Meny

Opplev Færøyene i saueperspektiv

Færøyene ble lei av å vente på at Google skulle komme og kartlegge øygruppen. Løsningen ble sauer med kamera på ryggen.

Den gresskledde øygruppen nord for Skottland består av 18 øyer av vulkansk opprinnelse og ble først bosatt av irske munker rundt år 625. Dagens befolkning teller rundt 50.000 innbyggere med norsk og keltisk avstamming, og de er vant til å leve under tidvis røffe forhold.

Etter å ha ventet lenge og vel på at Google Street View skulle komme for å kartlegge veier, vegforbindelse og broer, bestemte de seg for å sette opp sitt eget kartleggingsprosjekt – Sheep View360.

Les også: Syv vakre vandreturer i Irland

(Saken fortsetter under)

Færøyene har en befolkning på 80.000 sau og 50.000 mennesker. Foto: Visit Faroe Islands

– Gjør ting på vår egen måte

Ved hjelp av en lokal gjeter og en spesialbygget sele bygget av en medøyboer, har Durita Dahl Andreassen fra Visit Færøyene montert 360-graders kamera på fem av øyas sauer. Mens dyrene vandrer omkring og beiter på øya, blir bildene sendt tilbake til Andreassen med GPS-koordinater, som hun deretter laster opp til Google Street View.

– Her på Færøyene har vi det med å gjøre ting på vår egen måte. Vi følte dette var tingen å gjøre, sier Andreassen i et intervju med The Guardian.

– Vel vitende om at vi er små mens Google er såpass store, så følte vi at dette var tingen å gjøre.

Så langt har Sheep View-teamet har tatt panoramabilder av fem ulike steder på øya og samtidig produsert 360-graders videoer som gjør at du selv kan utforske øya som om du var en sau.

Les også: Stadig flere vil ha sporty ferie

Se den spektakulære videoen her:

Trenger hjelp til å avslutte

Men Færøyene har ikke gitt opp håpet om å få Google til å ta turen for å hjelpe til med å fullføre prosjektet, og Visit Faroe Islands har lansert både underskriftskampanje og emneknaggen #wewantgooglestreetview.

– I motsetning til nesten alle andre steder i Europa så finnes vi ikke i Google Street View. Færøyene kan være røft og langt unna, men denne samlingen av 18 øyer nord i Atlanterhavet byr også på noen av de mest magiske landskapene i verden, skriver Durita Dahl Andreassen i et åpent brev til Google.

– Nå trenger jeg hjelp. Sauene mine er gode på å filme stier og fjellruter på Færøyene. Men for å få oversikt over alle veiene og landskapet, må Google komme og kartlegge de, skriver Andreassen.

The Guardian kontaktet Google for å høre om de hadde planer om å kartlegge Færøyene. De ønsket ikke å kommentere, men påpekte at alle er velkommen til å lage sine egne Street View og søke om å få låne Googles kamerautstyr.

Les også:

De fleste kommer til Island for å møte islendinger

Brexit-supportere drømmer om blomstrende turisme på falmet feriested

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus