Guangzhou - Kinas økonomiske hurtigtog

Guangzhou er en moderne kinesisk by.
Guangzhou er en moderne kinesisk by. Foto: Colourbox

Kina beveger seg med hurtigtogsfart inn i fremtiden. Som et av de fremste lokomotivene er storbyen Guangzhou et utmerket sted å oppleve det nye Kina på sitt verste – og beste.

Turistinformasjon

For visum og annen informasjon, kontakt Kinas ambassade i Oslo (visumavdelingen).

www.chinese-embassy.no

Å komme seg dit ... og rundt i byen

Kinareiser er en god tilrettelegger for besøk i Kina. Finnair har gode forbindelser via Helsinki til Guangzhou.

I Guangzhou går det busser inn til byen fra flyplassen, som er ny, moderne og oversiktlig. I byen anbefales det å ta drosje (husk adresselapp med kinesiske skrifttegn). En ny linje i undergrunnssystemet gjør det nå i tillegg lettere å komme seg rundt under jorda, retning nord-sør og øst-vest.

www.kinareiser.no , www.finnair.com

KINA, Guangzhou (ABC Nyheter): I løpet av 35 korte år har et Kina styrt av politikk blitt til et land der pengemakta rår. Forvandlingen er uten sidestykke i historien, og nesten umulig å fatte. I de små detaljene på gatenivå opplever du en flik av virkningen, og det er dypt fascinerende.

Hotellet der jeg bor midt i Guangzhou er som et hvilket som helst vestlig luksushotell. I den enorme lobbyen vandrer gjestene andektig over marmorgulvet, uten hast, og luften er sval og behagelig. Vi er som i en egen verden innenfor verden utenfor.

Utenfor hotellboblen griner de grå høyhusene mot meg, en uendelig skog av svaiende bygninger så langt du kan se. Luften er tung som bly – og eimen av dårlig raffinert brensel blandet med den umiskjennelige lukten av fritert mat klør i nesen.

Tvers over gaten, på skrå fra hotellinngangen, ligger en Starbucks kaffebar med latte til norske priser. Men bare noen meter lengre bak i kvartalet, innimellom betongblokkene, som i et parallelt univers, myldrer det av mennesker. Her spises det rett på fortauet, sykles, diskuteres, soves, arbeides og handles. I ferskvareavdelingen på det lokale supermarkedet selges levende kylling og høns over disk. Fjøslukten derifra er ubeskrivelig.

Det er en kakofoni av menneskelig aktivitet som tar pusten fra meg, men som samtidig suger meg inn, inn i denne andre dimensjonen som gjør Kina så uendelig tiltrekkende.

Les også: Ting du ikke bør gå glipp av i Guangzhou

Neonlysene preger bybildet i Guangzhou. Foto: COLOURBOX
Neonlysene preger bybildet i Guangzhou. Foto: COLOURBOX

Hyllest til grunnleggeren

Byen som tidligere het Kanton var et viktig handelssted allerede på 200-tallet, da kjøpmenn fra India og Italia jevnlig var på besøk. Senere forsøkte Han-kineserne seg, men klarte aldri å oppnå full kontroll over byen. Heller ikke portugiserne, som kom hit på 1500-tallet, lyktes med å etablere seg, og dro i stedet videre til Macao.

Britene klarte seg langt bedre i deltaet ved den fruktbare Perleelven, som også inkluderer Hong Kong. Faktisk i den grad at de under den andre opiumskrigen på 1800-tallet styrte byen i tospann med franske styrker. Det kunne selvsagt ikke vare.

Den moderne kinesiske republikken henter mye av sitt moment fra Guangzhous kraftfulle fortid. Byen er i tillegg fødested for den kinesiske republikkens far, Sun Yat-sen. Et av hans tre kjente revolusjonsprinsipper utformet på slutten av 1800-tallet – som fortsatt har gyldighet – innebar for eksempel at Kina skulle styres av kineserne selv, og ikke av fremmede makter. Samtidig understreket han at demokratiet ikke var noe man uten videre kunne slippe løs på befolkningen, men noe de gradvis måtte tilvennes.

