På sporet av USA i Oregon:

– Feigingene dro aldri, og de svake døde underveis

PIONERÅND: Ekteparet Gina og Doug Maragas hoppet av karrierekarusellen og startet en vingård som har høstet stor anerkjennelse verden over.
PIONERÅND: Ekteparet Gina og Doug Maragas hoppet av karrierekarusellen og startet en vingård som har høstet stor anerkjennelse verden over.

Det sa pelsjegeren og indianerspeideren Kit Carson om nybyggerne som la i vei til Oregon i 1840. Etterkommerne av dem som overlevde bærer fortsatt preg av oppdagerånden fra den gang.

Det du bør vite før du drar til Oregon:

www.traveloregon.com

Slik kommer du dit

Vi fløy med KLM via Amsterdam, derifra med Delta Airlines direkte til Portland. Til Amsterdam er det gode forbindelser fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandefjord/Torp. Icelandair flyr også på Portland via Reykjavik.

NB: Sjekk for gode tilbud hos de enkelte USA-operatørene.

www.klm.com , www.delta.com , www.icelandair

Sov godt

Hotel Lucia er et trivelig hotell midt i sentrum av Portland. Aloft Portland er omtalt som et av nordvestkystens hippeste hoteller, med nær beliggenhet til flyplassen. Timberline Lodge ligger på Mount Hood, der du kan stå på ski hele året. Rommene er store og koselige. Hotellet (eksteriøret) ble for øvrig verdenskjent for sin rolle i filmen The Shining.

Sunriver Resort like sør for Bend er et imponerende overnattingsanlegg beliggende på den tørre siden av Cascade-fjellene. Resorten tilbyr også aktiviteter av ulike slag, blant annet golf, kajakk, sykkel- og fjellturer. Spesielt godt egnet for barnefamilier.

www.hotellucia.com , www.starwoodhotels.com , www.timberlinelodge.com , www.sunriver-resort.com

Gode på mat

Bluehour Restaurant ligger i et tidligere varelager i Portlands Pearl District, med kokker som blant annet har gått i lære hos verdenskjente Wolfgang Puck. Middelhavsmenyen tar utgangspunkt i lokalt produserte matvarer.

Ice Axe Grill i Timberline Lodge serverer klassiske burgere og andre typiske amerikanske sørstatsretter. Tilbyr også områdets velkjente og velsmakende Mt. Hood Brewing Company fatøl. I samme hotell ligger elegante Cascade Dining Room – kåret til en av de beste fjellrestaurantene på nordvestsiden av Rockies.

Meadows Restaurant i Sunriver Resort satser på hjemmelaget mat av beste merke, under den anerkjente kjøkkensjefen Fabrice Beaudoins ledelse.

The Country Cat Dinner House & Bar er et hjemmekoselig sted i den sørøstlige delen av Portland, med klassiske retter som stekt kylling og ”Whole Hog plate”.

www.bluehouronline.com , www.iceaxegrill.com , www.timberlinelodge.com , www.thecountrycat.net

OREGON, USA (ABC Nyheter): Ordene til Carson er som en grunntese i den amerikanske entreprenørånden.

Nybyggerne som dro langs The Oregon Trail fra Kansas City reiste i månedsvis over farlige fjell, gjennom ørken og fiendtlige indianerområder. De søkte seg til et Utopia fylt av de herligste skatter i form av fruktbare landområder, uutnyttede skoger og frodige elveleier.

Mye av den samme oppdagerånden hersker fremdeles. Men nå kommer man hit for å starte et mikrobryggeri, en vingård eller et dataselskap. Eller rett og slett for bare å nyte delstatens fenomenale natur. Den har knapt sin make i hele USA.

Gode på øl

Ekteparet Doug og Gina Maragas er et moderne bilde på koloniseringsånden: Begge levde hektiske liv som forstadsmennesker. Gina drev med regnskap, Doug hadde en lovende og godt betalt jobb som jurist. Men det var slett ikke det han ville bruke livet sitt på.

– Det travle forretningslivet var ikke for meg, forklarer han der vi sitter rundt bordet på familiens vingård og nyter stedets fenomenale Applegate Valley 2006.

– Å dyrke vin er mitt kall, det er her jeg hører til.

Under det varmende lyset fra en kandelaber går praten lett. Vinen er som et destillat av delstaten, den rene og friske luften, de dype elvefarene og det mineralrike jordsmonnet. Den har likevel en snert som minner om den spesielle «oregonsjelen».

Oregon er ikke noe typisk førstevalg for reisevante nordmenn, selv om både forbindelsene hit og prisene er forbausende gode. Delstaten ligger for langt fra Hollywood og Surf City. Den er ikke omsunget som New York eller Chicago, har ingen sterke trekkplastre som Disneyworld, Fifth Avenue eller Det franske kvarter.

