– Noen vil nå toppen i bikini og slippers

<p>Turistguider og parkeringsverter forsøker å gi råd til turister før de bestiger Gaustatoppen.</p>
Turistguider og parkeringsverter forsøker å gi råd til turister før de bestiger Gaustatoppen. Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

Mange forsøker å nå Gaustatoppen i Telemark, men ikke alle er kledd for anledningen.

I overkant av 100.000 vil besøke Gaustatoppen i løpet av året, og på en god dag kan 3000 mennesker nå de fem kilometerne opp til toppen.

Både norske og utenlandske turister besøker Telemarks mest populære turistmål. De kommunale parkeringsvertene på Gaustatoppen må både dirigere biler og gi råd om bekledning til fotturistene, skriver NRK.

Mange er dårlig kledd

– Noen kommer i badeshorts, bikini og slippers, andre vil gå opp steinura i flate sommersko. Da spør vi om de ikke har med seg bedre klær til fjells. Vi forteller at fotturen opp tar minst to timer, og at de beveger seg fra 1170 meter over havet til 1883 meters høyde, sier parkeringsvert og turistguide Rebecca Sandeengen til NRK.

Prosjektleder for «Innfallsport Gaustatoppen» Håvard Lurås sier at selv om parkeringsvertene ikke har myndighet til å stoppe fotturistene, gjør de en viktig jobb når de sjekker utstyret.

– Kan vi greie å hindre unødvendige redningsaksjoner ved Gaustatoppen, så er mye spart. Ikke minst for redningsmannskapene som blir kalt ut fordi folk ikke tar hensyn til forholdene i fjellet, sier Lurås til NRK.

Flere steder i Norge

Lignende tiltak har blitt satt iverksatt andre steder i den norske fjellheimen, og på Trolltunga forbereder frivillige i Røde Kors seg på en travel sommer.

– Det blir garantert ikke færre aksjoner i år. Folk er generelt altfor dårlig forberedt. De går seg tomme og har ikke med proviant eller riktig utstyr, sier korpsleder Knut Atle Øyre i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps til NTB.

Les også:

Fjellvakter skal passe på Trolltunga-turister

Bygd i Rogaland oversvømmes av turister på villspor

CNN: – Norge har det vakreste naturlige underverket

Personvernpolicy