– Han er vår store landsfader, som vi kan takke for at vi har det så bra i dag, mener Wang, som har reist med familien sin mer enn 1000 kilometer for å hylle landsfaderen i hans gedigne minnehall midt i Guangzhou sentrum. Wang snakker forbausende bra engelsk, i en by der du alltid må ha en navnelapp med kinesiske skrifttyper, med de adressene du skal til, om du skal være sikker på at drosjesjåførene forstår deg og finner frem.

– Du kommer fra Norge, sier du, hvor er det? spør Wang oppriktig vitebegjærlig. Forrige århundres mange lidelser, og titalls millioner døde som en konsekvens av feilslåtte politiske eksperimenter, synes som et vagt, ubetydelig minne hos Wang og alle andre jeg snakker med disse dagene. Opprømt tusler han inn i den gedigne bygningen sammen med familien for å fullføre pilegrimsferden og hyllesten til det moderne Kinas far.

Les også: Hacket hotell og krevde løsepenger

Saken fortsetter under bildet

LANDSFADEREN: Sun Yat-sen anses som det moderne Kinas landsfader, og statuen av ham har fått en sentral plassering i sentrum av Guangzhou.
LANDSFADEREN: Sun Yat-sen anses som det moderne Kinas landsfader, og statuen av ham har fått en sentral plassering i sentrum av Guangzhou.

Kaosgaten

Wangs muntre oppsyn og manglende hang til å dvele ved alt som gikk galt – og fremdeles av og til går galt i dagens Kina – er slett ikke unormalt. Tvert imot er blikket til de fleste kineserne man møter vendt opp og frem, mot morgendagens muligheter. Samtidig har Guangzhou mye av det gammelmodige ved seg, som langt på vei har gått tapt i den mer finslepne, strømlinjeformede og vestlig orienterte nabobyen Hong Kong.

Det kjente Quingping-markedet har for eksempel fremdeles den tilårskomne, brutale sjarmen turistene elsker, uten at du kan beskylde handelsmennene her for å innynde seg. Turisme er et relativt nytt fenomen, og i Quingping tar man utlendinger som et ekstra gode. Mangfoldet i disse kaotisk utseende gatene, med den stramme lukten av dyr, mennesker og matvarer i ubekvemt nært samkvem med hverandre, de falleferdige husene og pågående selgerne, kan ta pusten fra selv den mest hardføre.

– Want dog? spør en selger i et veikryss, og løfter opp en nydelig, liten hundevalp. Med kinesernes noe spesielle matvaner i hu stivner jeg litt til, inntil ledsageren min Rosie forsikrer meg om at det er skjødehunder og ikke dagens middag som her er lagt ut for salg.

– Kineserne er faktisk glade i husdyr, forsikrer Rosie meg, men når jeg ser alle de små leilighetene oppover i etasjene, der alt fra planter, sykler, klær og akvarier er stablet uryddig oppå hverandre på de halvmeter brede balkongene, lurer jeg fælt på hvorfor man skal presse en stakkars hund inn i denne trangboddheten.

Forstå det den som kan, de gjør det gjerne ikke selv, noe som ikke gjør kineserne mindre fascinerende. De driver på ute i gatene som de alltid har gjort – spiser, selger og sover, til almen beskuelse, i en asynkron rytme, og i en tung, fuktig og søvndyssende hete full av overveldende odører som kan gjøre selv den mest bereiste svimmel.

– Dette bør du merke deg før det er borte, forklarer Rosie meg og peker på kyllingene innesperret i sine knøttsmå bur, slangene som bukter seg i kurvene, og skorpionene i store hauger som kravler oppå hverandre i titusentall – i påvente av sin skjebne i en eller annen smultgryte.

– Om noen år er Quingping historie. Fremskrittet venter, sier Rosie, og for første gang på hele turen stivner hennes smittende smil en smule. Styrtrike eiendomsbaroner kan knapt vente på å rasere dette sirkuset i fremskrittets navn. På veien blir også noe av Guangzhous sjel borte.

