Hacket hotell og krevde løsepenger

<p>HOTELL HACKET. Et hotell i Østerrike ble låst ute fra sitt eget datasystem av hackere. Måtte betale løsepenger for å få åpnet dørene. Foto: Colourbox</p>
HOTELL HACKET. Et hotell i Østerrike ble låst ute fra sitt eget datasystem av hackere. Måtte betale løsepenger for å få åpnet dørene. Foto: Colourbox

Kravet om løsepenger kom etter at flere av hotellets gjester hadde blitt låst ute fra rommene sine.

«Gisselsituasjonen» skjedde ved hotellet Romantik Seehotel Jaegerwirt i Østerrike tidligere i januar, melder The New York Times.

Hele hotellets elektroniske nøkkelsystem hadde blitt hacket, og hotelladministrasjonen var låst ute fra sitt eget datasystem.

Les også: USA mener å ha identifisert russiske hackere

Betalte løsepenger

Ifølge hotellets direktør, Christoph Brandstaetter, krevde hackerne to Bitcoins i løsepenger. To Bitcoins tilsvarer omtrent 16.000 norske kroner.

De truet også med at summen ville dobles om hotellet ikke betalte innen dagen var omme, skriver NY Times.

Hotellet så ingen annen løsning enn å betale løsepengene – de hadde flere hundre gjester på hotellet som hadde betalt store summer for et knirkefritt opphold.

Flere av gjestene hadde allerede merket at noe ikke stemte, da de ikke kom inn på rommene sine lenger.

Les også: Norske politikere advares mot utenlandsk hacking

Betales i bitcoin for å skjule spor

– Vi var fullbooket med 180 gjester og bestemte oss for å betale, sier Brandstaetter til NY Times.

Han beskriver hackerne som veldig pågående.

Sikkerhetseksperter sier angrepet er et godt eksempel på en stadig mer ondsinnet og utbredt form for utpressing. Våpenet er en programvare kalt «ransomware».

Forbrytelsen er like enkel som den er uærlig.

Ofrene mottar vanligvis en e-post med en link eller et vedlegg som inneholder programvare som krypterer filer på offerets datamaskin, og holder dem som «gissel» til løsepengene er betalt.

Mange av hackerne som utfører slike brekk operer ifra Russland og Øst-Europa, ifølge politiet, og krever ofte løsepenger i bitcoin – en digital valuta som er vanskelig å spore.

Les også: Sveriges sentralbank vurderer digital valuta

Personvernpolicy