Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

Sammen med to kamerater har Marius Fuglestad gjort det ingen nordmenn har gjort tidligere: Padlet Alaska på langs med kano på Yukon-elva. Men på et tidspunkt så det svært mørkt ut for ekspedisjonen.

Marius Fuglestad (25) fra Sandnes har dyrket natur og friluftsliv siden barndommen. Tidligere har han gått Norge på både tvers og langs, samt stått på toppen av verdens høyeste frittstående fjell, Kilimanjaro. I sommer gjennomførte han og to kamerater en imponerende bragd i en av verdens mest ufremkommelige villmarker.

– Vi er de første norske, og de yngste fra Skandinavia noensinne, til å padle hele Yukon-elva i sin helhet, gjennom det nordlige Canada og tvers gjennom hele Alaska på tvers. I tillegg er vi trolig de første i verden i moderne tid som padler tre stykker i felles kano gjennom hele elva i følge de bosatte og innfødte, forteller en glad Fuglestad til ABC Nyheter.

Første møte med bjørn

Villmarksekspedisjonen, som du har kunnet følge på MariusFuglestad.com, startet i nordlige Canada i Whitehorse. Målet for Marius, Ivan Sigmundsen (23) og Peter Gupta (24), var å padle Yukon River tvers over Alaska til elvas utspring ved Beringhavet i vest. Reisen tok 52 dager, og i løpet av sommeren tilbakela Marius, Ivan og Peter over 3.200 kilometer i kano. Det skulle bli et eventyr som inneholdt alt, inkludert møte med rovdyr.

– Ingen av oss hadde sett bjørn i vill natur før, og plutselig får vi øye på noe vi tror er en bever før vi innser at det er en svartbjørn som kommer svømmende. På det nærmeste var den vel fem meter foran oss.

– En av grunnene til at vi ønsket å ta denne turen, var for å oppleve dyrelivet så tett og i vill natur. Det første møtet var veldig spennende siden vi ikke hadde sett bjørn tidligere, men jeg tror nok vi hadde sett for oss at den skulle være større enn den faktisk var. Min største skrekk før avreise var å få bjørn inn i leiren, fordi det var den eneste gangen i løpet av døgnet der vi ikke hadde full kontroll på situasjonen. Men det slapp vi heldigvis å oppleve.

Les også: På tuk-tuk-eventyr i India

(Saken fortsetter under)

VIDEO: På tur gjennom Bjørneland fikk guttene se flere bjørner på nært hold, som denne unge svartbjørnen

Kjente adrenalinet slå inn

Et annet rovdyrmøte skulle bli mer dramatisk.

– Ivan fikk øye på en elgku som sto helt ute i strandkanten, og vi tenkte at vi skulle sikre oss et skikkelig elgmøte. Vi smyger oss forsiktig bort mot elgen, og for å få den nærmere Ivan og Peter slik at de kan få tatt et flott bilde, skiller jeg meg ut fra de andre for å lokke den mot dem, forteller Marius.

Så får han øye på noe han først tror er en elgkalv som dukker opp i skogholtet. Det viser seg å være en ulv, og den er ikke alene.

– Vi satte oss ned på huk for å vise at vi ikke utgjorde noen trussel. Så kommer det en ulv til, og enda en og enda en. Nå ser vi at det er kommet til minst ti-tolv ulver som rusler rundt i buskene. Pulsen var høy, jeg kjente adrenalinkicket slå inn av å komme så tett på en naturopplevelse som ulver på jakt.

Les også: USAs ti beste nasjonalparker

Beveget seg i halvsirkler

Elgkua benyttet guttas inntreden på arenaen til å springe vekk. Da begynte ulvene for alvor å rette fokus mot nordmennene. I en times tid beveger rovdyrene seg i halvsirkler rundt trioen. Flokkens alfahann bjeffer, grynter og uler for å markere seg. Se litt av møtet med ulvene øverst i saken

– Vi bestemte oss for at det nok kanskje var på tide å trekke oss vekk. Kvelden var begynt å mørkne og vi ville ikke risikere å utsette oss for en potensielt farlig situasjon dersom ulvene valgte å gå til angrep.

(Saken fortsetter under)

Guttene fikk øye på en elgku som sto i vannkanten. Det skulle det vise seg å skyldes en meget god grunn. Foto: Peter Lind Gupta

Da de beveget seg i retning kanoen, fulgte ulvene etter dem som skygger i buskene.

