– Mange kunne reist mye mer hvis ting var godt tilrettelagt

Berlin er ifølge Cato Lie i FFO et godt eksempel på europeisk storby der tilgjengeligheten for funksjonshemmede i stort grad er ivaretatt. Foto: Sozialhelden/Flickr
Berlin er ifølge Cato Lie i FFO et godt eksempel på europeisk storby der tilgjengeligheten for funksjonshemmede i stort grad er ivaretatt. Foto: Sozialhelden/Flickr

Et liv i rullestol betyr ikke at du ikke kan reise verden rundt på ferie. Reiselivsbransjen beskriver dagens forhold som meget gode. Men det avhenger av planlegging, reisemål og hvilken flyplass du reiser fra.

Nordmenn elsker å reise, og en tilværelse i rullestol legger ikke noen demper på reiselysten. Norske reiselivsaktører beskriver dagens muligheter for funksjonshemmede som mye bedre enn tidligere tider.

– Det er flere og flere med ulike funksjonshemninger som reiser, hvilket gjør at det har blitt mer fokus på gode løsninger og tilpassede hoteller. Det skal sies at det er stor variasjon i type handikap, og noen trenger flere tilpassede løsninger enn andre. Dette gjelder både barn og voksne, forteller kommunikasjonsrådgiver hos TUI, Nora Aspengren, til ABC Nyheter.

Hun får støtte av Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

Heldigvis ser vi at stadig flere hoteller tilpasser seg målgruppen, og nærmest alle nye bygg - særlig større hotell - tilbyr egne, tilpassede rom og fasiliteter. Det er kjempebra, og skulle naturligvis bare mangle, sier Rivera.

80 millioner i Europa

Cato Lie er fagpolitisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Han mener kvaliteten på tilrettelegging er varierende, samtidig som han ser det gjøres mange forbedringer.

– Jeg vil trekke frem Spania som et meget bra land, for eksempel har Barcelona vunnet en tilgjengelighetspris, forteller fagpolitisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Cato Iversen. Foto: FFO
– Jeg vil trekke frem Spania som et meget bra land, for eksempel har Barcelona vunnet en tilgjengelighetspris, forteller fagpolitisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Cato Iversen. Foto: FFO

For å trekke frem et positivt eksempel, så vurderte jeg et år å ta et cruise i Middelhavet, og da kontaktet jeg Royal Caribbean Club Cruise Line. Der var det helt strøkent i forhold til tilrettelegging, og de visste hva de drev med, forteller Lie før han fortsetter:

Jeg tror norske selskap er ganske bevisst på å tilrettelegge for funksjonshemmede, og er gode på å følge opp den enkelte så godt som mulig.

Ifølge Lie, som selv sitter i rullestol, er det i dag 80 millioner funksjonshemmede i Europa. Det enorme tallet sier litt om det potensielle markedet som ligger der.

– Det er mange som kunne reist mye mer hvis ting var godt tilrettelagt. Dette er en stor kundegruppe som definitivt burde prioriteres. Det er penger å tjene, så økt bevissthet ville vært fint.

Les også: Thailand tilrettelegger flere turistruter for funksjonshemmede

Kjennes uverdig og ubehagelig

Når det gjelder tilrettelegging på flyplasser, mener Cato Lie at Norge har noe å lære av andre land.

– Det som skiller Norge fra utlandet er at vi har veldig mange små flyplasser. På de store har man passasjerbruer, slik at man kan kjøre helt inn til flyet. På de små er dette ofte blitt løst ved at man fraktes opp og ned i bærestol. Det er både uverdig, og oppleves av mange som ubehagelig. Avinor har kjøpt inn flere trappeklatrere, som er en slags rullestol på tre hjul som klatrer opp trinn for trinn. Men vi jobber med å finne bedre løsninger.

Han nevner USA og Australia som land som er gode på transportering inn og ut av flykroppen.

– De har en veldig streng tilgjengelighetslov som gjør at ingen skal diskrimineres. Blir du diskriminert, så finnes det nok av jurister som ikke er redd for å ta saken. Også når det kommer til tilgjengelighet i selve byene så er USA og Australia verdt å trekke frem. Jeg har blant annet vært i Perth i Australia, og etter min definisjon er det en drømmedestinasjon for en rullestolbruker.

