Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

Sammen med to kamerater har Marius Fuglestad gjort det ingen nordmenn har gjort tidligere: Padlet Alaska på langs med kano på Yukon-elva. Men på et tidspunkt så det svært mørkt ut for ekspedisjonen.

Marius Fuglestad (25) fra Sandnes har dyrket natur og friluftsliv siden barndommen. Tidligere har han gått Norge på både tvers og langs, samt stått på toppen av verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro. I sommer gjennomførte han og to kamerater en imponerende bragd i en av verdens mest ufremkommelige villmarker.

– Vi er de første norske, og de yngste fra Skandinavia noensinne, til å padle hele Yukon-elva i sin helhet, gjennom det nordlige Canada og tvers gjennom hele Alaska på tvers. I tillegg er vi trolig de første i verden i moderne tid som padler tre stykker i felles kano gjennom hele elva i følge de bosatte og innfødte, forteller en glad Fuglestad til ABC Nyheter.

Første møte med bjørn

Villmarksekspedisjonen, som du har kunnet følge på MariusFuglestad.com, startet i nordlige Canada i Whitehorse. Målet for Marius, Ivan Sigmundsen (23) og Peter Gupta (24), var å padle Yukon River tvers over Alaska til elvas utspring ved Beringhavet i vest. Reisen tok 52 dager, og i løpet av sommeren tilbakela Marius, Ivan og Peter over 3.200 kilometer i kano. Det skulle bli et eventyr som inneholdt alt, inkludert møte med rovdyr.

– Ingen av oss hadde sett bjørn i vill natur før, og plutselig får vi øye på noe vi tror er en bever før vi innser at det er en svartbjørn som kommer svømmende. På det nærmeste var den vel fem meter foran oss.

– En av grunnene til at vi ønsket å ta denne turen, var for å oppleve dyrelivet så tett og i vill natur. Det første møtet var veldig spennende siden vi ikke hadde sett bjørn tidligere, men jeg tror nok vi hadde sett for oss at den skulle være større enn den faktisk var. Min største skrekk før avreise var å få bjørn inn i leiren, fordi det var den eneste gangen i løpet av døgnet der vi ikke hadde full kontroll på situasjonen. Men det slapp vi heldigvis å oppleve.

Les også: På tuk-tuk-eventyr i India

(Saken fortsetter under)

VIDEO: På tur gjennom Bjørneland fikk guttene se flere bjørner på nært hold, som denne unge svartbjørnen

Kjente adrenalinet slå inn

Et annet rovdyrmøte skulle bli mer dramatisk.

– Ivan fikk øye på en elgku som sto helt ute i strandkanten, og vi tenkte at vi skulle sikre oss et skikkelig elgmøte. Vi smyger oss forsiktig bort mot elgen, og for å få den nærmere Ivan og Peter slik at de kan få tatt et flott bilde, skiller jeg meg ut fra de andre for å lokke den mot dem, forteller Marius.

Så får han øye på noe han først tror er en elgkalv som dukker opp i skogholtet. Det viser seg å være en ulv, og den er ikke alene.

– Vi satte oss ned på huk for å vise at vi ikke utgjorde noen trussel. Så kommer det en ulv til, og enda en og enda en. Nå ser vi at det er kommet til minst ti-tolv ulver som rusler rundt i buskene. Pulsen var høy, jeg kjente adrenalinkicket slå inn av å komme så tett på en naturopplevelse som ulver på jakt.

Les også: USAs ti beste nasjonalparker

Beveget seg i halvsirkler

Elgkua benyttet guttas inntreden på arenaen til å springe vekk. Da begynte ulvene for alvor å rette fokus mot nordmennene. I en times tid beveger rovdyrene seg i halvsirkler rundt trioen. Flokkens alfahann bjeffer, grynter og uler for å markere seg. Se litt av møtet med ulvene øverst i saken

– Vi bestemte oss for at det nok kanskje var på tide å trekke oss vekk. Kvelden var begynt å mørkne og vi ville ikke risikere å utsette oss for en potensielt farlig situasjon dersom ulvene valgte å gå til angrep.

(Saken fortsetter under)

Guttene fikk øye på en elgku som sto i vannkanten. Det skulle det vise seg å skyldes en meget god grunn. Foto: Peter Lind Gupta

Da de beveget seg i retning kanoen, fulgte ulvene etter dem som skygger i buskene.

