Åtte dykkerparadis hvor du kan oppleve spektakulære skapninger

Se video

Våger du å dykke under havets overflate kan du komme i nærkontakt med noen av verdens mest utrolige skapninger.

Mange dykkere drømmer om å oppleve spekkhoggere, hvithval, hammerhai og havskilpadder i deres naturlige habitat. Nyhetsbyrået AFP Relaxnews har satt sammen en liste med åtte dykkerparadis hvor du kan oppleve noen av havets mest fascinerende skapninger.

Se video øverst i artikkelen.

Spekkhoggere (Lofoten, Norge)

Spekkhoggere finnes i alle verdenshav. De fleste av dem holder til i Antarktis, men Norsk Polarinstitutt regner med at det finnes omtrent 3000 spekkhoggere i Norskehavet og Barentshavet. En liten andel av dem tilbringer sommeren i Svalbard-området. Spekkhoggere, som er den største hvalen i delfinfamilien, blir ofte ansett som farlige rovdyr, men dykkere kan fint komme i kontakt med spekkhoggere i deres naturlige habitat. Ønsker du å komme i kontakt med disse fantastiske skapningene, anbefaler nyhetsbyrået AFP Relaxnews deg å reise til Lofoten. Den beste tiden for å se spekkhoggere er mellom oktober og februar. Flere operatører tilbyr spekkhogger-safari i Lofoten, samt turer hvor dykkere kan komme i nærkontakt med hvalene.

(Saken fortsetter under bildet)

Et av de beste stedene å oppleve Spekkhoggere er i Lofoten. Foto: AFP Relaxnews
Et av de beste stedene å oppleve Spekkhoggere er i Lofoten. Foto: AFP Relaxnews
Verden er full av Elvis-imitatorer. En av dem er «Elvis-fisken». Foto: Colourbox
Verden er full av Elvis-imitatorer. En av dem er «Elvis-fisken». Foto: Colourbox

Glattkarett (Morteon Island, Australia)

Stillehavskysten er et ettertraktet reisemål for dykkerentusiaster. Dykkere kan svømme med havskilpadder, nærmere bestemt glattkarett, utenfor Morteon Island, som ligger rett utenfor Brisbane i Australia. Morteon Island er naboøya til Fraser Island som er verdens største sandøy og et ettertraktet turistmål. AFP Relaxnews anbefaler dykkerentusiaster som ønsker seg en mer autentisk opplevelse, å velge Morteon Island fremfor Fraser Island - hvor det til tider kan kry av turister. Det arrangeres også flere snorkelturer langs Pinseøyene, hvor snorklere kan oppleve den berømte «Elvis-fisken».

Les også: Berømte murer: Fra forsvarsverk til turistmagneter

Dykker du utenfor Morteon Island, kan du få øye på havskilpadder. Foto: APF Relaxnews
Dykker du utenfor Morteon Island, kan du få øye på havskilpadder. Foto: APF Relaxnews

(Saken fortsetter under bildet)

Sjøløver (Galapagosøyene, Ecuador)

Galapagos er et eldorado for naturelskere takket være sitt ekstremt rike biologiske mangfold. Hittil har det blitt identifisert 2909 ulike marine arter som lever rundt Galapagos. Ønsker du en uforglemmelig dykkeropplevelse, bør du reise hit, oppfordrer AFP Relaxnews. Nær land kan man blant annet se iguaner og dykke med sjøløver. Hvis man dykker litt utenfor Galapagoskysten, kan man også treffe på hai, djevelrokker og spermhval.

(Saken fortsetter under bildet)

Utenfor Galapagos kan man dykke med sjøløver. Foto: AFP Relaxnews
Utenfor Galapagos kan man dykke med sjøløver. Foto: AFP Relaxnews

Hvithval (Kvitsjøen, Russland)

Dykkere trenger ikke å holde seg til varme hav for å oppleve verdens mest spektakulære arter. I Kvitsjøen utenfor St. Petersburg i Russland lever en stor bestand av hvithvaler. Hvithvaler er flokkdyr, og er man heldig kan man møte på mer enn 100 individer i en flokk. Hvithvaler er nysgjerrige skapninger og det er vanlig at de titter opp fra vannet for å se hva som foregår rundt dem.

Ifølge Wikipedia finnes det også omtrent 10.000 hvithvaler utenfor Svalbard.

Les også: Et av verdens største dykkerparadis er i fare

(Saken fortsetter under bildet)

Hvithvalen (beluga) er intelligent og nysgjerrig. Foto: AFP Relaxnews
Hvithvalen (beluga) er intelligent og nysgjerrig. Foto: AFP Relaxnews

Hvalhai (Maldivene)

Hvalhai er verdens største fisk. Den kan bli mer enn 12 meter lang og veie over 20 tonn. Hvithaien er utrydningstruet. Ønsker du å oppleve disse majestetiske gigantene, bør du reise til Zanzibar eller Maldivene. Så lenge du tar dine forholdsregler, kan du fint dykke med hvalhaien.

Hvalhaiens jaktmarkeder inkluderer laguner og elvemunninger, hvor den jakter reker, plankton og ansjos.

Les også: Her kan du dykke ned til krigs- og skipshistorien

(Saken fortsetter under bildet)

Hvalhaier som finnes utenfor Maldivene. Foto: AFP Relaxnews
Hvalhaier som finnes utenfor Maldivene. Foto: AFP Relaxnews

Knølhval (Zanzibar, Tanzania)

Tanzania er et velkjent reisemål for dykkere takket være sine fantastiske korallrev. I tillegg til delfiner, som ofte følger etter dykkerbåtene, kan besøkende også se knølhval i august og september.

(Saken fortsetter under bildet)

Knølhvalen er blant annet kjent for sine spektakulære hopp. Foto: AFP Relaxnews
Knølhvalen er blant annet kjent for sine spektakulære hopp. Foto: AFP Relaxnews

Blåhai (Azorene, Portugal)

Blåhai har spiss snute, lange brystfinner og kan bli mellom tre og fire meter lang. Den er sjelden å finne i norske farvann.

Blåhai angriper som regel ikke mennesker, men dykkere må likevel ta en rekke forholdsregler om de vil svømme med blåhai utenfor Azorene. Tar man ikke sjansen på å svømme med blåhai, byr Azorene på flere utrolige hvalopplevelser. Utenfor kysten til Azorene er det relativt enkelt å få øye på tannhval og seihval.

(Saken fortsetter under bildet)

Blåhai (Prionace glauca) har spiss snute, lange brystfinner og kan bli 3-4 meter lang. Foto: AFP Relaxnews
Blåhai (Prionace glauca) har spiss snute, lange brystfinner og kan bli 3-4 meter lang. Foto: AFP Relaxnews

Hammerhai (Fransk Polynesia)

Skal du få øye på hammerhaien, må du dykke omtrent 15 meter dypt. Hammerhaien er lett gjenkjennelig på grunn av hodet som er formet som en hammer. Øynene sitter helt i kanten av hodet, ifølge Wikipedia.

Ifølge AFP Relaxnews er ikke hammerhaien farlig for mennesker, men man må følge en rekke retningslinjer om man skal dykke med disse.

Hammerhaier regnes som aggressive. De spiser fisk, rokker og andre haier.
Hammerhaier regnes som aggressive. De spiser fisk, rokker og andre haier.

Les også:

Fare for streik ved fire flyplasser

To varierte dager i Cotswold

Hanoi: Turister strømmer hit for å drikke kaffe med eggeplomme

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund
Siste nytt
00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund
Populært