Ekstremsportutøver surfet på hellig maya-vann

Mayaindianerne trodde cenotene var inngangsporten til underverden. Nå har mexikanske ekstremsportutøvere tatt noen mildt sagt unike grottebilder.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gikk det da «Jenta som kan gå på vannet» besøkte Yucatáns underjordiske cenoter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år kommer turister for å oppleve Yucatáns eventyrlig øyverden av småøyer, atoller og fargerike korallrev. Halvøya skiller Det karibiske hav fra Mexigolfen som et stort, flatt og frodig skjold av kalkstein, og i tillegg til nydelige karibiske strender kan du besøke de imponerende maya-ruinbyene Chickén Itzá og Uxmal.

Men for Larissa Morales, også kjent om «Jenta som kan gå på vannet», var det helt andre omgivelser som lokket. Morales har skapt seg et navn innenfor wakeboarding og slo seg sammen med fotograf Mauricio Ramos da han presenterte henne for «The Inframundo Project» der målet for reisen var halvøyas hellige cenoter.

Les også: Arkeologer gravde fram aztekertempel i Mexico by

En cenote er ifølge Wikipedia et synkehull fylt med grunnvann og de er spesielt vanlige på Yucatánhalvøya. Mange cenoter er bundet sammen av underjordiske hulesystemer som på det lengste kan strekke seg over 100 kilometer. For mayaene var cenoter porten til livet etter døden, samtidig som de tjente som viktige drikkevannskilder for tørste indianere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Foto: Mauricio Ramos/Red Bull Content Pool

Sammen med Ramos utforsket Morales de vakre hulesjøene med føttene godt plantet på wakeboardet.

– Å gjøre en fotoshoot inne i en cenote er utfordrende på grunn av lyssettingen, men det er dette som lokker meg og gjør meg ekstra engasjert, forteller Ramos i videoen som du kan se øverst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Ramos representerer Yucatán-halvøya en av Mexicos viktigste naturskatter.

– Det finnes over 5.000 cenoter her, noen av dem er helt unike. Dette er fremdeles en uoppdaget verden, sier den erfarne fotografen som får støtte av Larissa Morales:

– Cenotene er hellige steder, og jeg kan knapt tro det jeg ser mens jeg står på wakeboard. Jeg føler samtdig stor glede over å kunne promotere maya-kultur og jeg opplever at folk ønsker å vite mer om disse stedene.

Les også:

Honduras starter jakten på forsvunnet «hvit by»

Kroatia skal bygge bro rundt Bosnia

Vi reiser til Spania, men drømmer om paradisøy

Makabre minner fra fortidens Wien