– Rent generelt er dagens europeiske hovedsteder og storbyer meget velegnede reisemål. Jeg har selv akkurat vært i Berlin og Madrid, og de er begge godt fungerende byer for gående, som for trillende. I eldre bydeler er det riktignok ofte en del brostein, men stort sett kommer man greit frem overalt, forteller Lie.

Les også: Beskylder Avinor for «aldersrasisme»: – Gamle folk begynner å gråte

(Saken fortsetter under)

For Cato Lie i FFO fortoner storbyen Perth i Australia seg som drømmedestinasjon for rullestolbrukere. Foto: Colourbox.com
For Cato Lie i FFO fortoner storbyen Perth i Australia seg som drømmedestinasjon for rullestolbrukere. Foto: Colourbox.com

Viktig å planlegge i forkant

Aspengren i TUI trekker frem Mallorca, Gran Canaria, Menorca, Kypros og Kroatia som optimale reisemål for rullestolbrukere. Samtidig sier hun det er mye å tenke på for de som reiser med for eksempel rullestol - fly, transport, hotell og området generelt.

Mange har også individuelle behov som må ivaretas. En viktig regel når det gjelder planlegging, er å tenke på transport. Er det for eksempel mulig med taxi for el-rullestoler, og finnes det rampe?

Aspengren forteller at de i likhet med andre norske reiselivsaktører sjekker detaljer på forhånd slik at de er sikre på at vedkommende ikke kommer til et sted med mange trapper, og kanskje har en rullestol som er for bred til å kunne trilles inn på badet.
Generelt vil jeg si at de store veletablerte reisemålene har gode løsninger og god infrastruktur som forenkler oppholdet.

Les også: Bli med inn i verdens største og mest luksuriøse privatfly

Ja til Tenerife, nei til Hellas

Beatriz Rivera i Apollo beskriver de greske øyer som en potensiell utfordring med sine trange smug, brosteinsbelagte gater, små hoteller uten heis og ferger med liten plass. Da er saken en annen på Kanariøyene, med Tenerife i spissen.

– Allerede tidlig på 90-tallet etablerte myndighetene på øya en forening med formål å fremme funksjonshemmedes forhold, og Tenerife har siden den gang vært en eksepsjonell rollemodell innenfor turisme spesielt tilrettelagt for målgruppen, forteller Rivera til ABC Nyheter.

Hun fortsetter:
På Kanariøyene er det dessuten behagelig klima året rundt, hotellene er mange og av høy standard, og servicen er god. Andre reisemål jeg vil trekke frem er Florida og Dubai.

Les også: Dette er de beste setene på flyet - for enhver anledning

(Saken fortsetter under)

Kanariøyene er meget godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Her fra Tenerife. Foto: Colourbox
Kanariøyene er meget godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Her fra Tenerife. Foto: Colourbox

– Alle fortjener ferie

Både Nora Aspengren og Beatriz Rivera råder funksjonshemmede til ikke å miste reiselysten, for det meste lar seg fikse.

– Er man i tvil på hvor og hvordan, anbefaler jeg å ta kontakt med et reiseselskap for tips – både med tanke på reisemål og hoteller. Ikke vær redd for å stille spørsmål, eller be om hjelp. Alle fortjener en vellykket ferie, og det er vårt ansvar og vår glede å sørge for at alle som oppsøker oss får det, forteller Rivera.

Aspengren forteller at det er et mindre utvalg av rom og hoteller som er tilpasset, så man må være tidlig ute hvis man har mulighet til det. Samtidig understreker hun viktigheten av å bestille «riktig» sete hvis man gjør flybestillingen selv.

– Mange velger sete i midtgang fordi man naturligvis tenker at det er mest praktisk, men dette kan være et hinder for deg selv og andre. De med funksjonshemninger anbefales å sitte ved vindu eller midtsete. Man kan heller ikke sitte ved nødutgang.

Les også:

Advarer mot å reise til 14 europeiske land

Slik sjekker du inn så effektivt som mulig

Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Fra trist Sovjetstat til moderne sjarmtroll

Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer

Personvernpolicy