Meny

Redigerte inn feriebilder mot Holocaust-bakgrunn

To mennesker hopper mellom ulike betongklosser som utgjør Holocaust-minnesmerket i Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch
To mennesker hopper mellom ulike betongklosser som utgjør Holocaust-minnesmerket i Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Hvor går grensen for hva som sømmer seg og ikke sømmer seg når du tar feriebilder av deg selv på historiske steder og ved minnesmerker?

Den israelske forfatteren og satirikeren Shahak Shapira reagerte på flere bilder delt på Facebook, Instagram og Tinder der mennesker poserte ved minnesmerket Holocaust Memorial i Berlin uten å ta inn over seg at stedet symboliserer drapet på seks millioner mennesker.

Shapira fotoredigerte menneskene opp mot bilder fra Holocaust, kalte prosjektet Yolocaust og kort etter gikk bildene viralt. Nettsiden ble besøkt av mer enn 2,5 millioner, deriblant de tolv som hadde fått sine selfies redigert.

Nå er bildene borte. Shapira har forklart det med at budskapet hans gikk hjem hos de det gjaldt.

– Nær samtlige forsto meldingen, unnskyldte seg og bestemte seg for å fjerne bildene fra sine personlige Facebook- og Instagramprofiler, forteller han i en uttalelse.

– I tillegg har jeg fått tonnevis med gode tilbakemeldinger fra Holocaust-forskere, folk som pleide å jobbe ved minnesmerket, folk som mistet familiemedlemmer under Holocaust og lærere som ønsker å bruke prosjektet i undervisningen.

Preg av gapestokk

Statsviter, skribent og valganalytiker Svein Tore Marthinsen har skrevet boken «Sosial kommunikasjon» i samarbeid med høyskolelektor Cecilie Staude ved BI.

– At noen tester grenser og forsøker å være morsomme eller sjokkerende for å få mer oppmerksomhet, kan oppleves krenkende og problematisk av andre, mener sosiale medier-ekspert Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat
– At noen tester grenser og forsøker å være morsomme eller sjokkerende for å få mer oppmerksomhet, kan oppleves krenkende og problematisk av andre, mener sosiale medier-ekspert Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat

Han mener Shapira sier fra på en kreativ måte, både ved å sette fokus på fenomenet, gi dem som har vært uvettige en advarsel, samt avskrekke andre fra å gjøre noe tilsvarende.

– Samtidig er det noe gapestokkaktig over dette som jeg er betenkt over. Ungdommene har åpenbart gjort noe uvettig, men er slik uthenging en god reaksjon? Jeg synes ikke det. De aller fleste av oss, antagelig inkludert ham selv, har gjort ubetenksomme ting som det heldigvis ikke har blitt laget video av, som er vist 50 millioner ganger, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Les også: 126 år gammel statue rasert i selfie-forsøk

Unge er mer narsissistiske

I videoen ser vi bilder av unge mennesker med kameralinsen rettet mot seg selv. Svein Tore Marthinsen mener vett og uvett nok er rimelig likt fordelt mellom generasjonene.

– Både unge og eldre gjør ubetenksomme ting innimellom. Jeg har dog sett forskning som peker i retning av at det narsissistiske elementet er sterkere til stede hos unge enn i resten av befolkningen, så jeg ser ikke bort i fra at unge kan være overrepresentert når det gjelder denne typen bilder.

– Samtidig er det slik at de aller fleste, både unge og eldre, generelt oppfører seg bra. Det er ofte lett å glemme ved slike nyhetssaker at dette heldigvis gjelder de få unntakene.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

(Saken fortsetter under)

En jente har lagt seg til å hvile på den ene av blokkene i Holocaust-minnesmerket. Foto: Reuters/Tobias Schwarz
En jente har lagt seg til å hvile på den ene av blokkene i Holocaust-minnesmerket. Foto: Reuters/Tobias Schwarz

SKAL behandles som et minnested

Siden stiftelsen i 1992 har Hvite Busser arrangert reiser for skoleelever og voksengrupper til tidligere konsentrasjonsleire som i dag er omgjort til minnesteder og museer.

Daglig leder Ole Johnny Hansen forteller til ABC Nyheter at han fikk vondt i magen av å se filmen av bildene som er blitt fotoredigert. Han mener det Shapira har gjort sikkert kan oppfattes som kontroversielt av noen, men for hans del er bildene veldig slående.

