Meny

Naturperle i Lofoten bekymrer kommunen:

– Jeg tror ikke folk forstår hvor farlig det er

Stien opp Reinebringen i Lofoten er slitt, bratt og glatt. Men utsikten og naturoppevelsen gjør at turistene trosser farene. Foto: Wikimedia Commons/Svein-Magne Tunli - tunliweb.no
Stien opp Reinebringen i Moskenes i Lofoten bekymrer kommunen, men turistene trosser advarslene. Så langt har nesten 7000 besteget fjellet. 

Stien opp fjellet omtales som direkte farlig. Med løse steiner, glatt terreng og bratte partier er det livsfarlig å bestige Reinebringen. De siste sju årene har fire mennesker mistet livet under ferdsel opp fjellet. 

Kommunen har siden i fjor jobbet med å bygge trapp opp fjellsiden. Tidligere i år bestilte kommunen skilt påskrevet «byggeplass og adgang forbudt», men turistene klarer rett og slett ikke å la være. 

FARLIG: Store skader etter et steinras fra Reinebringen i 2004. Foto: Knut Ivar Johansen / NTB scanpix

Mellom 21. juni og 17. juli passerte 6703 personer tellemaskinen som er satt opp ved stien til Reinebringen. Det skriver lokalavisen Lofotposten.

Tallene bekymrer kommunen.

– Nesten 3000 flere enn for to år siden er en ganske formidabel økning, sier Ninette Johansen, koordinator for reiseliv, kultur og folkehelse i Moskenes kommune til avisen. 

– Virker som tiltrekningskraften blir større dess mer vi advarer

Johansen sier til NRK at det virker som advarslene virker mot sin hensikt.

– Det virker som tiltrekningskraften blir større dess mer vi advarer. Jeg tror ikke folk forstår hvor farlig det er. Mange sier at de er erfarne turgåere, men fjellet er like farlig da, sier hun. 

Bakgrunn:  Farlig turistperle stenges av kommunen

Fjellet rager 448 meter over havet og det svært populære fiskeværet Reine. 

Det pågår for tiden innsamlingsaksjon for å tilrettelegge fjellsiden for trygg ferdsel.

Kan ikke forby ferdsel

Ifølge friluftsloven paragraf 2 kan alle ferdes til fots i utmark hele året, så lenge det skjer "hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet".

Det eneste kommunen kan forby er ferdsel med hest, kjelke eller sykkel, men da må forbudet godkjennes av fylkesmannen.

– Vi har ikke anledning til å stenge av. Det eneste vi kan gjøre er advare mot å gå der. Folk velger selv hva de vil gjøre, sier ordfører i Moskenes kommune, Lillian Rasmussen, til NRK. 

SE VIDEO AV REINEBRINGEN: Turist løp langs stupet på det forbudte Lofoten-fjellet

Reise
Populært