Nye svenske regioner går mot gult nivå – flere land på samme vei

<p>Her på Færøyene er smittetallene nå så lave at de ligger an til å bli gulmerket på FHIs liste over land som ikke trenger karantene. Øyriket ligger an til å ha et smittetall på 14,3 smittede per 100.000 innbyggere ifølge NRKs beregninger.</p>
Her på Færøyene er smittetallene nå så lave at de ligger an til å bli gulmerket på FHIs liste over land som ikke trenger karantene. Øyriket ligger an til å ha et smittetall på 14,3 smittede per 100.000 innbyggere ifølge NRKs beregninger.

Mens smitten stiger her hjemme i Norge, er trenden langt lysere i flere europeiske land. Flere av dem ligger an til å bli gule på FHIs liste.

Det er NRK som har gjort beregninger på smittetallene og funnet at blant annet Færøyene har hatt en stor nedgang i antall nye smittetilfeller de siste to ukene. NRK anslår smittetallet til å ligge på 14,3 smittede per 100.000 innbyggere, som er under FHIs anbefaling for karanteneplikt.

Flere svenske regioner

Også land som Island (18,2), Polen (19,6) og Liechtenstein (10,5) har smittetall som går i denne retningen. Alle disse landene er i dag merket som rødt. Tallet i parantes er smittetallene slik de er nå ifølge NRKs beregninger.

Hos våre nærmeste naboer i øst går det mot gult nivå i de svenske regionene Gävleborg (18), Blekinge (11), Kalmar (14), Uppsala (18) og Östergötland (19).

Folkehelseinstituttet (FHI) kommer minst hver 14 dag med anbefalinger til regjeringen om hvilke land og regioner som bør rød– eller gulmerkes. Det er regjeringen som avgjør om det blir karanteneplikt eller ikke.

Kan bli aktuelt å fraråde reiser i Norge

Senest før helga sa statsminister Erna Solberg at det ikke er aktuelt å åpne opp flere deler av det norske samfunnet nå.

– De neste dagene og ukene blir avgjørende for Norges vei videre. Det viktigste er at smitten ikke sprer seg ukontrollert, sa Solberg under en pressekonferanse fredag.

Hun advarte også om at man kunne måtte fraråde reiser til spesielt smitteutsatte områder i Norge. Det er spesielt i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad det har vært mye smitte den siste tiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden