tårn.

I etterkant av skjelvet har turismen stupt merkbart, men et år etter katastrofen er høylandet mer eller mindre tilbake på beina. For de som er villige til å gi slipp på luksuriøs komfort og heller vil kjenne følelsen av å være på eventyr, er Nepal fremdeles et nærmest valg av reisemål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Åtte romantiske steder utenfor allfarvei

Iran

Persepolis, Iran. Foto: SunriseOdyssey
Persepolis, Iran. Foto: SunriseOdyssey

Få land kan vise til like mye stolt historie som Iran. Persepolis, Isfahan, Mashhad, Shiraz; her ligger en rekke storslagne byer fulle av minner fra det gamle perserriket. På grunn av politiske forhold kan du se dem nærmest som eneste turist, men etter at landet signerte atomavtalen med USA tidligere i år, er Iran er på full fart inn i det gode selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iranere er generelt svært gjestfrie og stolte av sin kultur, og de aller fleste besøkende opplever å bli tatt imot på beste måte. Husk at Internett er under streng sensur, så du kan ikke forvente at du vil få tilgang til e-post, diverse nettaviser eller sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube.

Kosovo

Šar Mountains, Kosovo. Foto: MyBukit/Flickr
Šar Mountains, Kosovo. Foto: MyBukit/Flickr

Kosovo er Europas yngste stat, men siden starten i 2008 har det gått så som så med landet når det gjelder antallet besøkende. Fortidens voldelige konflikter og politiske spenninger har gjort at mange kjenner seg skeptiske til å reise dit, og selv om flere har besøkt landet i forbindelse med jobb er det færre som har reist dit på ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosovo er imidlertid regnet som et trygt land å reise til, og Norwegian har direkteruter mellom Pristina og Oslo. Kosovo har høstet lovord blant reisende for nydelig mat, spennende natur, historiske monumenter, interessante tradisjoner og et trivelig folk. Dessuten er engelskkunnskapene generelt meget gode.

Les også: Så mye har du lov til å ta med deg om bord på flyet

Usbekistan

Samarkand, Usbekistan. Foto: David Stanley/Flickr
Samarkand, Usbekistan. Foto: David Stanley/Flickr

Usbekistan er Sentral-Asias tettest befolkede land med sine 29 millioner innbyggere og har i århundrer silt en viktig rolle i Sentral-Asias historie. Silkeruten gikk tvers gjennom landet og gjorde Bukhara og Samarkand til velstående byer, mens både Djengis Khan og Alexander den store har vært innom på besøk.

Usbekistan var et av flere land som oppsto da Sovjetunionen gikk opp i sømmene i 1991 og er i dag en smått diktatorisk republikk under president Islam Karimovs styre. Men som turist er du meget trygg - Usbekistan er regnet som et av Sentral-Asias sikreste reiseland. Usbekere er kjent for sin gjestfrihet, og inviterer gjerne gjester på middag og sightseeing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Albania

Butrint, Albania. Foto: jordan pickett/Flickr
Butrint, Albania. Foto: jordan pickett/Flickr

Den tidligere stengte og utilgjengelige kommuniststaten Albania har gjennomgått en solid forvandling. Tidligere ble landet lenge trukket fram som skrekkeksempel når norske veisystem, jernbane og strømforsyning skulle beskrives så negativt som mulig.

I dag er derimot situasjonen en annen og Albania har nå en velfungerende infrastruktur. Turismen er også på vei opp, for eksempel har New York Times utropt Albania-kysten til verdens fjerde heiteste reisemål. Du kan velge mellom en rekke uberørte strender, storslagen natur, matvarer i toppklasse og lavt prisnivå.

Les også: Krigsturisme i Afghanistan - Eventyr eller idioti?

Øst-Timor

Jaco Island, East Timor. Foto: Colourbox
Jaco Island, East Timor. Foto: Colourbox

Øst-Timor fikk full uavhengighet i 2002 og er med det et av verdens yngste land. Mange år med uavhengighetskamp har satt sitt preg og landet er relativt fattig. Norge har ingen diplomatisk tilstedeværelse i Øst-Timor, men dekker landet fra den norske ambassaden i Jakarta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvorfor skal du ta turen til denne delen av verden? Landet kan blant annet by på svimlende naturlig skjønnhet, som det enorme nettverk av korallrev som befinner seg utenfor relativt ubebodde kyststriper. Forholdene for snorkling og dykking skal være blant verdens beste, med en av klodens største variasjon i fisker og maritimt dyreliv.

Georgia

Tbilisi, Georgia. Foto: Colourbox
Tbilisi, Georgia. Foto: Colourbox

Georgias fortid rommer utallige beretninger om krig, revolusjon, kaos og omveltninger, men i dag fremstår dette som fjerne minner. Hovedstaden Tbilisi går for å være en av Europas tryggeste storbyer og blir av mange beskrevet som en uoppdaget skatt for norske turister.

Les også: Eventyrlige Georgia

I Georgia blir gjest betraktet som en gave sendt fra Gud og behandlet deretter, helt uten baktanker. Kresne ganer kan glede seg over en mengde kjøttretter, fiskeretter, supper og vegetarretter, og landet regnes som et eldorado for alle som søker spektakulære naturopplevelser.

Les også:

Dette må du få med deg på din første reise til Myanmar

Slik har du aldri sett Tsjernobyl før

Hit bør alle som elsker biff reise