Historisk apefødsel i Dyreparken

Løvetamarin kan nå en alder på 10-15 år. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken
Løvetamarin kan nå en alder på 10-15 år. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken

Norges første løvetamarinfødsel beskrives som en viktig del av arbeidet med å bevare den truede dyrearten.

Det er få ting her i livet som får oss til å smelte som søte dyreunger, og tar du turen til Sørlandet kan du oppleve en sensasjon i norsk sammenheng. Tirsdag 21. februar ble det nemlig født løvetamariner i Norge for første gang. Kristiansand Dyrepark, ofte kalt Dyreparken, har hatt løvetamariner tidligere, men dette har kun vært hanner.

– Det er fantastisk gøy at det endelig har kommet løvetamarinunger i Dyreparken, sier biolog i Dyreparken, Helene Axelsen, i en pressmelding.

Håp for truet tamarin

Dyreparken opplyser at de to små ungene har brukt sine første uker på å henge på moren sin og drikke melk. Etter hvert vil de begynne å bevege seg rundt på egenhånd, og når de blir et par måneder gamle vil de etterhvert være mer og mer av ryggen til foreldrene.

Løvetamarin (også kalt løveape) er den største av de såkalte silkeapene. En fullvoksen ape kan veie mellom 400 og 800 gram, måle 20 - 36 cm og arten er naturlig utbredt i Brasil.

(Saken fortsetter under)

Både mor og far passer godt på de to små som til en hver tid henger på ryggen eller magen til mor og de er veldig vare for alt av bevegelser, lyder og ukjente impulser. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken
Både mor og far passer godt på de to små som til en hver tid henger på ryggen eller magen til mor og de er veldig vare for alt av bevegelser, lyder og ukjente impulser. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken

Men for få år siden var arten nesten utryddet, med kun rundt 400 dyr igjen i vill tilstand. I dag er løvetamarin klassifisert som sterkt truet på IUCNsa rødliste. Hovedtruslene er ødeleggelse av leveområder og jakt, men ting begynner å se lysere ut for den vakre apen som har fått navnet sitt fra den karakteristiske manken rundt hodet.

Les også: Pelskledde sjarmører tar Wien med storm

Viktig dyrefødsel

Bestanden av løvetamarin er på vei opp og i dag lever det omkring 3.200 dyr i naturen. Dette oppsvinget skyldes blant annet et vellykket reintroduksjonsprogram fra blant annet dyreparker. Den ferske apefødselen i Kristiansand Dyrepark betegnes som enormt viktig.

– Løvetamarinene er del av et bevaringsprogram og denne fødselen er viktig del av dette. Det nylige og vellykkede reintroduksjonsprogrammet for nettopp denne arten eksemplifiserer en av rollene dyreparker har i sitt arbeid for å bevare utrydningstruede dyerarter som løvetamarin, forteller biolog Helene Axelsen.

De to små nurkene vil med tiden bli sendt avgårde til andre dyreparker som er med i bevaringsprogrammet når de er gamle nok til å klare seg på egenhånd. Ofte skjer dette etter at de får yngre søsken og på den måten lærer hvordan man tar vare på de små.

Løvetamarin er en dagaktiv ape som lever i trær, og spiser insekter, edderkopper, padder, egg, små virveldyr, skudd, frukter og blader. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken
Løvetamarin er en dagaktiv ape som lever i trær, og spiser insekter, edderkopper, padder, egg, små virveldyr, skudd, frukter og blader. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken

Les også:

Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

Landene som ikke lenger eksisterer

Hit kan du reise for å se dyr vi har mistet for alltid

Viktig å vite før Fido blir med på ferie

Personvernpolicy