Redigerte inn feriebilder mot Holocaust-bakgrunn

To mennesker hopper mellom ulike betongklosser som utgjør Holocaust-minnesmerket i Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch
To mennesker hopper mellom ulike betongklosser som utgjør Holocaust-minnesmerket i Berlin. Foto: Reuters/Fabrizio Bensch

Hvor går grensen for hva som sømmer seg og ikke sømmer seg når du tar feriebilder av deg selv på historiske steder og ved minnesmerker?

Den israelske forfatteren og satirikeren Shahak Shapira reagerte på flere bilder delt på Facebook, Instagram og Tinder der mennesker poserte ved minnesmerket Holocaust Memorial i Berlin uten å ta inn over seg at stedet symboliserer drapet på seks millioner mennesker.

Shapira fotoredigerte menneskene opp mot bilder fra Holocaust, kalte prosjektet Yolocaust og kort etter gikk bildene viralt. Nettsiden ble besøkt av mer enn 2,5 millioner, deriblant de tolv som hadde fått sine selfies redigert.

Nå er bildene borte. Shapira har forklart det med at budskapet hans gikk hjem hos de det gjaldt.

– Nær samtlige forsto meldingen, unnskyldte seg og bestemte seg for å fjerne bildene fra sine personlige Facebook- og Instagramprofiler, forteller han i en uttalelse.

– I tillegg har jeg fått tonnevis med gode tilbakemeldinger fra Holocaust-forskere, folk som pleide å jobbe ved minnesmerket, folk som mistet familiemedlemmer under Holocaust og lærere som ønsker å bruke prosjektet i undervisningen.

Preg av gapestokk

Statsviter, skribent og valganalytiker Svein Tore Marthinsen har skrevet boken «Sosial kommunikasjon» i samarbeid med høyskolelektor Cecilie Staude ved BI.

– At noen tester grenser og forsøker å være morsomme eller sjokkerende for å få mer oppmerksomhet, kan oppleves krenkende og problematisk av andre, mener sosiale medier-ekspert Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat
– At noen tester grenser og forsøker å være morsomme eller sjokkerende for å få mer oppmerksomhet, kan oppleves krenkende og problematisk av andre, mener sosiale medier-ekspert Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat

Han mener Shapira sier fra på en kreativ måte, både ved å sette fokus på fenomenet, gi dem som har vært uvettige en advarsel, samt avskrekke andre fra å gjøre noe tilsvarende.

– Samtidig er det noe gapestokkaktig over dette som jeg er betenkt over. Ungdommene har åpenbart gjort noe uvettig, men er slik uthenging en god reaksjon? Jeg synes ikke det. De aller fleste av oss, antagelig inkludert ham selv, har gjort ubetenksomme ting som det heldigvis ikke har blitt laget video av, som er vist 50 millioner ganger, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

Les også: 126 år gammel statue rasert i selfie-forsøk

Unge er mer narsissistiske

I videoen ser vi bilder av unge mennesker med kameralinsen rettet mot seg selv. Svein Tore Marthinsen mener vett og uvett nok er rimelig likt fordelt mellom generasjonene.

– Både unge og eldre gjør ubetenksomme ting innimellom. Jeg har dog sett forskning som peker i retning av at det narsissistiske elementet er sterkere til stede hos unge enn i resten av befolkningen, så jeg ser ikke bort i fra at unge kan være overrepresentert når det gjelder denne typen bilder.

– Samtidig er det slik at de aller fleste, både unge og eldre, generelt oppfører seg bra. Det er ofte lett å glemme ved slike nyhetssaker at dette heldigvis gjelder de få unntakene.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

(Saken fortsetter under)

En jente har lagt seg til å hvile på den ene av blokkene i Holocaust-minnesmerket. Foto: Reuters/Tobias Schwarz
En jente har lagt seg til å hvile på den ene av blokkene i Holocaust-minnesmerket. Foto: Reuters/Tobias Schwarz

SKAL behandles som et minnested

Siden stiftelsen i 1992 har Hvite Busser arrangert reiser for skoleelever og voksengrupper til tidligere konsentrasjonsleire som i dag er omgjort til minnesteder og museer.

Daglig leder Ole Johnny Hansen forteller til ABC Nyheter at han fikk vondt i magen av å se filmen av bildene som er blitt fotoredigert. Han mener det Shapira har gjort sikkert kan oppfattes som kontroversielt av noen, men for hans del er bildene veldig slående.

