400 kabinansatte har skrevet protestbrev til Putin:– Aeroflot vil ha tynne flyvertinner

Foto: Aeroflot presscenter

Flere flyvertinner i det russiske flyselskapet Aeroflot anklager sin arbeidsgiver for diskriminering, fordi de mener ansatte med spesifikke kroppsmål blir favorisert.

Da nye uniformer ble bestilt skal flyvertinnene ha blitt fotografert, målt og veid.

De ansatte mener imidlertid at dette også ble gjort for å kartlegge hvilke ansatte som skulle siles ut til å fly de mest prestisjefylte langdistanserutene.

Flyvertinner som ikke oppfyller selskapets kriterier til utseende, blir nå omplassert, hevder de ansatte.

– Alle over 40 år med størrelse 44 eller større blir flyttet til mindre attraktive flyruter. Vi opplever at lønnen blir redusert på grunn av klesstørrelsen. Vi har fortsatt lov til å fly, men lønnen blir mindre, sier Magurina ifølge The Guardian.

Les også: Derfor tar det lengre tid å fly i dag enn for 40 år siden

400 kabinansatte skrev brev til Putin

Hun får støtte av tillitsvalgte Ilona Borisova, som forteller at 600 ansatte er berørt av den nye omdømmesatsingen.

Nå har 400 kabinansatte skrevet under på et brev til Russlands president Vladimir Putin hvor de mener seg utsatt for diskriminering av Aeroflot.

To av flyvertinnene har gått til søksmål mot flyselskapet etter å ha blitt ufrivillig omplassert, noe som har resultert i dårligere betingelser og mindre status.
Etter å ha tapt rettssaken sto de denne uken frem på en pressekonferanse.

Les også: Britisk par kastet av fly etter krangel om luksusseter

«Gammel», «feit» og «stygg»

Flere av Aeroflots flyvertinner har startet en aksjonsgruppe, STS, som er en forkortelse for de russiske ordene «gammel», «feit» og «stygg».
Aeroflot benekter påstandene om diskriminering, og tar avstand fra påstander om utsiling etter utseende, alder og vekt.

Men under pressekonferansen dukket det opp to personer som er medlemmer av en offentlig råd tilknyttet selskapet.

Les også: Fly lavpris verden rundt

Ønsker færre overvektige

Her skal Nikita Krichevskij ha bekreftet at selskapet har ønske om færre overvektige ansatte som et ledd i å styrke selskapets omdømme. Han skal også ha gitt uttrykk for at dette burde være i de ansattes egen interesse, og at de som ikke følger oppfordringen i stedet burde vurdere å slutte.

– Aeroflot er et premium selskap. En av grunnene til at folk velger flyselskapet er de ansattes utseende, skal et annet rådsmedlem, Pavel Danilin, ha uttalt, ifølge The Guardian.

Les også: Australsk fly mistet propell i lufta

Aeroflot avviser påstandene

Aeoroflot viser imidlertid til at de to rådsmedlemmene kun uttrykte sine personlige meninger, og ikke uttalte seg på vegne av selskapet.

Flyselskapet har de senere år satset stort på å fremstå mer moderne, og har blant annet fornyet flyparken og satset på kundeservice. Aeroflot har dessuten sikret seg en stor sponsoravtale med Manchester United.

Les også: Så mange fly er det i verden akkurat nå