Og det er faktisk den store attraksjonen. Oregon snakker ikke i store bokstaver, men sniker seg inn på deg med sin lune varme og åpenbare attraksjoner. Du finner ikke bedre kafeer i hele USA, knapt noen mikrobryggerier som kan måle seg heller. Vinen som dyrkes her kan sammenlignes med det aller beste fra «den gamle verden», og naturopplevelsene er formidable. Det er grønnere her, mer frilynt, renslig og friluftsvennlig enn noe annet sted i hele USA.

– Jeg ble helt betatt, visste ikke at noe sånt fantes her, som fotografen og friluftsmannen Christian Heeb ( www.heebphoto.com) forklarte om sitt første møte med den lille byen Bend i hjertet av Central Oregon.

Sveitseren var ikke uvant med monumentale naturopplevelser fra sitt hjemland, men det var noe mer i Oregon – en hjertevarme han umiddelbart forelsket seg i.

– Det var som å komme hjem, sier han.

Les også: Italias ukjente tidsboble

(Saken fortsetter under)

NATURPERLE: De spesielle fjellformasjonene i Smith Rock State Park tiltrekker seg tusenvis av klatrere, samt mange filmregissører som bruker området som rekvisitt.
NATURPERLE: De spesielle fjellformasjonene i Smith Rock State Park tiltrekker seg tusenvis av klatrere, samt mange filmregissører som bruker området som rekvisitt.

Den frie sjel

Den amerikanske pionerånden, som sier at alt er mulig, har sin opprinnelse i fenomenet som skapte delstaten. Den strabasiøse, seks måneder lange ferden fra Missouri formet ikke bare menneskene som endelig kom frem, men la seg i delstatens DNA.

De nærmest utopiske idealene som drev menneskene fremover er også noe Doug kjenner seg igjen i.

– De søkte et bedre liv, en høyere livskvalitet, og den finner du fremdeles her i fullt monn, sier han.

Maragas Winery er som et bilde på det typisk oregonske. På utsiden enkel og usnobbete, så fjernt fra franske vinslott det er mulig å komme. På innsiden finner du en varme du sjelden opplever i de amerikanske storbyene. I tillegg går det uformelle hånd i hånd med det kreative. Det er innholdet som teller.

– Arbeidsetikken har jeg arvet fra mine besteforeldre, som var hardtarbeidende emigranter fra Hellas, forklarer Doug.

Annas bestemor Anna startet med vin allerede i 1941, etter at hun dro fra familiens vingård på Kreta. Hun fikk oppleve at barnebarnet Doug dro i gang sin vingård i 1990, og i ånden utgjør hun en viktig del av merkevaren. Dougs mor Joanne Lattavo representerer en annen side ved Oregon, som kan knyttes til de opprinnelige ideene i etableringen av delstaten – ”den frie sjel”.

– Min mor har en ”beatnik spirit”, ganske typisk for delstaten, som du ikke direkte forbinder med noe så gammelmodig som vindyrking. Hennes kunst og design, som vi bruker i vår markedsføring, gir våre viner det lille ekstra, sier Doug, og serverer oss en enkel, men uhyre velsmakende stuing til lunsj, muligens ikke ulik den som ble fortært over fjellene for over 170 år siden.

Med et glass Applegate til er det som om ingenting haster lenger. Som om en flik av Oregon har tatt bolig og vil ha oss til å bli.

Les også: Vinlandet knapt en nordmann besøker

(Saken fortsetter under)

Oregon har en vakker kystlinje som er verdt å få med seg. Foto: COLOURBOX
Oregon har en vakker kystlinje som er verdt å få med seg. Foto: COLOURBOX

6 flotte opplevelser

1. Shoppingmekka

Selv med en ugunstig dollarkurs er det veldig lurt å reise til USA med tom koffert. Det meste er billigere her, alt fra elektronikk til klær og fritidsutstyr. Oregon er ikke noe unntak, ikke minst fordi det ikke er påslag med såkalt ”sales tax”. Her finnes fine butikker både i byene og i såkalte ”strip malls” – kjøpesentre langs innfartsveiene. Har du ekstra god plass, og holder deg innenfor vektgrensa (NB: husk bagasjevekt) kan du handle mye billig også på supermarkeder som Target.

Portland Saturday Market er for øvrig et fenomenalt sted å både være og handle.

Premium Outlets har avdelinger over hele landet, og et av dem ligger utenfor Portland.

