Dansk festival-urin ga dejlig brygg

Et dansk bryggeri trekker veksler på bidrag fra gjester ved Roskilde-festivalen i sitt nye øl. 50.000 liter urin samlet under festivalen har gjødslet den økologiske byggåkeren maltet kom fra.

Ølet har fått navnet «Pisner» (pis betyr piss, på danskenes eksotiske språk). Bryggeriet bedyrer at det ikke er menneskelige avfallsstoffer i det nye produktet. Derimot er det produsert med malt fra byggåkre som har blitt gjødslet med menneskeurin fra Nord-Europas største musikkfestival.

Slik foregikk innsamlingsaksjonen på Roskilde-festivalen allerede sommeren 2015. Foto: Guillaume Baviere, via Flickr.com (CC BY-SA 2.0)
Slik foregikk innsamlingsaksjonen på Roskilde-festivalen allerede sommeren 2015. Foto: Guillaume Baviere, via Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

– Vi er et mikrobryggeri basert i København, og for fire år siden gikk vi over til organisk produksjon. Vi syntes det var en god idé med resirkulerbar øl. Så vi hadde lyst til å teste det konseptet, sier Henrik Vang, sjefen i Nørrebro Bryghus, til Reuters.

De 50.000 literne som ble samlet inn fra festivalen ga nok maltet bygg til å brygge omkring 60.000 flasker Pisner-øl.

Det er nyskapende å bruke menneskeavfall som gjødsel i et slikt omfang, opplyser det danske Landbruksrådet ifølge Reuters.

– Det smaker virkelig godt. Friskt, og en god øl, sier ølsmakeren Birden Eldahl til nyhetsbyrået.

Les også:

Nye sikkerhetstiltak på Roskilde-festivalen

Se nakenløpet under Roskilde-festivalen

Norsk vikingkvinne funnet i grav i Danmark

Bygger verdens femte største badeland i Danmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden