Meny

Da det snødde i Sahara

Søndag opplevde algeriere i Sahara-ørkenen litt av et vinterlandskap. Det falt opptil 40 cm snø på sanddynene.

Nærmere en halvmeter snø er en sjelden begivenhet i Sahara-ørkenen. Nær byen Ain Sefra i Algerie (videoen over) er dette bare tredje gang på 37 år man opplever snøvær av dette slaget, melder Forbes.

Snøen begynte å dale ned søndag morgen. Selve byen Ain Sefra fikk bare en centimeter eller to, men sanddynene utenfor byen ble snøhauger en stakket stund, til snøen tinte vekk samme ettermiddag.

Det uvanlige fenomenet sammenfaller med ekstremvær andre steder i verden. Østkysten av USA har den mest brutale vinterstormen på lange tider, og i Australia er det varmere enn på 80 år, skriver Forbes.

Les også: Trump gjør narr av global oppvarming

Et høytrykk over Europa gjør at kald luft trekkes sør over det nordlige Afrika og ut i ørkenen.

Også i nabolandet Marokko ble det meldt om ned mot minus fem grader og mye snø i helgen, særlig i fjellene. Det var meldt mer snø denne uken. Det er ikke lenger helt uvanlig i disse delene av Marokko, melder AFP/Africa News.

I sosiale medier gledet mange brukere seg likevel over det eksotiske synet (se video til høyre).

Sjeldenhet så nær Sahara

Snø i Afrika er ikke uvanlig i svært høytliggende områder. Kilimanjaro-fjellet har lenge hatt en topp dekket med snø og is, selv om den har krympet. Skiturister reiser for å oppleve ekte og kunstig snø andre steder i Atlasfjellene i Marokko og Algerie, samt noen få steder i Sør-Afrika, oppsummerte den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa ved en tilsvarende værepisode i 2016.

Men snø ved randen av Sahara-ørkenen, som i byen Ain Sefra i Algerie, er likevel sjelden. Byen har 35.000 innbyggere, og ligger mellom Atlas-fjellene og den nordlige grensen for ørkenen. Sist man hadde sett snøvær der før snøkaoset i 2016 var i februar 1979.

Snømenn i ørkenen

Byen ligger på 1000 meters høyde, og snøen begynte å falle søndag morgen. Makstemperaturen i juli ligger oppunder 40 grader, i februar er gjennomsnittstemperaturen vanligvis 15 grader, ifølge WeatherandClimate.com.

Biler og busser ble stående langs veikanten i snøføret, skriver Forbes.

Snøen fikk likevel ikke ligge lenge, da temperaturen økte til 5 grader i løpet av ettermiddagen. Likevel rakk lokale barn å bygge snømenn og ake på sanddynene.

Også franskspråklige TSA Algerie melder at det falt 40 cm snø, som begynte å tine i 17-tiden lokal tid:

I 2016 hadde byen, også kjent som «Porten til ørkenen, dyp snø like over nyttår. Det medførte kaos med strandede busspassasjerer og holkeføre.

Les også: Utrolig men sant: Nå snør det i Sahara (2016)

Et satellittbilde fra Nasa kunne den gang bekrefte snøværet i den berømte ørkenen:

Faksimile via Nasa Earth Observatory.

18. februar 1979 varte snøværet bare en halvtimes tid, melder Daily Mail.

Sahara er jordens største varme ørken, og inkluderer deler av ti land, skriver SNL.

Reise
Populært