Daglig leder for Hvite Busser, Ole Johnny Hansen. Foto: Hvite Busser
Daglig leder for Hvite Busser, Ole Johnny Hansen. Foto: Hvite Busser

– Holocaust Memorial ER et minnested. Og da behandler man ikke det som om det var et hvilket som helst utendørs treningsstudio eller parkour park. Man gjør ikke det på gravplasser. Holcaust Memorial er en eneste stor gravstein, og det er slik det skal behandles.

Hansen forklarer at Hvite Busser er klar over at selve monumentet ikke er av de tydeligste.

– Det er ganske krevende å koble dette minnesmerket med de forferdelige lidelsene til så mange enkeltmennesker under Holocaust. Det er glatte, firkantede steiner i ujevn høyde spredt ut over et stort område. Virkningen av et besøk i Auschwitz-Birkenau eller Majdanek er noe helt annet.

Les også: Se CIAs hemmeligstemplede kart

Gir føringer i forkant

Hvite Bussers erfaring er at ungdommen som de har med på tur ikke har problemer med å ta inn over seg alvoret og opptre med respekt og verdighet.

– I forkant av alle besøk i leirmuseene og andre minnesteder forbereder våre reiseledere ungdommen på hva de skal se og erfare, og de gir føringer på hvordan man opptrer på slike steder. Spesielt viktig er det i Holocaust Memorial i Berlin, fordi symbolikken er komplisert å forstå, forklarer Ole Johnny Hansen. Han fortsetter:

– Våre reiseledere knytter alltid historier til de forskjellige stedene vi besøker, og guider i alle leirene utenom Auschwitz. Da har man også gruppen samlet, og kan ta tak i ungdom som bryter for mye med normen. Det gjøres alltid på milde måter, og vi opplever aldri noen kontroverser på dette.

Han synes det alltid er sterkt når ungdommene avslutter en omvisning i en av leirene med en liten blomsterseremoni.

– Da leses dikt, synges sanger eller man er bare stille. Selvsagt tas det bilder, men det turnes ikke!

Les også: Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror

Den digitale revolusjon

Tidligere var bildene vi tok begrenset til private fotoalbum. Hvis du skulle sørge for at flere fikk se motivene du knipset under ferieturen din, må folk enten komme hjem til deg eller du selv tok med deg bildene. Har dagens mobilteknologi og muligheten til å spre bilder umiddelbart til resten av verden via sosiale medier redusert evnen vår til å vurdere når og hvor det sømmer å ta bilde?

– Mennesker liker å oppleve noe og dele opplevelsen sin med andre, gjerne i form av bilder. Et bilde sier ofte mer enn ord, og kan oppleves sterkere av mottakeren og er derfor et kraftfullt virkemiddel som vi, siden det ble teknologisk mulig, har likt å knipse og se på etterpå, forteller Svein Tore Marthinsen.

Han mener forskjellen fra tidligere er at de aller fleste av oss nå går rundt med kameraer omtrent hele tiden.

– Vi tar langt flere bilder enn før og vi kan dele dem mye raskere og med langt flere enn før. Utviklingen har derfor på mange måter forsterket et iboende behov i oss mennesker. Usømmelige bilder er ikke noe nytt fenomen, ei heller menneskers tidvis svake vurderingsevne, men disse sidene blir jo fort nå mer synlige.

Les også: Bli med på topptur på fire minutter!

(Saken fortsetter under)

⏩Monumento al Holocausto⏪ #berlin🇩🇪 #holocaust #holocaustmemorial #monument #travel #germany....

Et bilde publisert av Iliana (@ili.davila04)

#Berlin#holocaustmemorial#2k17#

Et bilde publisert av Nico Schwarz (@nicolas.schw)

kquote>

Grunn til å si ifra

Til slutt melder spørsmålet seg: Er denne typen feriebilder en naturlig følge av selfie-kulturen? Svein Tore Marthinsen stiller seg tvilende.

– Slike selfies kan kanskje ses i en blanding av ønsket om å dele, overraske, være morsom og sjokkerende, samt en dose oppmersomhetssøkende. Men hvis alle feriebilder og selfies ses under ett, så er neppe denne type bilder et stort fenomen, mener han.

– Det betyr ikke at de er uproblematiske, tvert i mot er det god grunn til å si fra når man opplever noen går over streken for å skape en bedre kultur. Det går dog an å si ifra på en konstruktiv måte.

Les også:

Versailles forbyr selfie sticks

Internett har fått en ny besettelse: Dører

Thailand forbyr publisering av ølbilder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer
Siste nytt
04:30NorgeEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30VerdenDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42NorgeFNB størst i Bergen i ny måling03:08NorgeVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37NorgeFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54NorgeFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer
Populært