Meny

Nytt russisk passasjerfly utfordrer Airbus og Boeing

Et nytt russisk passasjerfly med plass til 211 passasjerer tar nå opp konkurransen med flygigantene Boeing 737 og Airbus A320.

Ifølge Seattle Times skal den russiske presidenten Vladimir Putin selv ha gitt ordre om å gjenoppbygge Russlands renomme som internasjonal flyprodusent.

Det russiske flyet MS-21-300 gjennomførte nylig sin første prøvetur over Irkutsk i Sibir. Testflygningen på 30 minutter blir ansett som vellykket.

Les også: Airbus vil lage biler som kan fly

2016 var et av de tryggeste årene å fly

Lengre, lettere og bredere

Fly i denne klassen har normalt seks flyseter på tvers med tre seter på hver side av midtgangen. Irkut MS-21 er derimot 30 centimeter bredere enn Boeing 737, noe som vil kunne gi passasjerene bedre komfort. Flyet er også noe lengre enn sine konkurrenter.

Flymotorene er produsert av Pratt & Whitney i USA, men Russland skal være i ferd med å produsere egne motorer; PD-14-jetmotor.

Det russiske passasjerflyet skal være fullt på høyde med passasjerfly av lignende størrelse, både når det gjelder tekniske løsninger, byggematerialer og forbruk av drivstoff. Flyets vekt skal være om lag tre tonn lettere enn Boeing 787 Dreamliner og Airbus 350.

Les også: Så mange fly er det i verden akkurat nå

Fly­skrekk? En slik takeoff vil man helst ikke oppleve

175 ordre

MS-21 under prøveturen i Irkutsk 28. mai, 2017. Foto: Reuters

Foreløpig er det kommet inn 175 bestillinger av Irkut MS-21. Til sammenligning har Airbus A320neo og Boeing 737 MAX henholdsvis 3.500 og 5.000 ordre inne, skriver Politiken.

Betegnelsen «21» skal symbolisere at flyet representer det 21. århundre. «MS» er forkortelsen for Magistralni Samolyot.

Ifølge kilder Seattle Times har vært i kontakt med er det lite sannsynlig at de russiske flyene vil bli eksportert til vestlige land med det første. Det begrunnes blant annet med behov for infrastruktur med tanke på service og reservedeler.

Les også: Milliardær har bygget verdens største fly

Kina melder seg på

Kina lanserte for en drøy måned siden et nytt passasjerfly, C919, i Shanghai. Dermed melder både Russland og Kina seg på i konkurransen om å ta andeler av et lukrativt og voksende marked.

Ifølge en rapport fra det amerikanske luftfartskonsulentfirmaet AirInsight, beskrives MS-21-300 som et godt produkt som vil kunne ta opp kampen med Airbus og Boeing dersom de klarer å leve opp til sine spesifikasjoner og ambisjoner.

Les også: United Airlines tilbyr gigantsum til passasjerer som ikke får være med

Reise
Populært