Meny

Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

Sammen med to kamerater har Marius Fuglestad gjort det ingen nordmenn har gjort tidligere: Padlet Alaska på langs med kano på Yukon-elva. Men på et tidspunkt så det svært mørkt ut for ekspedisjonen.

Marius Fuglestad (25) fra Sandnes har dyrket natur og friluftsliv siden barndommen. Tidligere har han gått Norge på både tvers og langs, samt stått på toppen av verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro. I sommer gjennomførte han og to kamerater en imponerende bragd i en av verdens mest ufremkommelige villmarker.

– Vi er de første norske, og de yngste fra Skandinavia noensinne, til å padle hele Yukon-elva i sin helhet, gjennom det nordlige Canada og tvers gjennom hele Alaska på tvers. I tillegg er vi trolig de første i verden i moderne tid som padler tre stykker i felles kano gjennom hele elva i følge de bosatte og innfødte, forteller en glad Fuglestad til ABC Nyheter.

Første møte med bjørn

Villmarksekspedisjonen, som du har kunnet følge på MariusFuglestad.com, startet i nordlige Canada i Whitehorse. Målet for Marius, Ivan Sigmundsen (23) og Peter Gupta (24), var å padle Yukon River tvers over Alaska til elvas utspring ved Beringhavet i vest. Reisen tok 52 dager, og i løpet av sommeren tilbakela Marius, Ivan og Peter over 3.200 kilometer i kano. Det skulle bli et eventyr som inneholdt alt, inkludert møte med rovdyr.

– Ingen av oss hadde sett bjørn i vill natur før, og plutselig får vi øye på noe vi tror er en bever før vi innser at det er en svartbjørn som kommer svømmende. På det nærmeste var den vel fem meter foran oss.

– En av grunnene til at vi ønsket å ta denne turen, var for å oppleve dyrelivet så tett og i vill natur. Det første møtet var veldig spennende siden vi ikke hadde sett bjørn tidligere, men jeg tror nok vi hadde sett for oss at den skulle være større enn den faktisk var. Min største skrekk før avreise var å få bjørn inn i leiren, fordi det var den eneste gangen i løpet av døgnet der vi ikke hadde full kontroll på situasjonen. Men det slapp vi heldigvis å oppleve.

Les også: På tuk-tuk-eventyr i India

(Saken fortsetter under)

VIDEO: På tur gjennom Bjørneland fikk guttene se flere bjørner på nært hold, som denne unge svartbjørnen

Kjente adrenalinet slå inn

Et annet rovdyrmøte skulle bli mer dramatisk.

– Ivan fikk øye på en elgku som sto helt ute i strandkanten, og vi tenkte at vi skulle sikre oss et skikkelig elgmøte. Vi smyger oss forsiktig bort mot elgen, og for å få den nærmere Ivan og Peter slik at de kan få tatt et flott bilde, skiller jeg meg ut fra de andre for å lokke den mot dem, forteller Marius.

Så får han øye på noe han først tror er en elgkalv som dukker opp i skogholtet. Det viser seg å være en ulv, og den er ikke alene.

– Vi satte oss ned på huk for å vise at vi ikke utgjorde noen trussel. Så kommer det en ulv til, og enda en og enda en. Nå ser vi at det er kommet til minst ti-tolv ulver som rusler rundt i buskene. Pulsen var høy, jeg kjente adrenalinkicket slå inn av å komme så tett på en naturopplevelse som ulver på jakt.

Les også: USAs ti beste nasjonalparker

Beveget seg i halvsirkler

Elgkua benyttet guttas inntreden på arenaen til å springe vekk. Da begynte ulvene for alvor å rette fokus mot nordmennene. I en times tid beveger rovdyrene seg i halvsirkler rundt trioen. Flokkens alfahann bjeffer, grynter og uler for å markere seg. Se litt av møtet med ulvene øverst i saken

– Vi bestemte oss for at det nok kanskje var på tide å trekke oss vekk. Kvelden var begynt å mørkne og vi ville ikke risikere å utsette oss for en potensielt farlig situasjon dersom ulvene valgte å gå til angrep.

(Saken fortsetter under)

Guttene fikk øye på en elgku som sto i vannkanten. Det skulle det vise seg å skyldes en meget god grunn. Foto: Peter Lind Gupta

Da de beveget seg i retning kanoen, fulgte ulvene etter dem som skygger i buskene.

– Vi gikk langs vannkanten, og ulvene fulgte oss cirka tjue meter unna. Vi smalt av et skudd med hagla for å se om de reagerte og de forsvant raskt inn blant buskene. Men da vi holdt på med å trekke kanoen ut mot vannet, kom de frem igjen og begynte å ule og bjeffe mot oss, minnes Fuglestad før han fortsetter:

– Utfra raslingen og ulvekoret må det ha vært opp mot tretti ulver, noe vi fikk bekreftet av innfødte vi møtte noen dager senere. De fortalte oss at området der vi møtte dyrene er en del av et stort revir, og de mente vi hadde vært heldige.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

(Saken fortsetter under)

Til tross for litt småkrangling underveis, gikk turen stort sett rolig for seg. Foto: Peter Lind Gupta

– Jeg forberedte meg på det verste

Ulvemøtet kan høres ut som turens mest dramatiske øyeblikk. Men Marius er ikke i tvil om at det overgås av da de mistet kanoen. Det var begynt å blåse opp til storm om natten og om morgenen våknet Marius med en dårlig magefølelse.

– Da jeg gikk ut av teltet, så jeg at kanoen fløt hundre meter ut i elva. Nå stod det om to valg: Få tak i kanoen eller avslutte ekspedisjonen der og da.

De bestemmer seg for at Ivan og Peter skal svømme over til en fiskeleir på andre siden av elven for å få hjelp til å hente kanoen. Marius, som hakker tenner etter et mislykket redningsforsøk, blir igjen for å sikre at ikke teltet blåser bort.

Etter 1 time og 15 minutter ute i de meterhøye bølgene, blir guttene tatt av strømmen og ført hjelpeløst nedover og kroppstemperaturen synker raskt. Heldigvis har indianerne i fiskeleiren fått øye på dem og plukker opp guttene med båtene sine før de tar de med seg tilbake til leiren for varme og mat.

– Jeg lå i teltet og ventet i 8-9 timer uten å vite hvordan det var gått. Jeg forberedte meg på det verste og håpet på det beste. Så hørte jeg lyden av båtmotor og da jeg løp ut av teltet fikk jeg øye på en båt med kanoen vår og Ivan og Peter smilende i baugen. Etter dette dro vi alltid kanoen ti meter ekstra opp på land om kvelden.

Les også: Opplevde marerittet i villmarken – to ganger

– Stort sprang til norske forhold

Padleturen tok guttene forbi tettsteder som Kaltag, Holy Cross, St.Mary og Mountain Village der de kom i kontakt med indianere og inuitter som bor langs elven. Til ABC Nyheter forteller Marius at de underveis så det beste og det verste av livet til de innfødte.

– Enkelte byer er svært preget av slum og fattigdom, vi ble ofte tilbudt rus og narkotiske stoffer av folk i byene og vi så barn ned i femårsalderen som sto utenfor butikker og røykte hasj eller sigaretter. Det er et stort sprang til hva vi er vant med her hjemme i Norge. Samtidig forsøkte de å vise seg fra sin beste side, de smilte, var gjestmilde og vi ble alltid invitert med inn på mat.

16. august nådde trioen endelig frem til Barentshavet.

– Etter bare sett fjell og landskap i 52 dager, var det nesten uvirkelig å se havet. Det var stort å tenke på at vi, ifølge de bosatte og innfødte, var de første norske til å padle hele Yukon-elva. Det var store jubelscener, vi var enormt stolte av oss selv og det ble noen tårer underveis, innrømmer den ferske Alaska-fareren.

Les også: Ny øy dukket opp utenfor USA

(Saken fortsetter under)

Den siste uken var samtlige mektig lei av å padle. Foto: Peter Lind Gupta

– Ikke planlegg ned til minste detalj

Siden ingen av de tre eventyrerne hadde erfaring med padling fra tidligere, mener Marius at dette er en tur som alle kan gjennomføre hvis de bare vil det nok.

– Yukonelva er kategorisert som 2 av 5 i vanskelighetsgrad, det er kun to små stryk det tok ti sekunder å padle gjennom som var kategorisert som 3 eller 4. Mange steder er det god medstrøms, så det er en fin elv å gjøre en slik ekspedisjon eller en langtur på.

Ifølge Marius handler det egentlig bare om å bestemme seg for at dette skal man gjennomføre, sette en dato og bestille flybillett.

– Ikke å gå for mye inn i detaljer, men fokuser heller mer på sikkerhet og det du kan gjøre noe med underveis. Ellers er det egentlig bare å ta opplevelsen som den kommer og utfordringene på strak arm. Mitt inntrykk er at altfor mange sitter og planlegger det aller meste i detaljer, at de skal være der og der på det og det tidspunktet. Det er mye bedre å sette en start- og sluttdato, og så nyte turen underveis for alt den er verdt, avslutter eventyreren.

Les også:

Tilbake fra de døde

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Best i test: Telt til mange turer

Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:08 Enighet om ny, rød, regjering i Danmark01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Siste nytt
02:08VerdenEnighet om ny, rød, regjering i Danmark01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41PolitikkMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Populært