Her kan du dykke med stjernene i «Blue Planet II»

Selv om den har mistet overtaket i dagslys, straffer det seg å komme for nær en bobbitorm. Sekvensen er filmet utenfor Indonesia.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvalhai, blåhai, hvalrosser, korallfisker og spekkhoggere – du trenger ikke være naturfotograf for å komme tett på de fantastiske dyrene fra BBC-serien «Blue Planet II».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstyrt med det siste innen kamerateknologi, reiste filmskaperne bak BBC Earths nye naturdokumentarserie «Blue Planet II» på 125 ulike ekspedisjoner i 39 land i løpet av de siste fire årene. 6.000 timer gikk med til undervannsdykking, over 1.000 timer ble tilbrakt i ubåter og totalt var de 1.500 dager til sjøs.

Det harde arbeidet har allerede gitt resultater: Første episode ble sett av 14,1 millioner seere, og serien er årets hittil årets mest sette TV-program hjemme i Storbritannia.

Mange TV-seere kunne nok svært gjerne tenke seg å bytte ut sofaen med dykkerutstyr og oppleve dyrelivet med egne øyne. Simon Rogerson er redaktør for dykkermagasinet Scuba Magazine, og på oppdrag for The Times har han utarbeidet en liste over steder der du kan reise til og se dyrene uten å måtte jobbe for BBC.

Darwin, Galapagos

Hva: Hvalhai

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan: Avansert dykking

Å dykke med hvalhai, skal ifølge Rogerson være det ypperste man kan gjøre under vann. Foto: BBC Earth
Å dykke med hvalhai, skal ifølge Rogerson være det ypperste man kan gjøre under vann. Foto: BBC Earth

Galapagos er et av stedene der flere opptak er gjort til BBC-serien, av den enkle grunn at dyrelivet her er svært rikt og omfattende. De fantastiske bildene av hvalhaien er filmet utenfor øya Darwin, og dersom du vil oppleve verdens tørste fisk utenfor den nordligste av Galapagosøyene, må du ta turen hit mellom slutten av juni og september.

Eneste mulighet til å komme dit, er om bord på en av båtene som har løyve til å kunne ta med dykkere dit. Det stilles krav til god fysisk form, og du må ha minst 50 dykk loggført i boka di før du får hoppe i vannet. Ifølge Rogerson er det ingen dykkeropplevelser som kan overgå møtet med den enorme og fredelige hvalhaien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødehavet, Hurghada i Egypt

Hva: Delfiner

Hvordan: Snorkling

Delfiner surfer på bølgene. Foto: BBC Earth
Delfiner surfer på bølgene. Foto: BBC Earth

Blant sekvensene i første episode møter vi en familie med delfiner i Rødehavet, nærmere bestemt utenfor det egyptiske feriestedet Hurghada. Rogerson gjenkjenner korallrevet som går under navnet Sha’ab el Erg og hvor det er mulig for turister å dykke. Selv har han dykket ved revet fem ganger og blitt premiert med delfin-møter på tre av turene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du vil at delfinene skal holde seg rundt deg, kan Rogerson fortelle at de elsker det om hvis du synger i munnstykket ditt, svømmer opp og ned og gjør ablegøyer. Samtidig understreker han at man ikke skal strekke ut hånden ettersom dyrene ikke liker å bli rørt ved.

Les også: Opplevde dansende hai i nordnorsk fjord

Vengsøya og Andfjorden i Troms

Hva: Spekkhugger

Hvordan: Snorkling

Når spekkhoggere samler seg for et skikkelig herremåltid, får vi se et av de beste spetaklene i havet. Foto: BBC Earth

Spekkhuggere kalles gjerne for havets ulver, de er de største i delfinfamilien og med kombinasjonen styrke, størrelse, fart og oppfinnsomhet er de i stand til å jakte på og sette til livs digre hval. Likevel er det helt trygt å dykke blant disse svarte og hvite kjempene som gjerne bruker forskremte seler som ufrivillige badeballer før de gjør slutt på dem. Til dags dato er det ikke meldt om angrep på mennesker av spekkhoggere i det fri.

Du må smøre deg inn med solide doser tålmodighet og være en sikker svømmer. Dykking med spekkhuggere begrenser seg til de kalde og mørke månedene november til februar. Men, når du først får blikk-kontakt med en voksen spekkhuggerokse, glemmer du ifølge Rogerson hvor kaldt det er i vannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Tror flere villdyr vil trekke inn i byene våre i fremtiden

Det store barriererevet, Australia

Hva: Leppefisk

Hvordan: Enkel dykking

VIDEO: Filmcrewet fulgte leppefisken «Percy» i seks uker, og den ikke nølte med å vise hvordan den får åpnet muslingskall hjemme i «slottet» sitt.

Første episode av BBC-serien bød på en rekke scener med imponerende fisk og sjødyr, men det spørs om ikke den ukronede stjernen ble en leppefisk filmcrewet gav navnet «Percy». Leppefisk lever på Det store barriererevet utenfor Australia og er noe av en sjeldenhet i fiskeverden: De bruker nemlig verktøy for å knuse harde skalldyr.

For å kunne oppleve leppefisken, og de andre fargerike skapningene som holder til på verdens største korallrev, anbefaler Rogerson å ta en båt til Lizard Island utenfor Queensland. Dykking på Det store barriererevet er noe du kan gjøre uansett tid på året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skal redde verdens største rev med kjempesnegler

Penzance, Cornwall

Hva: Blåhai

Hvordan: Snorkling

Blåhai kan bli 3–4 m lang. Den er sjelden å finne i norske farvann. Foto: Mark Conlin/NMFS
Blåhai kan bli 3–4 m lang. Den er sjelden å finne i norske farvann. Foto: Mark Conlin/NMFS

Da ABC Nyheter tidligere snakket med frilansjournalist, dykkerinstruktør og undervannsfotograf Lill Haugen om å dykke blant haier, fortalte hun at mange er nervøse før de går i vannet. Men når dykkerne kommer opp i båten igjen etterpå, er stemningen en annen.

– Jeg har sett mange bli omvendt - de blir veldig glad i hai og ønsker å beskytte dyrene etter å ha opplevd dem på nært hold.

I «Big Blue»-episoden i «Blue Planet II» handler det om dyrene som lever ute på det åpne hav, og du kan komme tett på blåhai utenfor kysten av Vest-Cornwall der de jakter makrellstimer. Rogerson nevner blant annet selskapet RIB Logan som mellom juli og september tar med dykkere ut for å finne blåhaier. Han beskriver dykking med blåhaier som en nærmest terapeutisk opplevelse som anbefales alle som er trygge på snorkling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VIDEO: Denne klovnefisk-oppførselen er aldri blitt dokumentert tidligere.

VIDEO: En av de mest utrolige sekvensene i første episode av «Blue Planet II», var av tropiske rovfisker som jakter terner i vannskorpen utenfor Seychellene, nord for Madagaskar i Det indiske hav.

VIDEO:Teaser for naturfilmserien, med musikk av Hans Zimmer og Radiohead

Les også:

Ta en kikk på hva Marius fant på en strand på Bygdøy

Denne vesle tassen er bare tatt på stang en gang tidligere

Dyreverdenens beste fedre

Syv fristeder der du kommer tett på ville dyr

«Planet Earth II» gir økt salg av villmarksreiser

Jakten på mystiske monstre