Andre interessante shoppingsentre i og rundt Portland er Clackamas Town Center, Woodburn Company Stores (anbefales!) og Lake View Village.

www.portlandsaturdaymarket.com , www.premiumoutlets.com,

www.clackamastowncenter.com , http://www.premiumoutlets.com/outlet/woodburn

2. Mount Hood

Det hvilende vulkanfjellet like øst for Portland reiser seg som et gigantisk monument i bakgrunnen av hovedstaden. Oppe i høyden (3429 m) er det snø hele året, der du kan stå på ski. Området rundt er for øvrig perfekt for lange vandreturer. I tillegg er avstanden til storbyen Portland en knapp time.

Det historiske hotellet Timberline Lodge, gjort verdenskjent gjennom filmen The Shining, er et flott utgangspunkt for turer i området, men også et reisemål i seg selv.

www.timberlinelodge.com

(Saken fortsetter under)

Portland skyline i forkant med det kjente Mount Hood i det fjerne – et ikonisk fjell med gode skiforhold. Foto: COLOURBOX
Portland skyline i forkant med det kjente Mount Hood i det fjerne – et ikonisk fjell med gode skiforhold. Foto: COLOURBOX

3. Besøk en vingård

Vineventyret i Oregon er av ganske ny dato. Det var faktisk ikke før David Lett i 1979 nådde helt opp i Gault-Millau French Wine Olympiades med sin pinot noir at verden fikk øynene opp for delstatens potensiale. I dag lages det vin her som kan konkurrere med de beste både i den gamle og nye ”verden”. Her finnes nå 15 godkjente vinregioner, og mer enn 300 vingårder, som lager viner fra hele 72 ulike druetyper.

En av gårdene (se hovedartikkel) er Maragas Winery nord for Redmond, som har åpent for salg og vinsmaking mellom 11 og 17 tirs-søn. www.maragaswinery.com , www.oregonwine.org

Les også: Så lenge holder en åpnet vinflaske

4. Ro ned i Portland

To millioner mennesker sokner til Portland (ca. 600 000 i selve byen), men den føles fortsatt som en småby. Menneskene her har en avslappet, vennlig holdning du ikke finner i mange av USAs storbyer. Noe av forklaringen ligger i at Portland har flere bokhandlere, kafeer og mikrobryggerier per innbygger enn noe annen amerikansk by. Kvaliteten på alle disse tre områdene er høy, særlig på sistnevnte område anses Portland som USAs fremste. Sjekk for eksempel Bridgeport Brew Pub, som serverer eksemplariske hjemmebrygg, i tillegg til utmerket mat.

Byen er lett å orientere seg i. Her er gode offentlige kommunikasjoner, blant annet trikk, men det enkleste er faktisk enten å gå eller bruke sykkel.

Det finnes en rekke museer i byen, gode shoppingmuligheter og trivelige nabolag – som Old Town, Chinatown, Pearl District og Nob Hill. Alle disse har utmerkete butikker, både små og større kjeder. For bokinteresserte er Powell’s City of Books et overveldende sted.

www.bridgeportbrew.com , www.powells.com

5. Ut i naturen

Oregon er kjent for sin naturrikdom, med store variasjoner mellom fjell og kyst, tørr ørken, dype skoger og frodige elvedaler. Et paradis for friluftsmennesker, med andre ord.

Det finnes mange muligheter for utendørs moro. Et veldig populært utfluktsmål er Smith Rock State Park ikke langt fra byen Redmond. Her kan du vandre langs den buktende elven Crooked River, fiske eller klatre i de spektakulære fjellsidene. Disse er for øvrig brukt som bakgrunn i flere filmer, blant annet Even Cowgirls Get the Blues, The Postman (med Kevin Costner) og Swordfish (med John Travolta). De mer enn tusen klatrerrutene her egner seg for både begynnere og erfarne.

www.smithrock.com , www.EverGreenEscapes.com

6. Ut mot havet

Langs kysten er det flere hyggelige badebyer, noe ganske bortgjemt, andre mer sofistikerte. Astoria ligger ved utløpet til den mektige Columbia-elven, og er faktisk den eldste amerikanske bosettingen vest for Rocky Mountains. De viktorianske bydelene er ofte brukt av Hollywood, og det finnes mange ulike museer som viser byens historiske betydning.

Lengere sør ligger Cannon Beach, med imponerende brede sandstrender som strekker kilometervis nord og sør for byen. Hit kommer også mange surfere for å utfordre de ofte høye bølgene som slår inn mot land.

www.astoriaoregon.com , www.cannonbeach.org

Les også:

Bortgjemt øy kan bli ny turistmagnet

Hjertet i Middelhavet

Her kan du bade naken

Personvernpolicy