– Barcelona kommer fortsatt til å være et populært reisemål for nordmenn

Det hersket sjokk og vantro i den populære gaten La Rambla i Barcelona torsdag kveld etter en varebil kjørte inn i folkemengden med dødelige følger. Foto: Reuters
Det hersket sjokk og vantro i den populære gaten La Rambla i Barcelona torsdag kveld etter en varebil kjørte inn i folkemengden med dødelige følger. Foto: Reuters

Reiselivsbransjen tror ikke den spanske millionbyen vil miste status som populært reisemål etter terrorangrepet mot Barcelonas populære gate La Rambla.

Fakta om terrorangrepene i Spania

Spania ble torsdag og natt til fredag utsatt for to bilangrep i byene Barcelona og Cambrils.

* Ved 17-tiden torsdag kjørte en varebil inn i folkemengden på hovedgaten Las Ramblas i Barcelona i Spania.

* Om kvelden bekrefter myndighetene i Catalonia at 13 personer er drept og 80 er skadd.

* To personer er pågrepet, men den antatte sjåføren er på frifot. I tillegg skal en person være skutt og drept av politiet.

* IS hevder å stå bak angrepet.

* Ved 1.30-tiden fredag opplyser politiet at de er i gang med en aksjon mot et mulig terrorangrep i Cambrils, omtrent 100 kilometer sørvest for Barcelona.

* Senere blir det bekreftet at fem personer ble skutt og drept av politiet etter å ha forsøkt å kopiere angrepet i Barcelona. De drepte hadde bombebelter med seg.

* Seks personer ble skadd i angrepet. En politimann er lettere skadd.

* Politiet undersøker om gjerningsmennene i Cambrils hadde bombebelter på seg. De jobber ut fra en teori om at det er en sammenheng mellom de to angrepene.

* En eksplosjon rundt 200 kilometer sørvest for Barcelona settes også i sammenheng med angrepet i Barcelona. Beboerne mistenkes for å ha forsøke å lage en bombe med gassflasker.

* Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepene.

* Det er minst 18 nasjonaliteter blant de drepte og sårede, inkludert personer fra Spania, Frankrike, Tyskland, Nederland, Algerie, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungarn, Peru, Romania, Irland, Hellas, Cuba, Makedonia, Italia og Kina.

(Kilde: NTB)

Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig hos reiselivsoperatøren TUI, forteller til ABC Nyheter at de har noen få kunder i Barcelona akkurat nå. Selskapet har sendt nordmennene informasjon om at de er tilgjengelig hvis de skulle trenge noe.

– Vi har også oppfordret de til å kontakte sine nærmeste. Det viktigste for oss er å sørge for at de har det bra etter forholdene og bistå hvis nødvendig. Utover det så følger vi med på situasjonen videre. Skulle noe skje som berører våre gjester vil de bli kontaktet direkte.

– Hvilke råd har dere til nordmenn som allerede befinner seg i Barcelona og de som står på tampen til å skulle reise dit?

– Til de som nå befinner seg i Barcelona er mitt beste råd å følge med på nyhetene og følg oppfordring fra lokale myndigheter, ta kontakt med dine nærmeste her hjemme og dersom man trenger hotell eller hjelp med noe annet så ikke nøl med å ta kontakt med reiseselskapet eller forsikringsselskapet ditt. Vi er her for å hjelpe deg. Og de som skal reise vil jeg også oppfordre til å følge med på nyhetene og ring oss hvis du har spørsmål.
Les også: To angrep i Spania – 13 drept

Tror salget vil ta seg opp på normalt nivå

Kommunikasjonsdirektør i Ving, Tonje Løkaas Fossum, forteller at de har tatt kontakt med sine gjester i Barcelona, både med informasjon via SMS og direkte telefon.

– Har dere opplevd noen avbestillinger som følge av dagens hendelser?

– Nei, per nå har vi ikke fått noen avbestillinger til Barcelona, sier Løkaas Fossum til ABC Nyheter.

Erfaringsmesig tror hun salget av reiser til Barcelona vil stoppe opp eller bremse noe de første dagene.

– Men så vil sannsynligvis salget ta seg opp på normalt nivå. Dette har vi sett etter lignende hendelser i både London, Paris, Nice og Stockholm. Vi tror at Barcelona fortsatt kommer til å være et populært reisemål for nordmenn fremover.

Les også: Reiseforsikring dekker hjemreise for norske turister i Barcelona

(Saken fortsetter under)

Las Ramblas i Barcelona slik vi er vant til å se gaten med sitt sydende liv, her fotografert 16. august 2015. Foto: Reuters/Albert Gea
Las Ramblas i Barcelona slik vi er vant til å se gaten med sitt sydende liv, her fotografert 16. august 2015. Foto: Reuters/Albert Gea

– Ingen skal grue seg til å reise på ferie

PR- og kommunikasjonsansvarlig i Apollo Reiser, Beatriz Rivera, forteller selskapet som turoperatør alltid følger UDs reiseråd. Så lenge UD ikke endrer råd er det vanlige av- og ombestillingsregler som gjelder.

– Men vi oppfordrer alle våre reisende som har senere hjemreisedatoer eller som har bestilt reise til Barcelona med avreise de nærmeste dagene, om å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt og med oss dersom de har spørsmål. Ingen skal grue seg til å reise på ferie med Apollo, så ta gjerne kontakt – så skal vi hjelpe til og bidra med det vi kan.

Hittil har selskapet mottatt avbestillinger fra reisende med avreise ut i dag fredag.

– Det har vi selvfølgelig full forståelse for. Om reiselysten fremover vil preges av gårsdagens hendelse er derimot for tidlig å si ennå. Til Nice og Paris merket vi en solid nedgang ganske umiddelbart, men ikke til eksempelvis London. Barcelona er jo en kjempepopulær by blant nordmenn, særlig på våren og høsten, sier Rivera før hun fortsetter:

– Forhåpentligvis klarer byen å reise seg raskt – ikke bare som reisemål, men også som den sterke, stolte og varme hjembyen Barcelona er for så utallig mange spanjoler.

Les også:

Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Norske solturister skifter ut Kanariøyene med Østen

Her leier du billigst og dyrest i Spania

Personvernpolicy