– Mange kunne reist mye mer hvis ting var godt tilrettelagt

Berlin er ifølge Cato Lie i FFO et godt eksempel på europeisk storby der tilgjengeligheten for funksjonshemmede i stort grad er ivaretatt. Foto: Sozialhelden/Flickr
Berlin er ifølge Cato Lie i FFO et godt eksempel på europeisk storby der tilgjengeligheten for funksjonshemmede i stort grad er ivaretatt. Foto: Sozialhelden/Flickr

Et liv i rullestol betyr ikke at du ikke kan reise verden rundt på ferie. Reiselivsbransjen beskriver dagens forhold som meget gode. Men det avhenger av planlegging, reisemål og hvilken flyplass du reiser fra.

Nordmenn elsker å reise, og en tilværelse i rullestol legger ikke noen demper på reiselysten. Norske reiselivsaktører beskriver dagens muligheter for funksjonshemmede som mye bedre enn tidligere tider.

– Det er flere og flere med ulike funksjonshemninger som reiser, hvilket gjør at det har blitt mer fokus på gode løsninger og tilpassede hoteller. Det skal sies at det er stor variasjon i type handikap, og noen trenger flere tilpassede løsninger enn andre. Dette gjelder både barn og voksne, forteller kommunikasjonsrådgiver hos TUI, Nora Aspengren, til ABC Nyheter.

Hun får støtte av Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i Apollo.

Heldigvis ser vi at stadig flere hoteller tilpasser seg målgruppen, og nærmest alle nye bygg - særlig større hotell - tilbyr egne, tilpassede rom og fasiliteter. Det er kjempebra, og skulle naturligvis bare mangle, sier Rivera.

80 millioner i Europa

Cato Lie er fagpolitisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Han mener kvaliteten på tilrettelegging er varierende, samtidig som han ser det gjøres mange forbedringer.

– Jeg vil trekke frem Spania som et meget bra land, for eksempel har Barcelona vunnet en tilgjengelighetspris, forteller fagpolitisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Cato Iversen. Foto: FFO
– Jeg vil trekke frem Spania som et meget bra land, for eksempel har Barcelona vunnet en tilgjengelighetspris, forteller fagpolitisk rådgiver i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Cato Iversen. Foto: FFO

For å trekke frem et positivt eksempel, så vurderte jeg et år å ta et cruise i Middelhavet, og da kontaktet jeg Royal Caribbean Club Cruise Line. Der var det helt strøkent i forhold til tilrettelegging, og de visste hva de drev med, forteller Lie før han fortsetter:

Jeg tror norske selskap er ganske bevisst på å tilrettelegge for funksjonshemmede, og er gode på å følge opp den enkelte så godt som mulig.

Ifølge Lie, som selv sitter i rullestol, er det i dag 80 millioner funksjonshemmede i Europa. Det enorme tallet sier litt om det potensielle markedet som ligger der.

– Det er mange som kunne reist mye mer hvis ting var godt tilrettelagt. Dette er en stor kundegruppe som definitivt burde prioriteres. Det er penger å tjene, så økt bevissthet ville vært fint.

Les også: Thailand tilrettelegger flere turistruter for funksjonshemmede

Kjennes uverdig og ubehagelig

Når det gjelder tilrettelegging på flyplasser, mener Cato Lie at Norge har noe å lære av andre land.

– Det som skiller Norge fra utlandet er at vi har veldig mange små flyplasser. På de store har man passasjerbruer, slik at man kan kjøre helt inn til flyet. På de små er dette ofte blitt løst ved at man fraktes opp og ned i bærestol. Det er både uverdig, og oppleves av mange som ubehagelig. Avinor har kjøpt inn flere trappeklatrere, som er en slags rullestol på tre hjul som klatrer opp trinn for trinn. Men vi jobber med å finne bedre løsninger.

Han nevner USA og Australia som land som er gode på transportering inn og ut av flykroppen.

– De har en veldig streng tilgjengelighetslov som gjør at ingen skal diskrimineres. Blir du diskriminert, så finnes det nok av jurister som ikke er redd for å ta saken. Også når det kommer til tilgjengelighet i selve byene så er USA og Australia verdt å trekke frem. Jeg har blant annet vært i Perth i Australia, og etter min definisjon er det en drømmedestinasjon for en rullestolbruker.

– Rent generelt er dagens europeiske hovedsteder og storbyer meget velegnede reisemål. Jeg har selv akkurat vært i Berlin og Madrid, og de er begge godt fungerende byer for gående, som for trillende. I eldre bydeler er det riktignok ofte en del brostein, men stort sett kommer man greit frem overalt, forteller Lie.

Les også: Beskylder Avinor for «aldersrasisme»: – Gamle folk begynner å gråte

(Saken fortsetter under)

For Cato Lie i FFO fortoner storbyen Perth i Australia seg som drømmedestinasjon for rullestolbrukere. Foto: Colourbox.com
For Cato Lie i FFO fortoner storbyen Perth i Australia seg som drømmedestinasjon for rullestolbrukere. Foto: Colourbox.com

Viktig å planlegge i forkant

Aspengren i TUI trekker frem Mallorca, Gran Canaria, Menorca, Kypros og Kroatia som optimale reisemål for rullestolbrukere. Samtidig sier hun det er mye å tenke på for de som reiser med for eksempel rullestol - fly, transport, hotell og området generelt.

Mange har også individuelle behov som må ivaretas. En viktig regel når det gjelder planlegging, er å tenke på transport. Er det for eksempel mulig med taxi for el-rullestoler, og finnes det rampe?

Aspengren forteller at de i likhet med andre norske reiselivsaktører sjekker detaljer på forhånd slik at de er sikre på at vedkommende ikke kommer til et sted med mange trapper, og kanskje har en rullestol som er for bred til å kunne trilles inn på badet.
Generelt vil jeg si at de store veletablerte reisemålene har gode løsninger og god infrastruktur som forenkler oppholdet.

Les også: Bli med inn i verdens største og mest luksuriøse privatfly

Ja til Tenerife, nei til Hellas

Beatriz Rivera i Apollo beskriver de greske øyer som en potensiell utfordring med sine trange smug, brosteinsbelagte gater, små hoteller uten heis og ferger med liten plass. Da er saken en annen på Kanariøyene, med Tenerife i spissen.

– Allerede tidlig på 90-tallet etablerte myndighetene på øya en forening med formål å fremme funksjonshemmedes forhold, og Tenerife har siden den gang vært en eksepsjonell rollemodell innenfor turisme spesielt tilrettelagt for målgruppen, forteller Rivera til ABC Nyheter.

Hun fortsetter:
På Kanariøyene er det dessuten behagelig klima året rundt, hotellene er mange og av høy standard, og servicen er god. Andre reisemål jeg vil trekke frem er Florida og Dubai.

Les også: Dette er de beste setene på flyet - for enhver anledning

(Saken fortsetter under)

Kanariøyene er meget godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Her fra Tenerife. Foto: Colourbox
Kanariøyene er meget godt tilrettelagt for rullestolbrukere. Her fra Tenerife. Foto: Colourbox

– Alle fortjener ferie

Både Nora Aspengren og Beatriz Rivera råder funksjonshemmede til ikke å miste reiselysten, for det meste lar seg fikse.

– Er man i tvil på hvor og hvordan, anbefaler jeg å ta kontakt med et reiseselskap for tips – både med tanke på reisemål og hoteller. Ikke vær redd for å stille spørsmål, eller be om hjelp. Alle fortjener en vellykket ferie, og det er vårt ansvar og vår glede å sørge for at alle som oppsøker oss får det, forteller Rivera.

Aspengren forteller at det er et mindre utvalg av rom og hoteller som er tilpasset, så man må være tidlig ute hvis man har mulighet til det. Samtidig understreker hun viktigheten av å bestille «riktig» sete hvis man gjør flybestillingen selv.

– Mange velger sete i midtgang fordi man naturligvis tenker at det er mest praktisk, men dette kan være et hinder for deg selv og andre. De med funksjonshemninger anbefales å sitte ved vindu eller midtsete. Man kan heller ikke sitte ved nødutgang.

Les også:

Advarer mot å reise til 14 europeiske land

Slik sjekker du inn så effektivt som mulig

Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Fra trist Sovjetstat til moderne sjarmtroll

Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte00:47 Minst 29 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:48 Sykkelritt koronastoppet, nordmenn må testes23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Jorden har fått en ny måne20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 – Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller
Siste nytt
04:15VerdenFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37NorgeTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13VerdenNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48NorgeVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19NorgeSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte00:47VerdenMinst 29 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:48SportSykkelritt koronastoppet, nordmenn må testes23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenJorden har fått en ny måne20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03PengerRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02Verden– Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39Helse og livsstilSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28PolitikkSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50KulturWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller
Populært