Bygger hotell for 3 milliarder

16 hotellbygg og flere idrettshaller og konferansebygg er nå under bygging i Vestfold. De åpnes fortløpende og i 2021 er alt ferdig. Foto: Oliver Orskaug
16 hotellbygg og flere idrettshaller og konferansebygg er nå under bygging i Vestfold. De åpnes fortløpende og i 2021 er alt ferdig. Foto: Oliver Orskaug

Om syv år skal Oslo Convention Center omsette for en halv milliard. I går åpnet første del av utbyggingen og hotell-veteran Roar Ingdal kunne annonsere at mesterbokseren Cecilia Brækhus er med på laget.

Roar Ingdal (49) har jobbet i reiselivsindustrien i snart 27 år, men oppgaven han nå har tatt på seg er av en helt annen dimensjon enn hva han tidligere har vært med på.

I fjor, mens han var adm. direktør i First Hotels, ble han kontaktet av et rekrutteringsbyrå som var på jakt etter en arbeidende styreformann som kunne lede arbeidet med å bygge Nord-Europas største kongress- og konferanseanlegg for Oslofjorden Convention Center. Selv om han gikk løs på oppgaven fra nyttår, var arbeidet med å realisere planene allerede godt i gang.

Innerst i Melsombukta, mellom Tønsberg og Sandefjord i Vestfold, reiser 16 store hotellbygg seg. De er alle tegnet av arkitekt Niels Torp. I 2021 skal 1600 hotelleiligheter stå ferdig. Tre milliarder kroner er budsjettet, som finansieres med lån på rundt 1,4 milliarder.

Utbygger er menigheten Brunstad Christian Church, kjent som Smiths venner. De har eid eiendommen siden midten av 50-tallet, og først ble den brukt som et samlingssted for medlemmene i menigheten. Men gjennom årenes løp har stedet vokst, både i antall sengeplasser og konferansekapasitet, og man startet utleie av stedet til andre for å dekke egne kostnader.

Frikoblet menigheten

I dag kan stedet huse over 6.000 mennesker. Antallet blir nesten doblet når utbyggingen som Ingdal leder er ferdig. Han har ingen tilknytning til menigheten, og den blander seg ikke inn i hvordan han vil utvikle og drive stedet.

Cecilia Brækhus arrangerer et stort internasjonalt boksestevne i Oslo Convention Center i oktober. Det gir styreformann Roar Ingdal mye PR for konferanseanlegget. Foto: Oliver Orskaug
Cecilia Brækhus arrangerer et stort internasjonalt boksestevne i Oslo Convention Center i oktober. Det gir styreformann Roar Ingdal mye PR for konferanseanlegget. Foto: Oliver Orskaug

– Det skal skje på rene kommersielle vilkår. Vi skal konkurrere med andre som driver kurs- og konferansevirksomhet i Norge. Hadde jeg ikke kunnet gjøre det, så hadde jeg nok heller ikke sagt ja til jobben, sier han.

Det betyr at det blir restauranter og barer som serverer alkohol på anlegget, og allerede 21. oktober inviterer Cecilia Brækhus til internasjonalt boksestevne i menighetens største konferansesal. Der man før har vært samlet til forkynnelse, bønn, allsang og hallelujarop, blir det nå proffboksing med svette, muskler og jublende tilskuere rundt ringen.

Cecilia Brækhus kjenner området godt siden hun bokset som amatør i Tønsberg, bare noen kilometer lenger nord.

– Å bokse her blir kjempemoro. Med den rammen rundt, med den fantastiske hallen, med den flotte vakre naturen rundt og det kompakte anlegget. Det lover veldig godt og blir magisk, sier Cecilia Brækhus til Finansavisen.

Les også: Makabre minner fra fortidens Wien

Idrett og kongresser

Brækhus selv var ringside i går da Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch klippet snoren og åpnet dørene til de to første hotellbyggene som nå er ferdige. Med på åpningsfesten var også Vendela Kirsebom, Petter Pilgaard, Bettan og Øyvind Blunck.

Med sengeplasser til over 10.000 mennesker og møtekapasitet til enda flere på sikt, håper Ingdal at de kan tiltrekke seg en rekke internasjonale kongresser og idrettsarrangementer i fremtiden.

– Vi bygger en flerbrukshall med plass til åtte håndballbaner. Vi får en ishall og flere fotballbaner med kunstgress.

Nå skal anlegget fylles med brukere.

– Vi har flere følere ute. Nå profesjonalisere vi salgsteamet ytterligere og vi sikter oss nå også inn mot større internasjonale bedrifter og kongresser som samles med jevne mellomrom, sier han.

Les også: Hotellet med «verdens styggeste utsikt» er en besøks-hit

Salgsmål på halv milliard

Ingdal har hatt lederstillinger i Color Line, Norlandia Hotels & Resort, ledet Royal Caribbean Cruise Lines i Norden og Baltikum, vært konserndirektør hos Petter Stordalen i Choice og sist toppsjef i kjeden First Hotels. Styreformannen har hentet inn flinke folk fra tidligere arbeidsplasser som skal sørge for at Oslofjorden Convention Center blir god butikk.

I fjor omsatte de for rundt 100 millioner kroner, men fikk et tosifret millionbeløp i underskudd.

– Det har vi budsjettert med, og er helt naturlig i den oppbyggingsfasen vi er i nå. I 2024 er målet å omsette for en halv milliard kroner og deretter ha tosifret prosentvekst i årene etter. Da skal vi minst levere samme resultatmarginer som bransjen for øvrig, sier han.

Les også: Stadig flere hotell tilbyr luksus for firbente

Forhåndssalg i 20 år

Når man planlegger nye hoteller er det viktig å starte salg av rom og konferanser så tidlig som mulig. Ingdal og hans team har fått en knallstart konkurrenter bare kan drømme om.

– Menigheten som eier anlegget har allerede booket 20 prosent av kapasiteten vår de neste 20 årene til markedspris. Og det beste er at de har forhåndsbetalt alt, noe som er med på å finansiere utbyggingen, sier Ingdal,

En annen bonus er at de skal bruke anlegget i julen, påsken, pinsen og andre høytider.

– Det er de tidene av året som regnes som lavsesong for de som driver med kongress- og konferanser, men da vil vi være fulle, sier Ingdal.

Les også: Her kan du ankomme hotellet på ekte James Bond-vis

Satser på turister også

På sikt skal Oslofjorden Convention Center satse på et større marked enn kongresser, idrettsarrangement og bedriftsmarkedet.

– Vi er mest kjent for konferanser, men vil bevege oss i retning av å bli et resort som også sikter inn mot ferie- og fritidssegmentet. Derfor kommer vi også til å skifte navn etterhvert, sier Ingdal.

Vegg-i-vegg er det en stor 18 hulls golfbane. Bukten de ligger ved har ypperlige bademuligheter og det er kort vei til Sandefjord lufthavn ved Torp.

– Det internasjonale markedet er spennende, spesielt det kinesiske som er i voldsom vekst. Vi tror dette stedet vil appellere til dem. Da kan de først oppleve vikinghistorien i Vestfold før de kjøres i turistbusser inn til Oslo og videre ut i landet, sier Ingdal.

Les også:

Byene som livet snudde ryggen til

Her leier du billigst og dyrest i Spania

Jakten på mystiske monstre

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden