Meny

Mente treet var magisk - bygde togstasjon rundt

Ingen våget røre det 700 år gamle treet da en jernbanestasjon nordøst for Osaka skulle utvides. Derfor ble stasjonen bygget rundt. Foto: Wikimedia Commons.
Ingen våget røre det 700 år gamle treet da en jernbanestasjon nordøst for Osaka skulle utvides. Derfor ble stasjonen bygget rundt. Foto: Wikimedia Commons.
Det 700 år gamle treet skulle sages ned for å gi plass til en ny stasjon. Da protesterte lokalbefolkningen som mente treet var hellig. I dag kan du se treet inni den japanske stasjonen.

I en av drabantbyene nordøst for den japanske millionbyen Osaka finnes en jernbanestasjon ulik andre stasjoner. Gjennom et hull i taket på stasjonen Kayashima stikker nemlig et enormt tre hodet opp, som om det skulle være en gigantisk brokkoli. Dette er Big Kusu, et 700 år gammelt tre ingen våget å røre da stasjonen skulle utvides.

Det store treet på stasjonen Kayashima, avbildet i 1968. Foto: ukjent.
Det store treet på stasjonen Kayashima, avbildet i 1968. Foto: ukjent.

Da Kayashima-stasjonen først åpnet i 1910, tilbød det eldgamle treet behagelig skygge til passasjerer som på varme sommerdager stod og ventet på plattformen. 60 år senere stod treet i veien for myndighetenes planer om å utvide stasjonen. I 1972 ble treet derfor vedtatt fjernet.

Planene om å sage ned treet ble ikke godt mottatt hos lokalbefolkningen, skriver nettstedet Atlas Obscura, som nylig omtalte historien. Treet hadde nemlig lenge vært assosiert med en guddom fra shintoismen, og nå begynte ryktene å svirre om at treet var sint og ville ta hevn på alle som forsøkte å hugge det.

Les også:  Tre spiste rød pikesykkel

En person som forsøkte å fjerne treet, skal ifølge historien ha blitt syk samme dag. Noen hevdet at de hadde sett en hvit slange som hadde slynget seg rundt treet. Og andre igjen mente at de hadde observert røyk komme fra treet.

Om det var overtro eller de lokale innbyggernes kamp for å bevare det som førte til at myndighetene til slutt ga seg, skal forbli usagt. Men i 1973 startet de arbeidet med å utvide stasjonsbygningen. Denne gang med treet i midten, og resten av stasjonen liggende rundt.

Den nye stasjonen sto ferdig i 1980. Og fortsatt står det 20 meter høye treet der, midt på plattformen - bak et glassgjerde som skal beskytte det mot folk. Eller kanskje er det omvendt.

Les om ABC Nyheters tre-satsning her

Annonse
Populært