Pelskledde sjarmører tar Wien med storm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiergarten Schönbrunn i Wien er en av få dyreparker i verden der du kan oppleve kjempepanda. Nå kan du møte tvillingene Fu Feng og Fu Ban som har skapt pandafeber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panda

  • Panda (Ailuropoda melanoleuca), kalles også pandabjørn og kjempepanda, og er en bjørn som utelukkende lever i Kina, der den er totalfredet og av mange regnes som en nasjonalhelligdom.
  • Pandabjørnen er endemisk for fjellskogene i Folkerepublikken Kina og finnes utelukkende der det vokser tett bambusskog, i høyder mellom 1.200 - 3.400 meter over havet.
  • Det første man kjenner til om kjempepandaen fra skriftlige kilder stammer fra Zhou-dynastiets tid (1027-771 f.Kr.).
  • Pandabjørnen er dagaktiv og har ikke vintersøvn, men trekker ned i lavere strøk når vinteren nærmer seg.
  • Drektighetstiden varierer fra 97-181 dager, men er i gjennomsnitt cirka 135 dager. Binna føder som regel 1-2 unger.

WIEN, ØSTERRIKE (ABC Nyheter): 16. august 2016 skjedde det et aldri så lite under i dyreparken i Wien. Ni dager tidligere hadde dyrepasserne i Tiergarten Schönbrunn konstatert at pandaen Yang Yang hadde satt til verden en liten unge. Nå viste det seg imidlertid at hun hadde født tvillinger; en gutt og en jente.

Schönbrunn er en av få dyrehager i verden der du kan se panda, og til dags dato den eneste i Europa som har klart kunststykket å få dyrene til å formere seg på naturlig vis. Seks måneder senere har de to svarte og hvite smårollingene for lengst skapt pandafeber.

Lykkebringende navn

Å gå gjennom Tiergarten Schönbrunn en kjølig februardag, betyr at du slipper de store folkemengdene og kan studere dyrene uten for mye konkurranse om plassen. Men muligheten til å se pandaunger med egne øyne er en anledning som sjelden byr seg, og det er mange som gjerne vil benytte sjansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når jeg kommer inn døren til bygningen der mor og barn oppholder seg, er det trangt om plassen ved de store glassveggene. Enkelte har med seg lange kameralinser som om de skal ta bilder av dyr på flere hundre meters avstand og det knitrer som i maskingevær så snart ungene gjør en liten bevegelse.

(Saken fortsetter under)

8. august 2016 tok dyreparken i Wien dette bildet som viser Yang Yang og en nyfødt unge. Først flere dager senere ble de klar over at hun hadde fått tvillinger. Foto: Tiergarten Schoenbrunnn/AP

Det er egne vakter på stedet som sørger for at alle, både store og små, får komme opp til vinduet. På innsiden sitter Yang Yang og pleier den ene av ungene, mens den andre tar seg en liten bjørneblund oppe på plattformen. Mor virker ikke bry seg om all oppmerksomheten, men det tar ikke lang tid før de to smårollingene begynner å vise seg frem for et takknemlig publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IUCN: – Pandaen ikke lenger sterkt truet

Mistet faren

Panda-jenta Fu Feng fikk navnet av de ansatte i dyrehagen, mens tvillingbroren Fu Ban fikk sitt navn via en nettavstemning der 12.000 mennesker deltok. Den offisielle dåpen fant ikke sted før 100 dager etter fødslene. Ventetiden skyldtes at rundt halvparten av pandaer dør før de fyller 100 dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Long Hui rakk å bli far til tvillingene Fu Ban og Fu Fen før han døde i desember 2016, 16 år gammel. Foto: AP Photo/Rudi Blaha
Long Hui rakk å bli far til tvillingene Fu Ban og Fu Fen før han døde i desember 2016, 16 år gammel. Foto: AP Photo/Rudi Blaha

– Navnene bringer god lykke og er et spesielt tegn på at tvillingene ble født i det 45. året med diplomatiske forbindelser mellom Folkerepublikken Kina og Østerrike, sa Kinas ambassadør Li Xiaosi under dåpsseremonien.

Ungenes far, seksten år gamle Long Hui, kom til Wien fra Kina sammen med Yang Yang i 2003. Da det ble påvist kreft i lungene i november i fjor, fikk Long Hui medisinsk behandling før hjertet gav opp i desember i forbindelse med en operasjon.

Les også: Her kan du oppleve stjernene i «Planet Earth II»

Ivrig klatrejente

Tvillingene har en egen dagbok der du kan følge utviklingen deres. De elsker å boltre rundt i innhegningen og er med tiden blitt flinke klatrere, spesielt Fu Feng som gjerne tar seg en blund oppe på plattformen. Broren fortrekker på sin side den varme, trygge hulen.

Moren dier barna to ganger om dagen, men både Fu Feng og Fu Ban har begynte å få smaken for bambusblader. Resten av bambusen er enn så lenge kun for leketøy å regne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Yang Yang har tidligere født tre unger i dyreparken i Wien og samtlige lever nå i «gamlelandet» Kina. Det er foreløpig uklart om og når Fu Feng og Fu Ban vil komme til å reise fra Wien, men i mellomtiden kan du møtte de to sjarmtrollene hver dag.

Pandagutten fikk navnet Fu Ban via en nettavstemning der 12.000 mennesker deltok. Foto: Roger Grosvold

Les også:

Byene som livet snudde ryggen til

12 måneder i 12 amerikanske delstater

En reise i atombombenes kraterspor

Blant krympede hoder, nesefløyter og totempæler