Les også: Følg lystene i Amsterdam

Saken fortsetter under bildet

KONTRAST: Kontrastene i dagens Kina er fortsatt store: Mens Starbucks selger caffe latte til 30 kroner koppen fikser denne damen like ved enkle paraplyer som ville havnet i søpla hos oss
KONTRAST: Kontrastene i dagens Kina er fortsatt store: Mens Starbucks selger caffe latte til 30 kroner koppen fikser denne damen like ved enkle paraplyer som ville havnet i søpla hos oss

Ekko fra en svunnen tid

De mer enn 50 millioner menneskene i Guangdong-provinsen, der Guangzhou, Macau og Hong Kong inngår, står for omtrent 1/3 av Kinas totale eksport. Den økonomiske veksten her er med andre ord dramatisk. Folkeflyttingen inn til de store byene er et av Kinas store demografiske problemer. Ikke bare fylles byene opp av millioner av mennesker, ofte uten at de har ordentlige steder å bo. I tillegg utarmes landsbygda for ungdom og dermed også for utviklingspotensiale. Det er likevel ingen vei tilbake, blir jeg forsikret om, for nå har kineserne fått smaken på materielle goder.

– Den politiske kraften på Tiananmen-plassen – oppsamlet siden Kulturrevolusjonen – er oppbrukt og erstattet av en annen lidenskap: ønsket om rikdom, mener forfatteren Yu Hua.

Penger er nå Kinas sentrale ledestjerne.

Les også: Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer

Saken fortsetter under bildet

Oversikt over storbyen Guangzhou. Foto: COLOURBOX
Oversikt over storbyen Guangzhou. Foto: COLOURBOX

*****

– Det er rart å komme hjem og se hvor raskt byen utvikler seg. Den er nesten ikke til å kjenne igjen, sier unge Liu, som nå bor på Jamaica, der hun arbeider som akupunktør. Liu må likevel hjem av og til for å besøke familien.

– Spesielt merker jeg all støyen, alle menneskene – kaoset. Jamaica er så rolig i forhold, men jeg savner Kina når jeg har vært borte en stund. Det er jo her jeg er fra, sier Liu, før hun forsvinner inn i vrimmelen bak Starbucks kafé.

Kontrasten til Shamian-øya på andre siden av sentrum er slående. Hit ble franske og britiske handelsmenn henvist på begynnelsen av 1900-tallet, etter opiumskrigen. Da var Kina rystet i sine grunnvoller etter store konflikter med de samme utlendingene, som påtvang kineserne import av det narkotiske stoffet, blant annet for å opprettholde en viss handelsbalanse mellom partene.

Opiumskrigen og den påfølgende oppløsningen av det kinesiske keiserdømmet i 1911 forandret den svære nasjonen for alltid. På Shamian-øya gikk livet likevel sin stille, vante gang helt frem til 1949, inntil utlendingene endelig ble kastet ut og kineserne selv flyttet inn. Men fremdeles bærer det fire kvadratkilometer store området preg av den europeiske innflytelsen

Bare et steinkast fra hotellet møtes kinesere og utlendinger i parken som vender ut mot Perleelven. Kineserne kommer for å danse, vi for å se på. For danse elsker de nemlig, helst utendørs og på morgenen, når det er noe roligere i gatene, og bare suset fra elven bryter inn i den metalliske valsemusikken fra de enkle CD-spillerne som akkompagnerer dem.

Deltakerne lar seg ikke forstyrre av vår tilstedeværende, men fortsetter sin noe underlige, saktmodige seanse med stor eleganse og innlevelse. De danser seg inn i dagen, noen tilbake til fortiden, andre inn i fremtiden, på en merkelig måte ikke ulikt resten av den digre storbyen.

Les også:

Dette er verdens beste hoteller

Travellink: – Det er et sug etter reiser til Spania

Homofile og lesbiske turister er stadig mer attraktive

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver i bolig i Sola18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef
Siste nytt
19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver i bolig i Sola18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør forklarte seg om ukjent telefonsamtale18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef
Populært