– Vi gikk langs vannkanten, og ulvene fulgte oss cirka tjue meter unna. Vi smalt av et skudd med hagla for å se om de reagerte og de forsvant raskt inn blant buskene. Men da vi holdt på med å trekke kanoen ut mot vannet, kom de frem igjen og begynte å ule og bjeffe mot oss, minnes Fuglestad før han fortsetter:

– Utfra raslingen og ulvekoret må det ha vært opp mot tretti ulver, noe vi fikk bekreftet av innfødte vi møtte noen dager senere. De fortalte oss at området der vi møtte dyrene er en del av et stort revir, og de mente vi hadde vært heldige.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

(Saken fortsetter under)

Til tross for litt småkrangling underveis, gikk turen stort sett rolig for seg. Foto: Peter Lind Gupta

– Jeg forberedte meg på det verste

Ulvemøtet kan høres ut som turens mest dramatiske øyeblikk. Men Marius er ikke i tvil om at det overgås av da de mistet kanoen. Det var begynt å blåse opp til storm om natten og om morgenen våknet Marius med en dårlig magefølelse.

– Da jeg gikk ut av teltet, så jeg at kanoen fløt hundre meter ut i elva. Nå stod det om to valg: Få tak i kanoen eller avslutte ekspedisjonen der og da.

De bestemmer seg for at Ivan og Peter skal svømme over til en fiskeleir på andre siden av elven for å få hjelp til å hente kanoen. Marius, som hakker tenner etter et mislykket redningsforsøk, blir igjen for å sikre at ikke teltet blåser bort.

Etter 1 time og 15 minutter ute i de meterhøye bølgene, blir guttene tatt av strømmen og ført hjelpeløst nedover og kroppstemperaturen synker raskt. Heldigvis har indianerne i fiskeleiren fått øye på dem og plukker opp guttene med båtene sine før de tar de med seg tilbake til leiren for varme og mat.

– Jeg lå i teltet og ventet i 8-9 timer uten å vite hvordan det var gått. Jeg forberedte meg på det verste og håpet på det beste. Så hørte jeg lyden av båtmotor og da jeg løp ut av teltet fikk jeg øye på en båt med kanoen vår og Ivan og Peter smilende i baugen. Etter dette dro vi alltid kanoen ti meter ekstra opp på land om kvelden.

Les også: Opplevde marerittet i villmarken – to ganger

– Stort sprang til norske forhold

Padleturen tok guttene forbi tettsteder som Kaltag, Holy Cross, St.Mary og Mountain Village der de kom i kontakt med indianere og inuitter som bor langs elven. Til ABC Nyheter forteller Marius at de underveis så det beste og det verste av livet til de innfødte.

– Enkelte byer er svært preget av slum og fattigdom, vi ble ofte tilbudt rus og narkotiske stoffer av folk i byene og vi så barn ned i femårsalderen som sto utenfor butikker og røykte hasj eller sigaretter. Det er et stort sprang til hva vi er vant med her hjemme i Norge. Samtidig forsøkte de å vise seg fra sin beste side, de smilte, var gjestmilde og vi ble alltid invitert med inn på mat.

16. august nådde trioen endelig frem til Barentshavet.

– Etter bare sett fjell og landskap i 52 dager, var det nesten uvirkelig å se havet. Det var stort å tenke på at vi, ifølge de bosatte og innfødte, var de første norske til å padle hele Yukon-elva. Det var store jubelscener, vi var enormt stolte av oss selv og det ble noen tårer underveis, innrømmer den ferske Alaska-fareren.

Les også: Ny øy dukket opp utenfor USA

(Saken fortsetter under)

Den siste uken var samtlige mektig lei av å padle. Foto: Peter Lind Gupta

– Ikke planlegg ned til minste detalj

Siden ingen av de tre eventyrerne hadde erfaring med padling fra tidligere, mener Marius at dette er en tur som alle kan gjennomføre hvis de bare vil det nok.

– Yukonelva er kategorisert som 2 av 5 i vanskelighetsgrad, det er kun to små stryk det tok ti sekunder å padle gjennom som var kategorisert som 3 eller 4. Mange steder er det god medstrøms, så det er en fin elv å gjøre en slik ekspedisjon eller en langtur på.

Ifølge Marius handler det egentlig bare om å bestemme seg for at dette skal man gjennomføre, sette en dato og bestille flybillett.

– Ikke å gå for mye inn i detaljer, men fokuser heller mer på sikkerhet og det du kan gjøre noe med underveis. Ellers er det egentlig bare å ta opplevelsen som den kommer og utfordringene på strak arm. Mitt inntrykk er at altfor mange sitter og planlegger det aller meste i detaljer, at de skal være der og der på det og det tidspunktet. Det er mye bedre å sette en start- og sluttdato, og så nyte turen underveis for alt den er verdt, avslutter eventyreren.

Les også:

Tilbake fra de døde

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Best i test: Telt til mange turer

Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer
Siste nytt
12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer
Populært