Daglig leder for Hvite Busser, Ole Johnny Hansen. Foto: Hvite Busser
Daglig leder for Hvite Busser, Ole Johnny Hansen. Foto: Hvite Busser

– Holocaust Memorial ER et minnested. Og da behandler man ikke det som om det var et hvilket som helst utendørs treningsstudio eller parkour park. Man gjør ikke det på gravplasser. Holcaust Memorial er en eneste stor gravstein, og det er slik det skal behandles.

Hansen forklarer at Hvite Busser er klar over at selve monumentet ikke er av de tydeligste.

– Det er ganske krevende å koble dette minnesmerket med de forferdelige lidelsene til så mange enkeltmennesker under Holocaust. Det er glatte, firkantede steiner i ujevn høyde spredt ut over et stort område. Virkningen av et besøk i Auschwitz-Birkenau eller Majdanek er noe helt annet.

Les også: Se CIAs hemmeligstemplede kart

Gir føringer i forkant

Hvite Bussers erfaring er at ungdommen som de har med på tur ikke har problemer med å ta inn over seg alvoret og opptre med respekt og verdighet.

– I forkant av alle besøk i leirmuseene og andre minnesteder forbereder våre reiseledere ungdommen på hva de skal se og erfare, og de gir føringer på hvordan man opptrer på slike steder. Spesielt viktig er det i Holocaust Memorial i Berlin, fordi symbolikken er komplisert å forstå, forklarer Ole Johnny Hansen. Han fortsetter:

– Våre reiseledere knytter alltid historier til de forskjellige stedene vi besøker, og guider i alle leirene utenom Auschwitz. Da har man også gruppen samlet, og kan ta tak i ungdom som bryter for mye med normen. Det gjøres alltid på milde måter, og vi opplever aldri noen kontroverser på dette.

Han synes det alltid er sterkt når ungdommene avslutter en omvisning i en av leirene med en liten blomsterseremoni.

– Da leses dikt, synges sanger eller man er bare stille. Selvsagt tas det bilder, men det turnes ikke!

Les også: Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror

Den digitale revolusjon

Tidligere var bildene vi tok begrenset til private fotoalbum. Hvis du skulle sørge for at flere fikk se motivene du knipset under ferieturen din, må folk enten komme hjem til deg eller du selv tok med deg bildene. Har dagens mobilteknologi og muligheten til å spre bilder umiddelbart til resten av verden via sosiale medier redusert evnen vår til å vurdere når og hvor det sømmer å ta bilde?

– Mennesker liker å oppleve noe og dele opplevelsen sin med andre, gjerne i form av bilder. Et bilde sier ofte mer enn ord, og kan oppleves sterkere av mottakeren og er derfor et kraftfullt virkemiddel som vi, siden det ble teknologisk mulig, har likt å knipse og se på etterpå, forteller Svein Tore Marthinsen.

Han mener forskjellen fra tidligere er at de aller fleste av oss nå går rundt med kameraer omtrent hele tiden.

– Vi tar langt flere bilder enn før og vi kan dele dem mye raskere og med langt flere enn før. Utviklingen har derfor på mange måter forsterket et iboende behov i oss mennesker. Usømmelige bilder er ikke noe nytt fenomen, ei heller menneskers tidvis svake vurderingsevne, men disse sidene blir jo fort nå mer synlige.

Les også: Bli med på topptur på fire minutter!

(Saken fortsetter under)

⏩Monumento al Holocausto⏪ #berlin🇩🇪 #holocaust #holocaustmemorial #monument #travel #germany....

Et bilde publisert av Iliana (@ili.davila04)

#Berlin#holocaustmemorial#2k17#

Et bilde publisert av Nico Schwarz (@nicolas.schw)

kquote>

Grunn til å si ifra

Til slutt melder spørsmålet seg: Er denne typen feriebilder en naturlig følge av selfie-kulturen? Svein Tore Marthinsen stiller seg tvilende.

– Slike selfies kan kanskje ses i en blanding av ønsket om å dele, overraske, være morsom og sjokkerende, samt en dose oppmersomhetssøkende. Men hvis alle feriebilder og selfies ses under ett, så er neppe denne type bilder et stort fenomen, mener han.

– Det betyr ikke at de er uproblematiske, tvert i mot er det god grunn til å si fra når man opplever noen går over streken for å skape en bedre kultur. Det går dog an å si ifra på en konstruktiv måte.

Les også:

Versailles forbyr selfie sticks

Internett har fått en ny besettelse: Dører

Thailand forbyr publisering av ølbilder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier
Siste nytt
18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier
Populært