Redigerte inn feriebilder mot Holocaust-bakgrunn

To mennesker hopper mellom ulike betongklosser som utgjør Holocaust-minnesmerket i Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch
To mennesker hopper mellom ulike betongklosser som utgjør Holocaust-minnesmerket i Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Hvor går grensen for hva som sømmer seg og ikke sømmer seg når du tar feriebilder av deg selv på historiske steder og ved minnesmerker?

Den israelske forfatteren og satirikeren Shahak Shapira reagerte på flere bilder delt på Facebook, Instagram og Tinder der mennesker poserte ved minnesmerket Holocaust Memorial i Berlin uten å ta inn over seg at stedet symboliserer drapet på seks millioner mennesker.

Shapira fotoredigerte menneskene opp mot bilder fra Holocaust, kalte prosjektet Yolocaust og kort etter gikk bildene viralt. Nettsiden ble besøkt av mer enn 2,5 millioner, deriblant de tolv som hadde fått sine selfies redigert.

Nå er bildene borte. Shapira har forklart det med at budskapet hans gikk hjem hos de det gjaldt.

– Nær samtlige forsto meldingen, unnskyldte seg og bestemte seg for å fjerne bildene fra sine personlige Facebook- og Instagramprofiler, forteller han i en uttalelse.

– I tillegg har jeg fått tonnevis med gode tilbakemeldinger fra Holocaust-forskere, folk som pleide å jobbe ved minnesmerket, folk som mistet familiemedlemmer under Holocaust og lærere som ønsker å bruke prosjektet i undervisningen.

Preg av gapestokk

Statsviter, skribent og valganalytiker Svein Tore Marthinsen har skrevet boken «Sosial kommunikasjon» i samarbeid med høyskolelektor Cecilie Staude ved BI.

– At noen tester grenser og forsøker å være morsomme eller sjokkerende for å få mer oppmerksomhet, kan oppleves krenkende og problematisk av andre, mener sosiale medier-ekspert Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat
– At noen tester grenser og forsøker å være morsomme eller sjokkerende for å få mer oppmerksomhet, kan oppleves krenkende og problematisk av andre, mener sosiale medier-ekspert Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat

Han mener Shapira sier fra på en kreativ måte, både ved å sette fokus på fenomenet, gi dem som har vært uvettige en advarsel, samt avskrekke andre fra å gjøre noe tilsvarende.

– Samtidig er det noe gapestokkaktig over dette som jeg er betenkt over. Ungdommene har åpenbart gjort noe uvettig, men er slik uthenging en god reaksjon? Jeg synes ikke det. De aller fleste av oss, antagelig inkludert ham selv, har gjort ubetenksomme ting som det heldigvis ikke har blitt laget video av, som er vist 50 millioner ganger, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Les også: 126 år gammel statue rasert i selfie-forsøk

Unge er mer narsissistiske

I videoen ser vi bilder av unge mennesker med kameralinsen rettet mot seg selv. Svein Tore Marthinsen mener vett og uvett nok er rimelig likt fordelt mellom generasjonene.

– Både unge og eldre gjør ubetenksomme ting innimellom. Jeg har dog sett forskning som peker i retning av at det narsissistiske elementet er sterkere til stede hos unge enn i resten av befolkningen, så jeg ser ikke bort i fra at unge kan være overrepresentert når det gjelder denne typen bilder.

– Samtidig er det slik at de aller fleste, både unge og eldre, generelt oppfører seg bra. Det er ofte lett å glemme ved slike nyhetssaker at dette heldigvis gjelder de få unntakene.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

(Saken fortsetter under)

En jente har lagt seg til å hvile på den ene av blokkene i Holocaust-minnesmerket. Foto: Reuters/Tobias Schwarz
En jente har lagt seg til å hvile på den ene av blokkene i Holocaust-minnesmerket. Foto: Reuters/Tobias Schwarz

SKAL behandles som et minnested

Siden stiftelsen i 1992 har Hvite Busser arrangert reiser for skoleelever og voksengrupper til tidligere konsentrasjonsleire som i dag er omgjort til minnesteder og museer.

Daglig leder Ole Johnny Hansen forteller til ABC Nyheter at han fikk vondt i magen av å se filmen av bildene som er blitt fotoredigert. Han mener det Shapira har gjort sikkert kan oppfattes som kontroversielt av noen, men for hans del er bildene veldig slående.