– Vi gikk langs vannkanten, og ulvene fulgte oss cirka tjue meter unna. Vi smalt av et skudd med hagla for å se om de reagerte og de forsvant raskt inn blant buskene. Men da vi holdt på med å trekke kanoen ut mot vannet, kom de frem igjen og begynte å ule og bjeffe mot oss, minnes Fuglestad før han fortsetter:

– Utfra raslingen og ulvekoret må det ha vært opp mot tretti ulver, noe vi fikk bekreftet av innfødte vi møtte noen dager senere. De fortalte oss at området der vi møtte dyrene er en del av et stort revir, og de mente vi hadde vært heldige.

Les også: 12 måneder i 12 amerikanske delstater

(Saken fortsetter under)

Til tross for litt småkrangling underveis, gikk turen stort sett rolig for seg. Foto: Peter Lind Gupta

– Jeg forberedte meg på det verste

Ulvemøtet kan høres ut som turens mest dramatiske øyeblikk. Men Marius er ikke i tvil om at det overgås av da de mistet kanoen. Det var begynt å blåse opp til storm om natten og om morgenen våknet Marius med en dårlig magefølelse.

– Da jeg gikk ut av teltet, så jeg at kanoen fløt hundre meter ut i elva. Nå stod det om to valg: Få tak i kanoen eller avslutte ekspedisjonen der og da.

De bestemmer seg for at Ivan og Peter skal svømme over til en fiskeleir på andre siden av elven for å få hjelp til å hente kanoen. Marius, som hakker tenner etter et mislykket redningsforsøk, blir igjen for å sikre at ikke teltet blåser bort.

Etter 1 time og 15 minutter ute i de meterhøye bølgene, blir guttene tatt av strømmen og ført hjelpeløst nedover og kroppstemperaturen synker raskt. Heldigvis har indianerne i fiskeleiren fått øye på dem og plukker opp guttene med båtene sine før de tar de med seg tilbake til leiren for varme og mat.

– Jeg lå i teltet og ventet i 8-9 timer uten å vite hvordan det var gått. Jeg forberedte meg på det verste og håpet på det beste. Så hørte jeg lyden av båtmotor og da jeg løp ut av teltet fikk jeg øye på en båt med kanoen vår og Ivan og Peter smilende i baugen. Etter dette dro vi alltid kanoen ti meter ekstra opp på land om kvelden.

Les også: Opplevde marerittet i villmarken – to ganger

– Stort sprang til norske forhold

Padleturen tok guttene forbi tettsteder som Kaltag, Holy Cross, St.Mary og Mountain Village der de kom i kontakt med indianere og inuitter som bor langs elven. Til ABC Nyheter forteller Marius at de underveis så det beste og det verste av livet til de innfødte.

– Enkelte byer er svært preget av slum og fattigdom, vi ble ofte tilbudt rus og narkotiske stoffer av folk i byene og vi så barn ned i femårsalderen som sto utenfor butikker og røykte hasj eller sigaretter. Det er et stort sprang til hva vi er vant med her hjemme i Norge. Samtidig forsøkte de å vise seg fra sin beste side, de smilte, var gjestmilde og vi ble alltid invitert med inn på mat.

16. august nådde trioen endelig frem til Barentshavet.

– Etter bare sett fjell og landskap i 52 dager, var det nesten uvirkelig å se havet. Det var stort å tenke på at vi, ifølge de bosatte og innfødte, var de første norske til å padle hele Yukon-elva. Det var store jubelscener, vi var enormt stolte av oss selv og det ble noen tårer underveis, innrømmer den ferske Alaska-fareren.

Les også: Ny øy dukket opp utenfor USA

(Saken fortsetter under)

Den siste uken var samtlige mektig lei av å padle. Foto: Peter Lind Gupta

– Ikke planlegg ned til minste detalj

Siden ingen av de tre eventyrerne hadde erfaring med padling fra tidligere, mener Marius at dette er en tur som alle kan gjennomføre hvis de bare vil det nok.

– Yukonelva er kategorisert som 2 av 5 i vanskelighetsgrad, det er kun to små stryk det tok ti sekunder å padle gjennom som var kategorisert som 3 eller 4. Mange steder er det god medstrøms, så det er en fin elv å gjøre en slik ekspedisjon eller en langtur på.

Ifølge Marius handler det egentlig bare om å bestemme seg for at dette skal man gjennomføre, sette en dato og bestille flybillett.

– Ikke å gå for mye inn i detaljer, men fokuser heller mer på sikkerhet og det du kan gjøre noe med underveis. Ellers er det egentlig bare å ta opplevelsen som den kommer og utfordringene på strak arm. Mitt inntrykk er at altfor mange sitter og planlegger det aller meste i detaljer, at de skal være der og der på det og det tidspunktet. Det er mye bedre å sette en start- og sluttdato, og så nyte turen underveis for alt den er verdt, avslutter eventyreren.

Les også:

Tilbake fra de døde

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Best i test: Telt til mange turer

Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver
Siste nytt
21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver
Populært