Ti av verdens mest uforglemmelige heisturer

Legg klaustrofobi og høydeskrekk til side og sjekk ut noen av verdens flotteste heiser. Se video i vinduet over.

Det beste for kropp og kondisjon er å gå trappene, men enkelte ganger kan det være mye mer spennende å ta heisen.

I 1854 kom det store gjennombruddet for moderne heisinnretninger da amerikanske Elisha Graves Otis presenterte fangeapparatet som kunne forhindre heisen fra å falle ned som følge av brudd på bæremidlene.

I dag, mer enn 160 år senere, er heisen en naturlig del av hverdagen der vi går inn og trykker på knappen til ønsket etasje. Men det finnes heisinstallasjoner rundt om på kloden som er blitt rene turistmål i seg selv og som tar deg med på en tur du nok sent vil glemme.

Hammetschwand (Ennetbürgenb, Sveits)

Dette er Europas høyeste utvendige heis der den forbinder en fjellvei med utsiktspunktet Hammetschwand på Bürgenstock-platået. Herfra kan du nyte utsikt over Lake Lucerne. Heisen strekker seg 153 meter over bakken og frakter deg frem til toppen på mindre enn et minutt.

(Saken fortsetter under)

Hammetschwand. Foto: Gindegg/Wikimedia
Hammetschwand. Foto: Gindegg/Wikimedia

Mercedes-Benz Museum (Stuttgart, Tyskland)

Den futuristiske heisen på Mercedes-Benz Museum har form og uttrykk som bringer tankene til femtitallets science fiction-filmer der de frakter deg mellom de ulike etasjene i den stilfullt utformede betongbygningen. Det er nesten så man glemmer at det er biler man kom for å se.

Les også: Klarer du ikke rive nazibygget? Fyll det med hai!

(Saken fortsetter under)

Mercedes Benz Museum. Foto: Wikimedia/Inge Kanakaris-Wirtl
Mercedes Benz Museum. Foto: Wikimedia/Inge Kanakaris-Wirtl

Lacerda (Bahia, Brasil)

Cirka 28.000 mennesker reiser daglig med Brasils eldste heis, bygget i 1873. Lacerda er en ganske uvanlig arkitektonisk konstruksjon med hint av Art Deco og er blitt et populært landemerke i byen. Og den er litt av et syn når kveldsmørket har lagt seg og lysene slås på.

(Saken fortsetter under)

Lacerda. Foto: Wikimedia/Ciroamado
Lacerda. Foto: Wikimedia/Ciroamado

AquaDom (Berlin, Tyskland)

Hva med en heistur der du kan studere Nemo og Dory? AquaDom-tanken på Radisson Blu Hotel i Berlin inneholder over en million liter vann og et gedigent, vakkert korallrev. Akvariet omgir en heis som sakte beveger seg oppover mens du nyter synet av de mer enn 1.500 praktfulle fiskeartene som svømmer omkring deg.

(Saken fortsetter under)

AquaDom. Foto: vxla/Flickr
AquaDom. Foto: vxla/Flickr

Taipei 101 (Taipei, Taiwan)

Tidligere var dette verdens høyeste bygning, men med sine 509 meter plasserer Taipei 101 seg på en høyst respektabel (foreløpig) femteplass. Heisen her er en av verdens eneste med to etasjer og er blant verdens raskeste med en fart på 63 kilometer i timen. Med andre ord tar det under 39 sekunder å gjøre unna 84 etasjer.

Les også: En natt i rekordomgivelser

(Saken fortsetter under)

Taipei 101. Foto: Wikimedia
Taipei 101. Foto: Wikimedia

SkyView (Stockholm, Sverige)

Ericsson Globe i den svenske hovedstaden er verdens største sfæriske bygning, Ericsson Globe. «Globen», som den kalles på folkemunne, er en av byens største sport- og konsertarenaer, og på utsiden tar to SkyView-gondoler deg 130 meter over havet og gir deg en strålende utsikt over byen.

(Saken fortsetter under)

SkyView Globen. Foto: Jan Hammershaug/Flickr
SkyView Globen. Foto: Jan Hammershaug/Flickr

Bailong (Zhangjiajie, Kina)

Reiser du til Zhangjiajie i Kina, må du huske å sette av nok tid til å ta en tur med Bailong, også kjent som «De hundre dragers heis». Og dette er virkelig noe som kan gi sug i magen der den går 326 meter opp langs en klippevegg. Den er en av verdens høyeste utvendige heiser, men har vært stengt for bruk i perioder.

(Saken fortsetter under)

Bailong. Foto: Wikimedia
Bailong. Foto: Wikimedia

Santa Justa (Lisboa, Portugal)

Santa Justa-heisen ble innviet I 1905 og forbinder strøket Bairro Alto på en høyde med strøket Baixa nede i byen. Den utsmykkede jernheisen beskrives som et gotisk kunstverk og er designet av lærlingen til Gustave Eiffel, arkitekten bak Eifeltårnet i Paris. Den er spesielt vakker når den er opplyst om kvelden og på toppen av heisen ligger det en kafé.

Les også: Verdens høyeste bro åpnet i Kina

(Saken fortsetter under)

Santa Justa. Foto: Luca Galuzz/Wikimedia
Santa Justa. Foto: Luca Galuzz/Wikimedia

Louvre (Paris, Frankrike)

Den er ikke akkurat verdens høyeste, heisen som går mellom to etasjer i ankomsthallen på et av verdens mest berømte kunstmuseum. Det spesielle her er at hele heisen, som er formet som en søyle, «borer» seg ned i bakken når den går fra andre til første etasje. Selve heisen er omgitt av en spiralformet trapp for de som heller velger å bruke bena.

(Saken fortsetter under)

Louvre. Foto: Spencer Means/Flickr
Louvre. Foto: Spencer Means/Flickr

Rising Tide Bar (cruiseskipet «Oasis of the Seas»)

Denne heisen fungerer også som bar ombord på et av verdens største cruiseskip. Her kan du bestille deg en cocktail når du går om bord i første etasje, og du får tid til å drikke den ettersom heisen bruker rundt ti minutter på å bevege seg mellom øverste og nederste etasje.

Rising Tide Bar. Foto: Wikimedia/Derek Hatfield
Rising Tide Bar. Foto: Wikimedia/Derek Hatfield

Les også:

Kina åpnet verdens lengste glassbro

Paris: Lenge leve forskjellen

KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Personvernpolicy