Daglig leder for Hvite Busser, Ole Johnny Hansen. Foto: Hvite Busser
Daglig leder for Hvite Busser, Ole Johnny Hansen. Foto: Hvite Busser

– Holocaust Memorial ER et minnested. Og da behandler man ikke det som om det var et hvilket som helst utendørs treningsstudio eller parkour park. Man gjør ikke det på gravplasser. Holcaust Memorial er en eneste stor gravstein, og det er slik det skal behandles.

Hansen forklarer at Hvite Busser er klar over at selve monumentet ikke er av de tydeligste.

– Det er ganske krevende å koble dette minnesmerket med de forferdelige lidelsene til så mange enkeltmennesker under Holocaust. Det er glatte, firkantede steiner i ujevn høyde spredt ut over et stort område. Virkningen av et besøk i Auschwitz-Birkenau eller Majdanek er noe helt annet.

Les også: Se CIAs hemmeligstemplede kart

Gir føringer i forkant

Hvite Bussers erfaring er at ungdommen som de har med på tur ikke har problemer med å ta inn over seg alvoret og opptre med respekt og verdighet.

– I forkant av alle besøk i leirmuseene og andre minnesteder forbereder våre reiseledere ungdommen på hva de skal se og erfare, og de gir føringer på hvordan man opptrer på slike steder. Spesielt viktig er det i Holocaust Memorial i Berlin, fordi symbolikken er komplisert å forstå, forklarer Ole Johnny Hansen. Han fortsetter:

– Våre reiseledere knytter alltid historier til de forskjellige stedene vi besøker, og guider i alle leirene utenom Auschwitz. Da har man også gruppen samlet, og kan ta tak i ungdom som bryter for mye med normen. Det gjøres alltid på milde måter, og vi opplever aldri noen kontroverser på dette.

Han synes det alltid er sterkt når ungdommene avslutter en omvisning i en av leirene med en liten blomsterseremoni.

– Da leses dikt, synges sanger eller man er bare stille. Selvsagt tas det bilder, men det turnes ikke!

Les også: Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror

Den digitale revolusjon

Tidligere var bildene vi tok begrenset til private fotoalbum. Hvis du skulle sørge for at flere fikk se motivene du knipset under ferieturen din, må folk enten komme hjem til deg eller du selv tok med deg bildene. Har dagens mobilteknologi og muligheten til å spre bilder umiddelbart til resten av verden via sosiale medier redusert evnen vår til å vurdere når og hvor det sømmer å ta bilde?

– Mennesker liker å oppleve noe og dele opplevelsen sin med andre, gjerne i form av bilder. Et bilde sier ofte mer enn ord, og kan oppleves sterkere av mottakeren og er derfor et kraftfullt virkemiddel som vi, siden det ble teknologisk mulig, har likt å knipse og se på etterpå, forteller Svein Tore Marthinsen.

Han mener forskjellen fra tidligere er at de aller fleste av oss nå går rundt med kameraer omtrent hele tiden.

– Vi tar langt flere bilder enn før og vi kan dele dem mye raskere og med langt flere enn før. Utviklingen har derfor på mange måter forsterket et iboende behov i oss mennesker. Usømmelige bilder er ikke noe nytt fenomen, ei heller menneskers tidvis svake vurderingsevne, men disse sidene blir jo fort nå mer synlige.

Les også: Bli med på topptur på fire minutter!

(Saken fortsetter under)

⏩Monumento al Holocausto⏪ #berlin🇩🇪 #holocaust #holocaustmemorial #monument #travel #germany....

Et bilde publisert av Iliana (@ili.davila04)

#Berlin#holocaustmemorial#2k17#

Et bilde publisert av Nico Schwarz (@nicolas.schw)

kquote>

Grunn til å si ifra

Til slutt melder spørsmålet seg: Er denne typen feriebilder en naturlig følge av selfie-kulturen? Svein Tore Marthinsen stiller seg tvilende.

– Slike selfies kan kanskje ses i en blanding av ønsket om å dele, overraske, være morsom og sjokkerende, samt en dose oppmersomhetssøkende. Men hvis alle feriebilder og selfies ses under ett, så er neppe denne type bilder et stort fenomen, mener han.

– Det betyr ikke at de er uproblematiske, tvert i mot er det god grunn til å si fra når man opplever noen går over streken for å skape en bedre kultur. Det går dog an å si ifra på en konstruktiv måte.

Les også:

Versailles forbyr selfie sticks

Internett har fått en ny besettelse: Dører

Thailand forbyr publisering av ølbilder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen
Siste nytt
12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen
Populært