Meny

USA teller ned til total solformørkelse fra kyst til kyst

FRA VEST TIL ØST: Her kan du se banen den totale solformørkelsen tar på tvers av USA, og hvilke delstater/byer som kan gi deg den beste opplevelsen.
FRA VEST TIL ØST: Her kan du se banen den totale solformørkelsen tar på tvers av USA, og hvilke delstater/byer som kan gi deg den beste opplevelsen.
Dagslys blir til tussmørke, stjernene kommer frem på himmelen og temperaturene vil gli nedover mot minustegnet. Nå advarer turistmyndigheter mot potensielt trafikkaos når lyset forsvinner over flere amerikanske byer.

Hva må til?

Totale solformørkelser er sjeldne og flere forhold må sammenfalle for at dette skal skje:

  1. Det må være nymåne
  2. Månen må være nær måneknutene. Måneknutene er punktene der månens bane rundt jordkloden krysser ekliptikken (jordas bane rundt sola).
  3. Sola-månen-jorda må stå i en rett linje
  4. Månen må være nær perigeum, dvs. nærmest mulig jorda. Ettersom månens bane rundt jorda er elliptisk, er det ett punkt som er nærmest jorda – perigeum – og ett som er lengst fra, apogeum.

Kilde: Time and Date

Hvis du fremdeles har litt ferie til gode og kunne tenke deg å oppleve et himmelfenomen av den riktig sjeldne sorten, så er USA reisemålet for deg. Mandag 21. august blir nemlig  Amerikas forente stater åsted for en total solformørkelse som vandrer USA på tvers fra vestkyst til østkyst.

Kort fortalt inntreffer en total solformørkelse når månen kommer mellom sola og jordkloden og skygger for solstrålene, slik at det blir helt mørkt.

Den totale solformørkelsen kan kun oppleves dersom du befinner deg innenfor et relativt smalt belte fra vest- til østkysten og er cirka 145 kilometer bredt. I resten av Nord-Amerika og deler av Sør-Amerika vil man måtte nøye seg med delvis formørkelse.

Befinner du deg derimot innenfor beltet, vil du kunne oppleve at dagslyset forvandles til stummende mørke i flere minutter. Stjernene vil titte frem på himmelen, og temperaturen vil komme til å synke nedover.

Les også:   NASA filmet sjeldent fenomen i verdensrommet

Banen, som er kalt «The Path of Totality», starter i Stillehavet nord for Hawaii for deretter å gå i land langs kysten av Oregon klokken 10:15 lokal tid. Derfra glir månens skygge videre mot øst til Salem, Oregons hovedstad og den største byen i beltet.

Rundt om i Madras, Oregon henger det plakater som informerer om forestående solformørkelse og hvor du kan få skaffet deg korrekte bilder til å se fenomenet. Foto: AP Photo/Gillian Flaccus
Rundt om i Madras, Oregon henger det plakater som informerer om forestående solformørkelse og hvor du kan få skaffet deg korrekte bilder til å se fenomenet. Foto: AP Photo/Gillian Flaccus

Ferden går så over byene Madras, Mitchell, John Day og Baker City. Men på grunn av månens hurtige bevegelser rundt om på jorden, vil skyggen ha krysset hele Oregon på knappe 12 minutter.

I en pressemelding skriver Travel Oregon at det forventes at tusenvis av mennesker vil feire det cirka to minutter lange tussmørket. De advarer derfor om sterkt trafikkerte veier inn til byene som blir mørklagt.

Etter Oregon står delstatene Idaho, Wyoming, Nebraska, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky og Tennessee for tur. Georgia, Nord- og Sør-Carolina blir siste stopp på det nordamerikanske kontinentet før formørkelsen avsluttes ute i Atlanterhavet.

En bitteliten flik av en delvis solformørkelse kan ifølge Time and date bli synlig helt sør i Norge klokka 20:38, og du kan få med deg en litt større delvis formørkelse i helt vest i Europa, alt med værforbehold.

Neste totale solformørkelse inntreffer 2. juli 2019, og da er Argentina og Chile stedet å befinne seg.

VIDEO: Ekte solmagi fra Svalbard - opplev den mektige solformørkelsen som inntraff i 2015

Les også:   Lokker med stjernekikking før det kan være for sent

Reise
Populært